10 Noiembrie 2021 publicat în Cariera 31 share-uri

Se întâmplă frecvent ca oamenii să se simtă incomod să ceară un pachet salarial și de beneficii mai consistent atunci când li s-a făcut o ofertă de angajare. Dacă ai abilități de specialitate și experiența necesară pentru rolul la care ai aplicat, iată, mai jos, de ce aspecte trebuie să ții cont, atunci când îți negociezi condițiile pentru angajare.

Analizează beneficiile pe care ți le oferă angajatorul

De multe ori beneficiile oferite pe lângă venitul lunar pot reprezenta un punct forte al angajatorului prin aspecte care țin de echilibrul dintre viața personală și cea profesională, de sănătate și stil de viață. Beneficiile care pot fi acordate angajaților includ bonusuri, diverse abonamente de wellness, asigurare medicala, pensie privată, mașină de serviciu și decontarea combustibilului, telefon sau laptop de serviciu. Unele dintre aceste beneficii sunt incluse în pachetul salarial de bază, altele pot fi negociate la interviul de angajare și pot conta, uneori, mai mult decât salariul. Poate fi cazul unui program flexibil ori al telemuncii. Dacă ai de ales între mai multe oferte de angajare, poți face comparații privind beneficiile legate de sănătate sau planurile de economii pentru pensii. De exemplu, abonamentul medical are beneficii din punctul de vedere al prevenției și poate include analizele de rutină, dar și tratarea unor afecțiuni minore. Pe de altă parte, asigurarea de sănătate te ajută să acoperi cheltuielile medicale ce pot apărea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri, de exemplu, o spitalizare ori intervenție chirurgicală mai complicată. Ia în considerare și oportunitățile de formare profesională, oferite de potențialul angajator.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Horoscop: Cum să activezi Legea Atracției pentru zodia ta – află cum îți modelezi destinul Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Tinerețe înseamnă fluiditate - iar pentru piele, tinerețe înseamnă acid hialuronic!

Negociază-ți salariul

Dacă interviul a decurs bine, unul dintre cele mai importante aspecte de stabilit între tine și viitorul posibil angajator este salariul. Pentru multe persoane, negocierea acestuia este un exercițiu delicat. O autoevaluare te va ajuta să afli care este valoarea ta pe piața muncii. Ia în considerare nivelul de educație, experiența de muncă, vârsta și competențele. Documentează-te online și printre cunoștințe despre nivelul salarial al unor persoane cu experiență similară. De asemenea, stabilește salariul minim pe care îl dorești, înainte de a merge la interviu, și rămâi realistă. Lasă angajatorul să facă primul oferta, pentru a-ți face o idee la ce te poți aștepta. Nu în ultimul rând, pregătește o strategie de negociere pe care o poți urma, cu argumente solide, și adaptează-te din mers stilului angajatorului.

NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Ai grijă la clauzele contractuale

Dacă ambele părți ajung la un acord, oferta trebuie să fie oficializată în scris. Pe lângă cuantumul salariului, contractul trebuie să includă toate beneficiile specifice negociate, de exemplu, un bonus de semnare sau plata costurilor de mutare, fișa postului etc. Asigură-te că citești cu atenție contractul de angajare înainte de a-l semna, inclusiv toate clauzele – de exemplu, de neconcurență, de confidențialitate ori exclusivitate – și textul care, de obicei, este scris cu litere mai mici. Potrivit specialiștilor în recrutare, atunci când vine momentul semnării contractului, noi încercări de negociere ar putea să nu fie bine-venite.

Informează-te despre posibilitățile de promovare

Înainte de a semna contractul, trebuie să te interesezi și de posibilitățile de promovare. Avansarea în carieră presupune informare continuă și actualizarea abilităților profesionale și personale, iar acest aspect poate veni la pachet cu urcarea pe scara ierarhică a companiei. Poți stabili la angajare ca, peste o anumită perioadă de timp (o jumătate de an sau un an), să renegociezi anumite condiții, precum salariul ori posibilitatea de promovare. Atunci, ambele părți pot vedea dacă decizia luată a fost una corectă.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Editura Publisol lansează “Patru decenii în serviciul Casei Regale a României Memorii 1898-1940”, de Eugeniu Arthur Buhman

În concluzie, atunci când urmează să semnezi contractul de muncă, nu te concentra doar pe salariu. Ia în considerare întregul contract, inclusiv condițiile de muncă, beneficiile și perspectivele de avansare în carieră. Ascultă cu atenție, fii deschisă la sugestii și nu ezita să întrebi dacă ceva nu este clar.

Sursă foto: De la Lyubov Levitskaya /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri