Cele mai importante aspecte pe care un specialist le aplică atunci când montează un șemineu sau model de sobă șemineu:

Să construiești un semineu pe lemne funcțional și cu un design deosebit nu este o muncă ușoară. Un astfel de proiect implică multă responsabilitate atât în etapa de montaj, cât și a mentenanței ulterioare. Implicarea totală este necesară tocmai pentru a evita riscul unei funcționări defectuoase cauzate de probleme care pot fi minore, dar și de probleme tehnice care pot pune în pericol siguranța locuinței și a celor dragi.

Astfel, specialiștii în soluții de încălzire alternativă îți recomandă să te îndrepți întotdeauna către un model de semineu premium, capabil să îmbine funcționalitatea cu aspectul estetic atrăgător. În continuare vom încerca să îți prezentăm o parte din cele mai importante aspecte pe care un specialist le aplică atunci când montează un șemineu sau model de sobă șemineu care să funcționeze în condiții optime de funcționalitate, confort și siguranță.

1. Alege materiale de calitate

Un șemineu este trainic atunci când este construit cu materialele potrivite. Astfel, este esențial să acorzi o atenție semnificativă materialelor folosite, indiferent de tipul de șemineu - clasic, pe lemne sau electric. În plus, un material de foarte bună calitate nu doar că rezistă în timp, dar se remarcă și prin finisaje deosebite, care contribuie la designul șemineului.

2. Pregătește locul pentru construcția șemineului

Înainte de a trece la construcția propriu-zisă a șemineului, trebuie să stabilești locul în care va fi montat acesta.  Pentru instalarea șemineului va trebui să ții cont de dimensiunile focarului, grosimea materialelor necesare pentru izolare, modelul dorit, precum și alți parametri tehnici. De asemenea, înainte de a începe construcția șemineului, este necesară curățarea locului de amplasare și tratarea pereților cu amorsă specială.

3. Racordarea focarului la coșul de fum

După montajul focarului conform schițelor de amplasare, următorul pas constă în racordarea la un cos de fum ceramic, din cărămidă sau din inox. Această etapă este deosebit de importantă și trebuie realizată de către specialiști, folosind burlane de bună calitate, capabile să asigure o etanșeitate perfectă. În cazul în care tubul de evacuare nu este montat corespunzător, pot exista scăpări de gaze care afectează nu doar funcționalitatea șemineului, ci și siguranța locuinței și a familiei. În plus, nu este de dorit să strici întreagă construcție după doar câțiva ani de funcționare pentru a înlocui sau repara coșul de evacuare.

4. Realizarea structurii de rezistență

În partea inferioară a focarului se pot utiliza plăci izolatoare pentru construcția soclului. Aceste plăci au o greutate redusă spre deosebire de cărămida plină și sunt ideale pentru această secțiune a focarului, mai ales că aici nu se produc temperaturi înalte. În schimb, în partea superioară a focarului se vor folosi materiale izolatoare sau refractare, special concepute pentru a rezista la căldura puternică generată de arderea combustibilului folosit. Pentru un plus de rezistență și siguranță, specialiștii lipesc plăcile izolatoare și umplu rosturile cu adeziv flexibil, conceput special pentru construcția șemineelor.

5. Finalizarea șemineului și ultimele detalii tehnice

În ultima etapă, cea de finalizare a construcției șemineului, este important să acorzi o atenție deosebită dimensionării grilelor. În acest sens, va trebui să iei în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare a grilei, nu cea totală. Practic, din dimensiunea totală va trebui să mai scazi aproximativ 2-3 cm.

Așadar, pe lângă aceste recomandări legate de montajul unui șemineu, este important să ții cont de indicațiile specialistului care se va ocupa de șemineu.  Profesioniștii de la Pefoc.ro îți stau la dispoziție cu produse premium și servicii de montaj profesionale, astfel că șemineul va fi instalat în condiții ideale și în perfectă siguranță.

Foto fr si main: By Breadmaker /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri