Cum se prepara tofu? (branza de soia)

As vrea sa stiu cum se prepara tofu (branza de soia). Am gasit reteta de preparare a laptelui de soia Imi place si branza din comert, dar e mai sanatoasa cea facuta in casa. Are cineva vreo idee cum se prepara? Este la fel de gustoasa? Va multumesc
aime
Postat pe 22 August 2009 12:12
Fabricarea tofu

Pentru a fabrica tofu, va trebui s� ad�uga�i laptelui de soia un coagulant ( sare sau un ingredient acid ) care �l va face s� se �nchege . Nigari, convine perfect , �i este utilizat cel mai des.
�i al�i coagulan�i sunt posibili : clorur� de magneziu (extract din nigari), clorur� de calciu, sulfat de calciu (circa 8 linguri�e), sulfat de magneziu (sare de epsomit�), o�et (din cidru, de ex.) (circa 12 linguri�e), suc de l�m�ie (galben� sau verde) (circa 12 linguri�e).
Tofu nu con�ine gluten

Ingrediente :

1 litru de lapte de soia fabricat �n cas� sau cump�rat din comer�
coagulant : nigari * de preferin�� .


Mod de preparare :

1. Ad�uga�i 2 linguri�e de nigari diluat �n pu�in� ap� la laptele de soia care fierbe . Amesteca�i cu un tel.
2. Preparatul se va �nchega , o mic� cantitate de lapte g�lbui se va separa de particulele mai groase �i albe : cheagul !
3. L�sa�i preparatul �n repaos 15 la 20 minute pentru a se forma cheagul. Dac� preparatul coaguleaz� r�u, mai ad�uga�i o linguri�� de nigari diluat� cu pu�in� ap�.
4. Pescui�i cheagul cu o spumier� �i-l depune�i �ntr-o form� de tofu ( o cutie cu pere�ii perfora�i, de form�, �n general, rectangular�, acoperit� cu un capac care are rolul de pres� ). Acest gen de tav� sau form� , pentru tofu este adeseori comercializat� �n magazinele bio , dar o pute�i fabrica �i dvs. din lemn.
5. �n lipsa unei cutii pentru tofu, pune�i cheagul �ntr-o strecur�toare acoperit� cu muselin�. Trebuie s� mai concepe�i �i alte sisteme : o tav� pentru friptur� ( pentru o cantitate mai mic� de tofu ) sau o sit� de la vasul sub presiune acoperit� cu o farfurie,o strecur�toare de br�nz�, etc. .. �i greut��i pentru compactare de deasupra.
6. L�sa�i l�pti�orul s� se scurg�. Este normal s� v� alege�i cu mai mult l�pti�or dec�t tofu !
7. Cheagul este astfel presat ( minim 20 de minute ) direct �n form� gra�ie capacului � pres� sau pun�nd o greutate peste muselin� pentru ca tofu s� prind� consisten�a dorit� .
8. Dup� ce a fost presat, blocul de tofu trebuie s� petreac� 20 de minute �n ap� rece pentru a se �nt�ri. Pentru aceast� opera�iune vom schimba apa rece de mai multe ori.
9. Acoperit cu ap� �i �nchis ermetic, tofu se p�streaz� o s�pt�m�n� �n frigider , �ntr-un recipient cu ap� rece, dac� apa este schimbat� �n fiecare zi ( sau la minim 48 de ore ! ). Dar, ideal este s�-l consuma�i c�t mai rapid. Tofu suport� congelarea timp de mai multe luni , dar �i schimb� aspectul.
10. Coagulantul, de asemenea, influen�eaz� u�or savoarea tofu-lui ob�inut .
11. Prelungirea timpului de scurgere cre�te fermentarea din tofu.

* nigari : este un produs ob�inut prin trecerea unei cantit��i mici de ap� printr-o mas� mare de sare marin� complet� . Este compus �n principal din clorur� de magneziu.
maxim62ro
Postat pe 22 August 2009 18:36
multumesc mult pentru reteta. o sa incerc
aime
Postat pe 23 August 2009 15:50
Buna dimineata! Pot sa va rog sa-mi dati si mie reteta pentru prepararea laptelui de soia ?
Va multumesc mult!
SHIVA
Postat pe 9 Noiembrie 2009 08:09
Laptele de soia

Laptele de soia se poate face �n cas� fie cu o ma�in� electric� sau cu metoda tradi�ional� manual� .
Ingrediente :

300 g de semin�e de soia galbene (pe c�t posibil semin�e galbene depeliculate , v�ndute �n magazinele naturiste , gata de folosire ) �i ap� (de preferin�� ap� de izvor sau mineral� ) pentru �nmuiere �i apoi �nc� 2 litri pentru b�utur�.
C�nd cump�ra�i verifica�i ca pe pachet s� scrie c� este garantat "f�r� ogm" �i nu sunt semin�e tratate chimic .
Preparare :
1. Pentru a prepara 2 litri de b�utur� , pune�i la �nmuiat 300 g de semin�e �n ap� rece timp de 2 zile ( sau 2 ore �n ap� la 50�C).
2. Dup� aceast� etap� de �nmuiere ( coaja trebuie s� se deta�eze cu u�urin�� sub degete dac� semin�ele nu sunt depeliculate ) , cl�ti�i bine soia. Nu este indispensabil s� �nl�tura�i pelicula care �nconjoar� bobul. Dar prezen�a peliculei va da un gust mai pronun�at laptelui.
3. Semin�ele de soia galbene rehidratate , se umfl� pe timpul �nmuierii , dubl�ndu-�i greutatea original� �n circa 24 de ore , �i schimb� forma , la �nceput ele fiind rotunde �i dup� �nmuiere devenind ovale ca un bob de fasole alb�.
4. M�cina�i semin�ele de soia �ntr-un bol, cu pu�in� ap� luat� din cei 2 litri.
5. V�rsa�i terciul ob�inut �mpreun� cu restul de ap� din cei 2 litri �ntr-o crati�� mare .
6. Aduce�i la fierbere pe foc foarte mic , amestec�nd tot timpul , p�n� c�nd nu mai face deloc spum� (+/- 15 minute) minimum. ( �n acest timp, l�sa�i s� fiarb� cel pu�in 35 de minute , pentru a elimina toxicitatea soii galbene. ) .
7. Supraveghea�i cu aten�ie fierberea, pentru c� acest amestec se umfl� �n vas ca �i laptele de origine animal�.
8. Pune�i zah�r (op�ional) �n timpul fierberii.
9. L�sa�i s� se r�ceasc�.
10. Pune�i preparatul la scurgere �ntr-o sit� metalic� deas� sau �ntr-o strecur�toare �n care a�i pus ni�te tifon sau etamin�, pentru recoltarea " laptelui ". Laptele de soia se va scurge �n vas. Presa�i pentru a ob�ine maximum de suc. Reziduurile de semin�e denumite okara le pune�i deoparte. Cu ele se pot face pr�jituri .
maxim62ro
Postat pe 9 Noiembrie 2009 16:35
hop si eu!!! branza de soia tofu ..asa zisa.am luat boabele de soia leam lasat de seara pana dimineata la muiat,apoi dimineata leam dat pe masina de tocat carne...sau depinde ce masina ai in dotare,apoi am pus compazita la fiert cu apa peste ea sa poata da in cocot putin cand simti ca compozitia incepe sa devina mai pastoasa si boabele bucatele ce au ramas printre ele nu sant tari ,,atunci tragi la oparte si storci lamaie,,,sau pui sare de lamaie.apoi intrun stergar sau panza pui cu grija compozitia si o storci bine exact cum procedezi cu branza de vaca cand o prepari.asta este tot...mare branza!!!!
francisca
Postat pe 19 Februarie 2010 15:07
din okara de soia se pot face si ciftele,drob,...
miryam_delly
Postat pe 19 Aprilie 2010 09:27
Reteta ta de tofu este diferita de ce am stiut eu pana acum si vreau sa te intreb, daca am inteles bine, ca tu ai folosit si ocara la prepararea branzei de tofu... Iti multumesc:)
banci_gabriela
Postat pe 11 Ianuarie 2011 18:53

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
RETETE DE LA VOI 7 De la: http___retete_de_mancaruri_blogspot_com_ 30 Septembrie 2012 19:01
Mancaruri cu vinete 14 De la: DRAKUSOR 12 Noiembrie 2009 13:46
rulada cu pate si cascaval 20 De la: Impar 10 Martie 2010 10:49
DULCIURI SI DESERTURI DIN BUCATARIA SPANIOLA 7 De la: delly003293 1 Mai 2010 23:21
Kebab 10 De la: sora_ilsi 17 Iulie 2011 15:41
Setari Cookie-uri