La fel cum dăunătorii și bolile pot afecta buna dezvoltare a plantelor, buruienile pot duce la micșorarea recoltei și, în unele cazuri, pot compromite total întreaga recoltă.

În numeroase culturi, buruienile reprezintă unul dintre principalele pericole care pot compromite în mod semnificativ producția. La fel cum dăunătorii și bolile pot afecta buna dezvoltare a plantelor, buruienile pot duce la micșorarea recoltei și, în unele cazuri, pot compromite total întreaga recoltă.

Mai exact, buruienile care se dezvoltă alături de plantele cultivate ajung să afecteze condițiile de creștere, iar combaterea lor devine esențială pentru a avea o recoltă bogată și de calitate. Află, în cele ce urmează, cum afectează buruienile culturile, dar și care sunt principalele metode de combatere:

Pagubele produse de buruieni

Buruienile se înmulțesc atât prin semințe, cât și pe cale vegetativă (rizomi, drajoni). Printre principalele tipuri de buruieni care pot afecta culturile se numără volbura, pirul, costreiul, iarba bărboasă, mohorul, știrul, loboda. De exemplu, volbura trebuie combătută cât mai timpuriu, deoarece, dacă ajunge să se dezvolte foarte mult, va fi destul de greu de eliminat, iar cultura va fi afectată în mod semnificativ.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Un alt efect negativ al buruienilor este reprezentat de capacitatea de a împiedica buna dezvoltare a plantelor cultivate, începând chiar din primele faze de vegetație. Un pericol pentru cultura de floarea-soarelui este lupoaia, care poate distruge complet întreaga recoltă.

Buruienile ajung să producă pagube în culturi deoarece consumă resursele de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta. Resursele pot fi apa, lumina, caldura și alte substanțe nutritive necesare pentru o recoltă sănătoasă. Buruienile au rădăcini care se dezvoltă rapid și pătrund adânc în sol, absorbind o bună parte din substanțele nutritive, precum apă, potasiu, fosfor sau azot.

Totodată, alte buruieni care se adaptează ușor la condițiile pedoclimatice sunt pălămida, pirul târâtor și muștarul sălbatic, care ajung să împiedice dezvoltarea plantelor.

Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Caria dentară – ce este și cum se tratează 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Un alt mod prin care buruienile afectează culturile este reprezentat de transmiterea bolilor și dăunătorilor. Buruienile facilitează transmiterea anuală sau sezonieră a acestora, dintr-o parcelă în alta. De exemplu, ovăzul sălbatic și ovăzul cultivat pot fi afectate de aceeași boală transmisă prin intermediul buruienilor. Același lucru se întâmplă și în cazul dăunătorilor, când atacul insectelor se intensifică.

Alte pagube produse de buruieni pot fi riscul crescut de apariție a mucegaiului, deteriorarea regimului termic de la nivelul solului, scăderea eficacității îngrășămintelor și, nu în ultimul rând, scăderea cantitativă a recoltei.

Soluții pentru combaterea buruienilor

Buruienile trebuie combătute încă din stadiile timpurii de dezvoltare, pentru a avea siguranța că recolta nu va fi afectată. În caz contrar, costurile de producție vor crește, iar recolta va scădea atât cantitativ, cât și calitativ.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Este important de avut în vedere că porumbul este o cultură foarte sensibilă la efectele negative ale buruienilor. Pentru a împiedica dezvoltarea buruienilor, este recomandată aplicarea unui erbicid, încă din preemergență, dar și în postemergență de la două la șase frunze ale culturii de porumb. Dacă tratamentul cu erbicid este aplicat mult prea târziu, pierderile de producție pot crește.

Alte culturi care pot fi afectate în mod semnificativ sunt cele de floarea-soarelui, cartof, grâu și sfeclă. Pentru cultura de floarea-soarelui, lupoaia este o buruiană care poate distruge complet recolta. De aceea, aplicarea unui erbicid pentru floarea-soarelui ajută la combaterea rapidă a buruienilor și la obținerea unei producții mai mari.

Pe lângă aplicarea unor tratamente cu erbicide cu spectru larg de combatere, o altă metodă care poate ajuta la prevenirea buruienilor constă în înființarea culturilor pe un pat germinativ curat și afânat, unde nu există buruieni. De asemenea, pentru cultura de floarea-soarelui afectată, este necesar ca samulastra să fie distrusă. Samulastra reprezintă plantele răsărite de la sine, prin semințele care s-au scuturat odată cu strângerea recoltei.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Trebuie avut întotdeauna în vedere faptul că buruienile sunt mai ușor de combătut în fazele incipiente de creștere. Odată ce buruienile au ajuns într-un stadiu avansat de dezvoltare, combaterea lor devine mai dificilă.

Sursă foto: By oticki /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri