17 Decembrie 2012 publicat în Sanatate 2 share-uri

Experientele din primii ani de viata isi pun amprenta asupra perioadei de adult. Chiar si kilogramele pe care le ai in plus isi pot avea originea in situatii traite in copilarie.

Cand era mica, o prietena l-a auzit, in timp ce desena, pe tatal ei: “Tu mai mult stergi decat desenezi. Nu faci nimic ca lumea”.
Ei bine, cuvintele astea au revenit ca un ecou in mintea ei de adolescenta si, mai tarziu, de femeie. Iar in multe situatii pe care le-a trait, prietena mea a incercat, inconstient si involuntar, sa isi dovedeasca faptul ca… nu face nimic ca lumea. Asta pentru ca tot ce i s-a spus in copilarie s-a transformat intr-o credinta adanc inradacinata in mintea ei (ceea ce spune tata este cu siguranta adevarat, n-are cum sa fie gresit).

Prin acelasi mecanism pot fi explicate chiar si kilogramele in plus de care unele doamne nu sunt prea mandre. Si cand spun kilograme in plus nu ma gandesc doar la 2-3, care te impiedica sa intri de Revelion in rochia aceea superba in care ti-ai etalat frumusetea la balul de absolvire. Nu vreau nici sa folosesc cuvinte care pun etichete: “gras”, “obez”, “ plinut”. Ele pornesc dintr-un mod de gandire limitat, care aduce frustrari, suferinta si te impiedica sa gandesti obiectiv. As spune ca e vorba despre cineva care se afla intr-o calatorie provocatoare catre sine, in care trebuie sa se descopere, sa invete sa se respecte, sa se iubeasca, sa gaseasca acele zone din viata care cer schimbarea.

Acele kilograme in plus pot avea la origine o situatie in care te-ai simtit umilita, in primii ani de viata. Te vei teme mereu de sentimentele de rusine pe care le-ai trait si de aceea vei incerca sa te faci mereu placuta, pentru a nu te afla cumva intr-o situatie similara aceleia traite in copilarie. Poate vei reusi cu maiestrie sa eviti situatiile neplacute care te-ar face sa suferi, insa pretul este mult prea mare: vei fugi de ceilalti, vei incerca sa ii indepartezi cu ajutorul kilogramelor in plus care te fac sa crezi ca esti o persoana nedorita si imposibil de iubit, vei fi departe de propriile sentimente si dorinte, nu vei da atentie la ceea ce iti doresti cu adevarat. Merita, oare, aceasta suferinta? Solutii sunt, insa doar pentu cine isi doreste cu adevarat schimbarea.

Intra pe www.mananc-inteligent.ro pentru informatii despre scaderea in greutate, compulsiunea de a manca, probleme digestive, imagine corporala distorsionata – toate dintr-o perspectiva noua: food psychology.
Nu lipsesc nici ponturile despre locuri unde se poate manca sanatos, despre diverse ingrediente deosebite, arome de calatorie sau chiar retete care merita incercate.

Elena Ceciu, Food Psychology Coach


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri