cum pot face sa beneficiez de concediu pt cresterea copilului

o zi buna pt toate cititoarele acestui site. am o rugaminte adresata cunoscatorilor. sunt insarcinata in 4 luni si nu lucrez, ce posibilitate exista sa pot beneficia de concediul pt cresterea copilului? poate sa mai confruntat cineva cu o asemenea situatie sau poate stie cum e legea in aceasta situatie. ce mai pot face,daca ma angajez ,cate luni trebuie sa contribui la dmps pt a beneficia ?
va rog cine ma poate ajuta cu un sfat sa nu ma treaca cu vederea.
sauerclaudia
Postat pe 12 Decembrie 2007 00:22
Nu se poate sa beneficiezi de acest concediu.Trebuia sa lucrezi minim 6 luni inainte de a ramane insarcinata.

Postat pe 13 Decembrie 2007 14:17
ok multumesc analis .
pentru raspuns
sauerclaudia
Postat pe 14 Decembrie 2007 08:05
din cate stiu poti sa iti platesti singura contributia la casa de sanatate timp de 12 luni si apoi beneficiezi de indemnizatie; cel mai sigur intereseaza-te la ei
lulualexandra
Postat pe 21 Decembrie 2007 22:23
eate vb de stagiul de cotizare la BASS 12 luni anterior datei nasterii copilului.
ruby
Postat pe 22 Decembrie 2007 20:16
si eu tot de 12 luni stiu...
iassmyna
Postat pe 27 Decembrie 2007 19:30
dar daca lucreaza sotul ,poate beneficia el de indemnizatie.asta in cazul in care are salariul mai mic de 800 lei ca sa fie convenabil
melutza
Postat pe 15 Ianuarie 2008 10:19
Claudia, sfatul meu este sa intri pe site-ul directiei de munca si solidaritate sociala a judetului in care locuiesti tu si sunt sigura ca vei gasi informatii despre aplicarea OUG nr.148/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
biancadinica
Postat pe 18 Ianuarie 2008 15:34
Ma tem ca tu nu mai poti face nimic... Conditia e sa fi lucrat 12 luni inainte de data nasterii copilului. Atentie! Contractul de asigurare cu Casa de pensii nu se ia in calcul pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea si ingrijirea copilului. Nu dati bani de pomana!
Daca tatal indeplinestea conditia cu cele 12 luni lucrate inainte de data nasterii copilului, va putea beneficia el de concediu si indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Toate cele bune!
DIANA76H
Postat pe 12 Februarie 2008 12:45
Contractul cu Casa de Pensii pentru acordarea Indemnizatiei se ia in calcul numai pana la 31 Octombrie 2006.
miha78d
Postat pe 16 Februarie 2008 21:37
Concediul de ingrijire a copilului si indemnizatia primita pe timpul asta sunt 2 lucruri diferite: eu am depus cererea de concediu la firma si din punctul lor de vedere acum sunt in concediul cu pricina si ma intorc peste 2 ani. Nu am ajuns insa pana acum sa depunem si dosarul pt bani la primarie sau ma rog, unde se depune (sotul se ocupa de asta, eu stau acasa cu bb ), deci banii inca nu-i primim dar in concediu suntem:)
ruschita
Postat pe 18 Februarie 2008 11:59

Intr-adevar trebuie sa ai 12 luni lucrate,pana la nasterea copilului,alfel nu primesti concediul de maternitate.Si eu m-am confruntat cu problema aceasta,acum 2 ani.Eu am semnat contractul de munca pe 1 martie 2005,iar dupa cateva luni am ramas insarcinata.Trebuia sa nasc la inceputul lunii martie,si m-am interesat ca daca nasc cumva mai repede,la sfarsitul lunii februarie ce se intampla.Raspunsul lor a fost "GHINION",ca nu am ce sa fac,ratez concediul de maternitate,insa de data aceea ma avut noroc cu carul.Am nascut exact pe data de 1 martie, dimineata,si beneficiez de concediu.Daca nasteam chiar pe 28 februarie,pana la ora 00, nu mai beneficiam de acel concediu.
MichelleD
Postat pe 18 Februarie 2008 13:10
de fapt nu prea e un raspuns ca tot o intrbare am si eu.luna asta pe 12 am 3 luni de cand lucrez la acelasi loc de munca.cat trebuie sa am lucrat ca sa pot ramane insarcinata pt ca imi doresc enorm de mult un bebe.unii imi spun ca trebuie sa am lucrate 3 luni si pot ramane insarcinata iar altii spun ca trebuie avute 6 luni la actualul loc de munca.ma poate ajuta cineva?
patrascanudaniela
Postat pe 9 Noiembrie 2008 19:30
Ma ajuta si pe mine cineva va rog? lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata de la 1 februarie 2008 deci pe 1 feb 2009 as avea 12 luni, iar eu urmeaza sa nasc prin martie torul e ok pt a beneficia de concediu crestere copil daca lucrez pana atunci . Intrebarea mea e daca m-ar afecta faptul ca as vrea din ianuarie sa-mi iau concediu medical ? Va rog sa ma sfatuiti ca nu as vrea sa pierd concediu pentru crestere copil dar nici nu ma simt tocmai bine. merci mult

UCIM_DANA
Postat pe 12 Noiembrie 2008 13:18
Raspuns pentru UcimDana
Poti intra in concediu de maternitate din luna ianuarie, daca spui ca o sa nasti in luna martie 2009! ai dreptul la 126 zile de concediu de maternitate cu conditia ca dupa ce se naste bebelusul sa efectuezi cel putin 42 de zile de concediu de maternitate (face parte din cele 126)! deci, ian+febr=60 zile, nu stiu cand nasti in martie, dar oricum esti acoperita! Si nu afecteaza CCC concediul de maternitate! oricum, practica este ca din luna a saptea gravidutele sa intre in concediu prenatal! si daca spui ca nu te simti bine poate ar fi bine sa stii (si nu numai tu, dar poate mai sunt gravidute care citesc si nu sunt informate) ca ai dreptul si la concediu de risc maternal (eliberat in baza unei scrisori medicale de la medicul ginecolog, in prealabil se face o evaluare si se primeste o recomandare si de la medicul de medicina muncii)! si concediu medical risc maternal poti avea de la inceputul sarcinii si tot constituie parte integranta din cele 12 luni de venituri impozabile cum cere legea! sarcina usoara in continuare!
elanicol
Postat pe 8 Decembrie 2008 07:26
apropo ai nascut?oricum asteptam vesti de la tine
silviatatu
Postat pe 4 Aprilie 2009 00:32
buna ziua tuturor! ajutati-ma si pe mine. sunt in somaj de o luna de zile si as vrea sa raman insarcinata.somaj am doar 6 luni.daca ar fi sa raman insarcinata peste 1 luna,2 ce sanse am sa pot beneficia de concediu crestere bebe 2 ani? daca ies din somaj inainte sa nasc pot plati singura 2,3 luni la casa de pensii sa am continuitate sau pot rezolva cu med de fam cu concediul dinainte de nastere? cum procedez?va multumesc
lavinia_kidz
Postat pe 8 Iunie 2009 16:24
Nu poti plati! pentru a beneficia de ccc trebuie sa realizezi venituri supuse impozitarii, trebuie sa te angajezi undeva! mult noroc!
elanicol
Postat pe 11 Iunie 2009 08:20
Buna ziua la toata lumea!!!
Am si eu o intrebare. Eu nu lucrez insa sunt inscrisa la doctorat unde iau bursa. Contractul pe care l/am semnat cu universitatea specifica faptul ca beneficiez de toate drepturile unui angajat. In aceasta situatie pot primi indemnizatia de crestere a copilului?
O zi buna !!!
ghiorghiesroxana
Postat pe 19 Iunie 2009 13:41
Buna ziua tuturor cititorilor acestui site.Am si eu o intrebare dak poate sa ma ajute cineva cu un raspuns.Sunt angajata din iulie 2008.acum imi platesc din mana cartea de munk la o firma dar am inrerupere luna mai din acest an.mi-am platit in continuare incepand cu luna iunie (si acum platesc in continuare)si sunt insarcinata in 3 luni.Dupa calculul medicului ar trebui sa nasc la jumatatea lunii aprilie 2010.Cineva mi-a zis sa mai platesc ink 2 luni la cartea de munk apoi sa-mi bag somajul si din somaj sa trec in cresterea copilului.Eu ma gandesc acum dak acea luna mai care nu am platit-o ma poate afecta in privinta indemnizatiei ptr.copii.Sper sa inteleaga cineva ceea ce am scris si sa ma ajute cu un raspuns.Va multumesc!O ZI BUNA TUTUROR!
yoana_gys
Postat pe 13 Octombrie 2009 17:37
buna. am si eu o intrebare. sunt insarcinata in prima luna si as vrea sa stiu daca ma angajez cele 7 luni pana in perioada care raman acasa voi beneficia de concediu pt crestere copil? sau e obligatoriu sa am 12 luni fix lucrate?
anemona22
Postat pe 9 Decembrie 2009 09:53
din pacate nu se poate trebue sa ai obligatoriu 12 luni de munca fara intrerupere
karinaadela
Postat pe 9 Decembrie 2009 10:25
ART. 1
(1) ncepnd cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, n ultimul an anterior datei naterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificrile i completrile ulterioare, beneficiaz de concediu pentru creterea copilului n vrst de pna la 2 ani sau, n cazul copilului cu handicap, de pn la 3 ani, precum i de o indemnizaie lunar n cuantum de 600 lei sau, opional, n cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
-------------
Alin. (1) al art. 1 a fost modificat de art. 12 din ORDONANA DE URGEN nr. 226 din 30 decembrie 2008, publicat n MONITORUL OFICIAL nr. 899 din 30 decembrie 2008.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) si-au insotit sotul/sotia trimis/trimisa in misiune permanenta in strainatate;
b) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii;
c) au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;
f) au realizat in sistemul public de pensii, anterior datei intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, perioade de stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala;
g) au beneficiat de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, respectiv pana la varsta de 3 ani in cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, potrivit legii.
m) urmeaz cursurile de zi ale nvmntului preuniversitar i universitar, organizat potrivit legii, frecventate fr ntrerupere. Sunt exceptate de la aceast obligaie persoanele care au ntrerupt cursurile din motive medicale.

Carmen
kidz006001
Postat pe 15 Decembrie 2009 13:47
din articolul dat de carmen reiese ca eu ca si persoana daca am un contract de mandat ca si agent de asigurari si platesc cei 16%impozit (10%lunar si 6%la sf de an)pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului .ma insel?
daria_oana
Postat pe 6 Ianuarie 2010 10:21
Dar daca intri in concediu de risc maternal sau in prenatal inainte de expirarea somajului nu se prelungeste somajul? Mai poti lua apoi CCC.
bebe_kidz
Postat pe 6 Ianuarie 2010 10:58
buna trebuie sa ai lucrate 12 luni in ultimul an inainte de nasterea copilului , dar se iau in considerare si perioadele asimilate ( adica dac te afili in perioada de somaj )
garbo000547
Postat pe 6 Ianuarie 2010 21:41
buna tuturor am si eu o intrebare am mai pus o data intrebarea asta der nu mia raspuns nimemi eu am lucrate 3 saptamini la o firma si acum mai am inca 6 luni la alta si sunt gravida in prima luna intre astea 2 locuri de munca nu am nici o zi lipsa intrebarea mea e daca pot intra in prenatal si daca se pune si alea 3 saptamini???????????????????
lenuta87
Postat pe 7 Februarie 2010 10:12
Buna tuturor am si eu niste intrebari. sunt in somaj pe o erioada da 6 luni as vrea sa fac si eu un bebe si nu stiu daca pot beneficia de indemnizatia pt crestere copil. daca imi platesc la cas contributia pt urmatoarele 6 luni sau 12 luni credeti ca as primi aceasta indemnizatie?
astept raspunsurile voastre
multumesc
iulia28
Postat pe 18 Februarie 2010 10:23
daria_oana da poti beneficia
bau
Postat pe 20 Februarie 2010 16:00
lenuta87 pai daca esti angajata de 6 luni la aceasta firma si esti de o luna gravida pt ce iti mai trebuie acele 3 saptamani? Tu acum ai o luna .....mai 8 luni pana nasti deci mai vreo 7 luni jumate pana intri in concediu prenatal trebuie sa lucrezi ca sa poti avea 12 luni anterioare nasterii...sper ca ai reusit sa ma intelegi...daca nu astept sa-mi spui ce nu ai inteles si-ti explic.O sarcina cat mai usoara si la termen.
bau
Postat pe 20 Februarie 2010 16:05

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Haine NOI copii 2 De la: kidz007106 15 Martie 2010 21:36
Plecare in vacanta fara copii 13 De la: office_salinasusesi_ro 3 Februarie 2010 14:25
pot beneficia de concediu de crestere al copilului? 5 De la: mady_yo 7 Iulie 2010 10:03
buna,tocmai m-am inscris 6 De la: dor72 9 Mai 2011 18:15
indemnizatie pentru cresterea copilului 3 De la: Noemi_Vass_Ungvari_1 25 Noiembrie 2012 21:41
Setari Cookie-uri