20 Mai 2013 publicat în Sanatate 26 share-uri

Dieta Montignac a fost inventata la sfarsitul anilor '80 de catre francezul Michel Montignac. Ea promoveaza slabirea nu prin abtinere alimentara, ci prin consumul unor alimente care hranesc sanatos si care, prin combinarea lor corecta, pot declansa procesul de slabire. Printre acestea se numara ciocolata neagra, branza si laptele degresat, precum si painea de secara.

Combinarea alimentelor

O alta directie pe care este structurata dieta Montignac este cea a combinarii sanatoase a alimentelor, ceea ce previne fluctuatiile bruste de zahar din sange si ne ajuta ulterior sa pierdem in greutate. Combinatiile corecte conform regimului Montignac sunt cele de lipide + proteine sarace in grasimi (si vegetale) sau carbohidrati + proteine sarace in grasimi (si vegetale).

Foto@Shutterstock.com

Astfel, lipidele (grasimile) nu trebuie consumate niciodata la aceeasi masa cu carbohidratii, ci numai la un interval orar de minim 3-4 ore intre ele. In plus, se vor consuma numai grasimi de buna calitate (grasimi mono si polinesaturate, acizi grasi), cum sunt cele continute in uleiul de masline si in diversele tipuri de peste.

Etapele dietei Montignac

In faza intai (de slabire) a regimului Montignac, se vor scoate complet din alimentatie carbohidratii cu indice glicemic peste 35, precum si grasimile nocive. La aceasta se adauga consumul de lipide sanatoase, proteine sarace in grasimi (peste, oua - nu prajite!, iaurt degresat etc.) si surse vegetale de fibre (cereale integrale, majoritatea legumelor). In plus, consumul de apa (1,5 – 2 litri pe zi) este esential, la fel ca si evitarea consumului de cafea.

Dupa ce ajungem la greutatea dorita, timp in care organismul s-a obisnuit deja cu consumul de alimente sanatoase, urmeaza faza a doua (de mentinere). Aceasta poate sa dureze de la o luna la intreaga viata. In aceasta perioada se vor reintroduce treptat in alimentatie carbohidratii cu indice glicemic mediu (intre 35 si 55). De asemenea, se vor putea consuma ocazional si carbohidrati cu indice glicemic mai mare (de maxim 1-2 ori pe saptamana).

Astfel, in dieta Montignac accentul se muta de la interzicerea anumitor alimente si restrictionarea portiilor la consumul preponderent al unor alimente sanatoase, in combinatiile potrivite. Prin aceasta se renunta la <numararea> caloriilor si la infometare, intr-un demers care conduce nu numai la scaderea in greutate, ci si la recastigarea si mentinerea unei stari optime de sanatate.

Exemple de retete pentru dieta Montignac


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri