Cele mai importante persoane din viata ta profesionala

12:07, 17 Iulie 2009 publicat în Cariera

Daca seful sau sefa ta nu are abordarea de coach sau mentor nu este inca motiv de panica. Aceste roluri pot fi preluate de catre alte persoane. Unul din colegii tai sau din ceilalti sefi din companie iti poate relationa in calitate de coach sau mentor.

Probabil nu iti plac foarte mult momentele cand iesi din “zona de confort” in activitatea profesionala. Ar trebui sa stii, in acest caz, ca asemenea situatii fac parte din cele decisive pentru dezvoltarea unui lider. Nu o spunem noi, ci peste 3.000 de manageri de top, asa cum arata un studiu realizat de o institutie de specialitate, Corporate Leadership Council. Celelalte doua strategii eficiente de dezvoltare in cariera, mentionate de profesionistii de succes, sunt: stabilirea unei relatii ‘de coaching’ cu managerul si discutii cu colegii.

Este de retinut ca aceste abordari au fost mentionate inaintea cursurilor de pregatire sau asa ziselor training-uri.

Citeste si:
Cum să te pregătești fizic și mental pentru naștere. Sfaturi de la...
Cum să te pregătești fizic și...

Ce putem invata din acest studiu? Cele mai importante roluri, in viata noastra profesionala, sunt reprezentate de coach si mentor. In cele mai bune cazuri, si daca avem noroc, persoanele care joaca acest rol sunt sefii nostrii directi. Dupa cum stim, chiar si acest noroc ni-l putem face singuri daca ne cautam sefi alaturi de care sa fim cei “instruiti” sau sfatuiti, practice, in rolul de ucenici.

Mentorul este persoana care te incurajeaza, sfatuieste si sprijina in evolutia carierei. In acelasi timp, el iti ofera asistenta practica pentru a te asigura că ai posibilitatea sa-ti atingi obiectivele de dezvoltare profesionala si personala.

Coach-ul este persoana care te ajuta sa iti descoperi potentialul prin facilitarea dezvoltarii, cresterea standardului de performanta si a capacitatii de schimbare a modelelor de comportament si gandire.

Citeste si:
Astrologie pe 30 de zile: Horoscopul lunii Aprilie 2021 în detaliu,...
Astrologie pe 30 de zile:...

Daca seful sau sefa ta nu are abordarea de coach sau mentor nu este inca motiv de panica. Aceste roluri pot fi preluate de catre alte persoane. Unul din colegii tai sau din ceilalti sefi din companie iti poate relationa in calitate de coach sau mentor.

Cat de mult valorifici aceste doua relatii, esentiale in cariera ta? Masura in care poti raspunde cu da la intrebarile de mai jos indica masura in care vei reusi sa inveti si sa te dezvolti in ritm accelerat alaturi de coach-ul sau mentor-ul tau.
- In domeniul care ma pasioneaza, am pe cineva cu experienta care ma poate ajuta radicand “la fileu” intrebarile potrivite, mai degraba decat dandu-mi sfaturi directe?
- Am pe cineva care imi acorda atentie atunci cand am o problema pe care vreau sa o discut deschis?
- Am pe cineva care sa imi arate cum trebuie sa rezolv o problema atunci cand nu stiu cum sa procedez?
- Am pe cineva care ma indeamna si ma incurajeaza cu incredere sa incerc lucruri care nu imi stau in fire sau pe care nu le fac cu usurinta?


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri