Toamna, anotimpul culesului si al culorilor intense, reprezinta perioada in care se realizeaza amenajari peisagere. Va prezentam pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru a va pregati gradina pentru toamna.

Toamna, anotimpul culesului si al culorilor intense, reprezinta perioada in care se realizeaza amenajari peisagere si in care se pregateste gradina pentru sezonul urmator. Desi acest anotimp reprezinta sfarsitul verii, lucrarile care se fac in gradina in aceasta perioada a anului vizeaza nu numai procesul de intretinere a acesteia, ci si aranjarea sa, existand foarte multe plante rezistente la conditiile climatice ale toamnei, care se pot planta pentru a infrumuseta si anima gradina.

In primul rand,

toamna este anotimpul ideal pentru a face imbunatatiri in gradina. Spatiile verzi trebuie curatate de ce a ramas in urma uscarii florilor, precum frunzele si petalele. Specialistii ne sfatuiesc sa pastram aceasta materie si sa o lasam la fermentat, pentru a o transforma in ingrasamant natural, ce va hrani pamantul. Trebuie avut in vedere, insa, sa se pastreze doar frunzele sanatoase, intrucat multe sunt purtatoare de boli si pot afecta solul. Dupa ce s-au adunat resturile vegetale, pamantul se va sapa, la o adancime cuprinsa intre 15 si 20 cm. Dupa aceea, se va afana si fertiliza cu ingrasaminte bogate in potasiu si fosfor, care intaresc radacinile plantelor.

In aceasta perioada, gazonul are un ritm de crestere mai lent. Pentru a-l pregati pentru anotimpul rece, se va tunde cat mai scurt si i se vor aplica fertilizatoare specifice sezonului rece. Copacii nu trebuie ignorati nici ei; crengile uscate vor fi inlaturate. Inainte de a tunde copacii, trebuie sa va ganditi la forma pe care doriti sa o obtineti. Cu ajutorul unei foarfece, indepartati lastarii si crengile care se incruciseaza si care le sufoca pe celelalte. Copacii decorativi care sunt, in general, mai sensibili, se vor acoperi cu o folie protectoare, ce ii va apara de inghet, iar in cazul pomilor tineri si fragili, li se vor imprejmui trunchiurile cu un gardulet. In cazul in care aveti in gradina vita de vie, nu uitati sa le taiati crengile. Gardului viu i se poate da mai bine forma dorita in aceasta perioada, decat in sezonul cald.

Inceputul toamnei este, de asemenea, un prilej de a diviza plantele perene si de a le muta; totodata, se pot transplanta si copacii, in aceasta perioada. Plantele care nu rezista la frig se vor amplasa in ghivece si se vor muta in interior, intr-un loc uscat si racoros. Daca va doriti ca primavara sa aveti o gradina inflorita, toamna este perioada cea mai potrivita de a planta noi bulbi: lalele, zambile, ghiocei, narcise, crocusi, panselute, clopotei. Cu o zi sau doua inainte de plantare, solul se va uda, repetandu-se aceeasi operatiune si dupa sadire.

Daca doriti sa ii conferiti gradinii un aspect elegant, atunci puteti vopsi tot in acest interval de timp tulpinile copacilor, chiar daca acest pas se efectueaza, in general, primavara. Daca acest anotimp nu este ploios, udarea gradinii se va face cu precautie. Nu in ultimul rand, in cazul in care aveti statuete si vase decorative in gradina, nu uitati sa le acoperiti sau sa le mutati la adapost, pentru a nu se crapa sau sparge.

Foto 1: Bubbledrum
Foto 2:
Haddonstone

Aboneaza-te la Newsletter-ul Garbo, pentru a afla mai multe informatii despre casa si gradina
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Sunt adorabile, nu ai cum să le reziști: Împletituri decorative minunate pentru ouăle de Paști!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri