Menta este o planta perena ce se bucura de o mare popularitate in intreaga lume, datorita calitatilor sale gastronomice, dar si medicinale.

Menta este o planta perena ce se bucura de o mare popularitate in intreaga lume. Genul mentha cuprinde aproximativ 30 de specii de plante, cele mai cunoscute fiind Mentha piperita si Mentha spicata. Este o planta rezistenta, care se raspandeste cu mare usurinta si inaltimea sa este cuprinsa intre 60 si 90 cm, in functie de specie.

Ingrijire menta

Menta poate fi crescuta in orice zona a tarii, atat in gradina, cat si la ghiveci si prefera un sol afanat, permeabil. Acesta trebuie sa aiba pH-ul cuprins intre 5 si 7 si trebuie sa fie udat des, cu precadere in prima jumatatea a perioadei de vegetatie.

Daca menta este irigata, in special, cu ajutorul aspersoarelor, aceasta risca sa fie atacata de rugina. Este o planta iubitoare de lumina si ii plac temperaturile cuprinse intre 18 si 20 de grade Celsius. Daca solul este lutos, se recomanda ca menta sa se ude des, fara a o ineca insa.

Inmultire menta

Menta se planteaza in perioada cresterii, prin divizarea radacinilor. Cu toate acestea, este preferabil sa fie plantata primavara sau toamna, intr-o zi racoroasa si umeda. In cazul in care se planteaza in gradina, aceasta se asaza pe randuri formate la aproximativ 60 cm, pentru ca are tendinta de a se dezvolta foarte mult.

Recoltare si daunatori


Menta este o planta nepretentioasa, care nu are probleme cu daunatorii si care poate fi crescuta cu usurinta. Pentru ca frunzele ofilite ale acesteia sa nu atace planta, se inlatura, la fel si ramurile si tulpinile uscate. Este recomandabila o recoltare in cantitati cat mai mari, in momentul infloririi, intrucat, cu cat sunt culese mai multe frunze, cu atat planta se dezvolta mai puternic.

Calitati medicinale

Menta are proprietati antiseptice, astringente si antiinflamatoare. Este recomandabila in cazul crampelor menstruale, stresului, tulburarilor intestinale, sinuzitei si durerilor de cap. De asemenea, menta este buna pentru a scapa de durerile musculare, inflamtii, migrene, transpiratie excesiva, astm si probleme respiratorii, dar si pentru tratarea tenului gras.

Menta este cunoscuta pentru faptul ca are in compozitia sa ulei volatil. Acesta are proprietati antiseptice, descongestionante, febrifuge, antivirale, cefalice, stimuleaza sistemul nervos si este un cocatrizant extern.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit  5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri