16 August 2021 publicat în Cariera 102 share-uri

Alma Rusu și Ioan Păun sunt două antreprenoare curajoase care au avut inițiativa de a lăsa în urmă cu ceva timp lumea corporațiilor cu tot ce presupune aceasta, punând bazele unui business înfloritor de cosmetice bio în 2009 - MioBio. Le leagă o prietenie frumoasă, dar și dragostea și pasiunea pentru produsele organice de calitate.

Astfel, MioBio a devenit locul lor de muncă și de suflet, un boutique chic unde în momentul actual găsim laolaltă 44 de branduri diverse de cosmetice bio, dar mai ales delicatese și minunății organice pentru o îngrijire completă și naturală a corpului.

Vă lăsăm în compania celor două pentru a afla câteva secrete din culisele administrării unei afaceri într-un domeniu atât de dinamic precum este astăzi cel al cosmeticelor organice.

Garbo.ro: Cum și când a luat naștere ideea deschiderii unui magazin de cosmetice organice (MioBio)? Ați avut vreun model care v-a inspirat în acest domeniu?

Alma Rusu și Ioan Păun: S-a întâmplat în 2008 când una dintre noi (Alma) s-a decis pentru un an sabatic iar Ioana a rămas la puțin timp după aceea însărcinată. Și așa ne-am pus mințile la contribuție în direcția ideii de “a face ceva”, nu știam însă neapărat ce. În trecut, când nici măcar nu visam la un business propriu, spuneam amândouă în glumă că dacă ar fi vreodată să facem ceva pe cont propriu, atunci cu siguranță împreună. Și în final așa s-a și întâmplat, am deschis în 2009 magazinul MioBio, boutique de cosmetice organice și naturale cu un mix din branduri de nișa, câteva nume mari și produse handmade românești.

Ce anume v-a determinat să lăsați în urmă munca în domeniul bancar și să intrați în lumea antreprenoriatului și a afacerilor? Cum v-a fost trecerea?

Am pornit totul ca pe un test. Putem spune că obosiserăm un pic după anii petrecuți în lumea corporate, însă ne aflam în plină criză financiară la momentul respectiv și am pornit la marele risc. Ne-am decis să încercăm ceva pe cont propriu, dar ne-am spus că dacă acel ceva nu merge, ne întoarcem de unde am plecat. N-a fost cazul, iar trecerea a fost destul de lină pentru că am acordat relativ mult timp pregătirilor. Venind din domenii complet diferite, am pornit totul de la zero, însă cu mult entuziasm.

Care sunt principalele provocări și piedici cu care se poate confrunta o antreprenoare (două) de produse organice în România? Este mai ușor de condus un business în doi?

De-a lungul celor 12 ani am trecut prin multe, dar categoric mai multe bune decât rele... Da, au mai existat piedici, dar suntem două firi optimiste care facem adesea eforturi ca să ne putem aduce aminte de momentele grele – am trecut peste ele, s-au dus, privim înainte. Iar dacă e să vorbim de provocări – o constantă în timp a rămas grija de a nu lăsa niciodată garda jos, de a fi tot timpul atente la ce se întâmplă în jurul nostru și la ce cere piața, care este atât de vivace.

Foto: Alma Rusu

Iar la a doua întrebare răspunsul este categoric da! E mai ușor în doi, chit că nici nu știm cum ar fi să nu fim amândouă și nici nu ne putem măcar imagina. Suntem însă atât de recunoscătoare că ne avem una pe alta, ne completăm foarte bine în tot ceea ce facem.

Foto: Ioana Păun

Cum v-ați descrie pe voi ca femei de afaceri și pe voi ca personalitate? Cum se împacă viața profesională cu cea personală? Există timp pentru voi, cei dragi și toate cele dragi vouă?

Spuneam mai devreme că suntem firi optimiste, am adăuga vesele și muncitoare. Așa că muncim mult și cu zâmbetul pe buze, chit că partea cu zâmbetul nu ne iese întotdeauna. Sunt în permanență foarte multe lucruri de făcut, adesea perioade stresante care duc la dezechilibre între viața profesională și cea personală. Pentru că da, există timp și pentru noi, dar îl obținem cu efort.

Care sunt criteriile de selecție a brandurilor și produselor pe care urmează să le comercializați în magazinul MioBio? Care sunt cele mai căutate branduri și produse cosmetice?

Primul lucru la care ne uităm când vine vorba despre produse noi este lista de ingrediente. Urmează brandingul și tipurile de ambalaje care ar trebui să fie cât mai “verzi” cu putință.

Cu timpul s-au conturat într-adevăr preferințe în materie de branduri iar printre acestea se numără: Madara (brand nordic care aplică cercetarea de ultimă oră în crearea produselor de îngrijire organice), Susanne Kaufmann (cosmetice organice profesionale din Alpii austrieci), Georganics (îngrijire orală organică zero waste) sau Rampal Latour (artizani savonieri încă de la 1828). În plus avem clar o clientelă fidelă pentru produsele 100% naturale manufacturate în România.

Pentru mulți dintre noi, termenul de organic = mai sănătos și natural, dar de ce să optăm efectiv pentru un astfel de produs? Ce oferă în plus un produs organic față de unul “obișnuit”, convențional?

Este vorba despre calitate și cantitate. Formulele conțin ingrediente care, în majoritatea lor, provin din agricultura biologică. Iar procentul lor este foarte mare în orice produs cosmetic natural, poate ajunge până la 100%. Rezultă produse mult mai concentrate, a se citi mai eficiente. Mai ales că ele nu conțin ingredientele sintetice, adesea nocive pentru sănătate, pe care le regăsim în multe produse convenționale.

La ce anume să fim atenți atunci când achiziționăm, spre exemplu, un produs care se aplică sub zona ochilor sau unul destinat îngrijirii pielii bebelușilor?

Obligatoriu la lista de ingrediente și știm ca nu e deloc ușor de navigat prin hățișul acestor nomenclatoare care cuprind și o serie de abrevieri care trebuie descifrate/înțelese. Sfatul nostru pentru cei care sunt la început de drum în lumea cosmeticelor naturale – fie să aleagă produse certificate organic, unde există garanția calității conținutului, fie să cumpere produsele din magazine specializate, unde pot primi consiliere în acest sens.

Cum ați caracteriza clientul care cumpără din magazinul online și pe cel care vă calcă pragul magazinului fizic?

Shopping-ul online a crescut considerabil în ultimii ani și a explodat odată cu pandemia. Cu toții ne-am trezit în situația de a apela la cumpărăturile online, inclusiv cei care preferau categoric magazinele fizice. Acum, că s-au mai liniștit relativ lucrurile, am revenit cât de cât la “normal”, respectiv – online livrăm către clienții care nu reușesc să ajungă la noi, fie că nu sunt din București sau nu le permite timpul. Iar cine ne trece pragul fizic vine pentru consiliere, plăcerea efectivă de shopping și posibilitatea de a testa mai multe produse la fața locului.

Care a fost cea mai mare realizare a voastră? Ce vă motivează să continuați pe acest drum al antreprenoriatului?

Faptul că am crescut acest business care a început foarte nișat, că am lansat branduri în România care au crescut o dată cu noi. Iar motivația vine pe de o parte din natura acestui business foarte “curat”, dar și din relațiile cu oamenii create de-a lungul timpului, mulți oameni extraordinari, fie că vorbim de clienți sau de furnizori.

Ce produse cosmetice recomandați pe timp de vară și caniculă?

Protecție solară și produse hidratante – seruri (de pildă cu acid hialuronic), creme, loțiuni, tot ce e conceput pentru a hidrata pielea expusă la soare, căldură, aer uscat.

Unde vedeți business-ul MioBio în următorii 5 ani?

Vom continua să aducem branduri noi și să ținem pasul cu tendințele și dorințele clienților, pentru că de fapt în asta constă cea mai mare mulțumire a noastră. În momentul în care clienții noștri, vechi sau noi, revin încântați sau când se dovedește că alegerea unui anume brand nou introdus a fost inspirată, avem bucuria lucrului bine decis și făcut.

Produsele organice le putem găsi online pe www.miobio.ro, dar și în magazinul fizic de pe Str. Jules Michelet, unde Ioana și Alma vă așteaptă cu informații, sfaturi și povești despre produsele fermecate care ne așteaptă cuminți pe rafturile magazinului.


Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri