26 Noiembrie 2020 publicat în Casa-Gradina 2 share-uri

Acum este perioada în care finalizezi lucrările de recoltare, cureți și cosmetizezi spațiul verde și agricol, pregătești grădina pentru anul următor și te îngrijești de plantele care vor rămâne la exterior pe perioada iernii.

Ce să faci în grădină la final de noiembrie?

Atunci când ești o persoană activă căreia îi place să petreacă cât mai mult timp în grădină, primele semne de iarnă s-ar putea să nu îți surâdă.

Însă, chiar dacă toamna este pe sfârșite, încă mai ai multe activități de grădinărit către care să îți îndrepți atenția.

Acum este perioada în care finalizezi lucrările de recoltare, cureți și cosmetizezi spațiul verde și agricol, pregătești grădina pentru anul următor și te îngrijești de plantele care vor rămâne la exterior pe perioada iernii.

Așadar, ce să faci în grădină spre finalul lunii noiembrie?

Iată care sunt principalele activități care te vor ține ocupat și în această perioadă de final de toamnă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Curățarea grădinii

În primul rând ai nevoie să cureți cu atenție grădina. Îți recomandăm să greblezi bine gazonul sau iarba pentru a înlătura urmele de vegetație rămase. La final poți chiar mătura (cu o mătură din nuiele) iarba pentru a-i da un aspect curat și îngrijit, aspect care se va păstra până la topirea zăpezii.

Este timpul să cureți pământul în care ai avut plantate legumele de vară și de toamnă. Tot în luna noiembrie este bine să sapi solul și să aplici îngrășământ de grajd. Zăpada care îl va acoperi va asigura transferul și infiltrarea substanțelor nutritive pe toată perioada iernii.

Strânge solarul și păstrează folia la loc sigur, în cazul în care aceasta ar putea avea de suferit din cauza zăpezilor abundente.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!  

Nu uita nici să adăpostești uneltele pentru a le feri de umezeală.

Strângerea recoltelor rămase

În luna noiembrie este recomandat să strângi recolta încă rămasă în grădină. Dacă nu faci asta, primul îngheț s-ar putea să îți afecteze legumele de toamnă.

Așadar, în noiembrie sau spre finalul acestei luni, este bine să:

  • recoltezi legumele rădăcinoase;
  • să strângi varza din grădină;
  • să recoltezi mazărea și fasolea;
  • în solar, să întreții culturile aferente ciclului 2 de roșii, ardei și castraveți;
  • să strângi usturoiul și ceapa dacă încă nu ai făcut-o;
  • să scoți bulbii de flori sensibile la ger așa cum sunt daliile, begoniile sau gladiolele.

Plantarea bulbilor pentru anul următor

Chiar înainte de venirea înghețului te poți ocupa de plantarea bulbilor cu înflorire în primăvara următoare. Acum este momentul potrivit să plantezi lalele, brândușe, narcise sau gingașul clopoțel.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Alege să plantezi doar acei bulbi uscați și viguroși. Elimină-i pe cei moi la atingeri, umeziți sau care prezintă urme și miros de mucegai.

Bulbii se introduc în solul săpat și afânat, la o adâncime de 3-5 centimetri. Solul se acoperă cu o greblă și se udă imediat după plantare.

Pentru a proteja bulbii de ger, la final de lună noiembrie pământul se poate acoperi cu un start de nisip, frunze uscate sau rumeguș.

Nu uita, tot în luna noiembrie poți planta semințe de căpșuni.

Plantarea butașilor de viță de vie

Noiembrie este luna prielnică pentru plantarea butașilor de viță de vie.

Pentru o bună dezvoltare, butașii au nevoie de pământ afânat și de apă din abundență (aproximativ 10 litri/udare) în prima perioadă de după plantare.

Butașii se plantează în gropi cu adâncimea de 50 de centimetri și cu diametrul de 35-40 de centimetri. Pentru a se prinde, rădăcina se poate mocirli – se introduce într-un compost format din pământ negru, amestecat cu apă și gunoi de grajd.

Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Mare atenție: nu planta vița de vie dacă temperaturile scad sub 0 grade Celsius, sau dacă există riscul înghețului pe timp de noapte. În aceste condiții, cel mai bine este să plantezi butașii la începutul primăverii următoare.

  • Plantarea pomilor fructiferi și arbuștilor
  • Tot la final de an pomii fructiferi și arbuștii se află în perioada de repaus vegetativ.
  • Așadar, așa cum poate ai aflat deja, ai toate motivele să plantezi meri, peri, pruni, cireși, vișini, zmeuri, agriși, sau afini în grădina ta.
  • Pentru plantarea pomilor fructiferi și a arbuștilor trebuie să procedezi în mod similar cu plantarea viței de vie:
  • alegi doar puieții cu rădăcină sănătoasă și cu tulpină ageră;
  • mocirlești rădăcina înainte de plantare;
  • sapi o groapă de dimensiuni generoase – adâncă de cel puțin o jumătate de metru și cu diametru de cel puțin 40, 50 de centimetri;
  • cureți pământul de orice urmă de vegetație rămasă;
  • la baza gropii așterni un strat de pământ negru amestecat cu gunoi de grajd și apă;
  • plantezi puietul și imediat după uzi din abundență, dar eviți băltirea apei în zona rădăcinii – solul trebuie să fie bine drenat.

Dacă ai deja o livadă cu care te mândrești, în noiembrie este timpul să cosmetizezi toți pomii tăi fructiferi.

Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

Acestea sunt principalele activități pe care poți să le faci în grădină în această perioadă. Noi îți dorim spor la treabă și o iarnă cât mai relaxantă!

Foto fr si main: Imagine de Joseph Ken de la Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri