ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Ciorba de burta


1 ciolan de vita mare
2kg burta
piper boabe,foi de dafin,4 oua,usturoi,sare,vegeta,ardei iute,800g smantana
Se spala osul si burta apoi se taie in bucati si se pun la fiert cu boabele de piper o foaie de dafin intr-o oala de 10L.Cand incepe sa clocoteasca se da focul mai la mic si se aduna spuma.Dupa o ora se controleaza daca s-a fiert burta se scoate maduva de la os apoi se pune o lingura de vegeta si se mai adauga un litru de apa fierbinte.Unele persoane pun acum la fiert 2morcovi intregi,o ceapa intreaga 2-3cartofi intregi,pentru gust...Dupa 3/4 de ora se scoate burta si osul,se scot legumele,daca ati pus,se scoate un castron cu zeama pentru racit,apoi se lasa lichidul sa se limpezeaasca si sa se racoreasca o jumatate de ora.Intre timp,se ia burta fiarta si se taie fideluta,iar daca osul are carne si doriti,puteti sa o taiati la marimea burtii.Se aseaza apoi burta taiata in alta oala,de 7-8 litri si se strecoara zeama peste ea.Se bat cele 4 oua peste care se adauga treptat smantana groasa,pana cand se omogenizeaza.Cu un polonic se ia din zeama pusa la racit in castron si se amesteca.Sosul obtinut si restul de zeama se toarna in oala,amestecand mereu.Se strivesc cu furculita 3 catei de usturoi,se pun in strecuratoare si se toarna peste ei in oala o jumatate de pahar cu otet.Se potriveste de sare si se pune ardei iute dupa gust.SPER SA VA PLACA RETETA MEA...AAA,SCUZE...SE MAI POATE ADAUGA SMANTANA SI USTUROI,ARDEI IUTE,CAND SE SERVESTE,DUPA GUSTUL FIECARUIA...ASTEPT SI ALTE VARIANTE ALE CIORBEI DE BURTA,SOTUL MEU E INNEBUNIT DUPA ACEASTA CIORBA...


Foarte interesanta reteta

daca ar lipsi vegeta si cartofii ar fi o reteta foarte apropiata de cea traditionala

buna!eu nu pun cartofi...am vazut la alte persoane,pun doar morcovi si o ceapa intreaga,dar nu de fiecare data....oricum,sunt multe variante de retete...poate mai veniti cu una..noua pentru mine va urez sanatate si pofta mare

Eu fac astfel, pun burta de vita un pic la oparit, scurg prima apa, iar apoi pun burta de vita din nou la fiert cu oase de vita (rasol) si delikat, separat pun la fiert in 2 litri de apa 2-3 buc de telina, 5 cepe intregi, 500 g morcovi si delikat, aceasta supa de legume se toarna peste supa de la burta fiarta. Dupa ce se fierbe burta impreuna cu carnea, le scot, le las un pic la scurs, le tai feliute, apoi intr-un vas separat pun 10 galbenusuri de oua batute bine, se amesteca cu smintina si lapte batut, pun zeama cu polonicul din supa de la burta peste amestecul cu oua si smintina pina se dilueaza bine, iar apoi o torn peste intreaga supa, las sa dea un pic in clocot, adaug carnea sai burta taiate feliute, mujdei de usturoi, mai mult pasta, un pic de otet, piper macinat, iar restul se adauga dupa gustul fiecaruia (otet, usturoi, sare si piper)


mentionez ca este aproape imposibil de gatit acasa si sa iasa cu gustul de la restaurant din simplul motiv al cantitatilor,acasa facem maxim 10-15 litri de ciorba iar la un restaurant bun se fac minim 50 litri de ciorba.
o reteta care este clasicizata in restaurante este urmatoarea:
la o oala de 8-10 litri
burta proaspata sau prefiarta 2-2,5 kg
otet de mere 150 ml
os de vita2-3 bucati- oasele de capat,rotule
telina, 200 grame-1 mare
morcovi 200 grame-2 morcovi
ceapa 200 grame-1 mare
ardei gras-1 buc mare
piper macinat
gogosari murati
lamaie
sare
8-10 galbenusuri de ou
1kg smantana 12% sau 0,5 cu 20%

se spala si se pun la fiert oasele de vita,se dau in clocot si se schimba apa. se adauga legumele intregi,telina ,morcovi,ceapa,ardei gras si lamaia. dupa ce se spumeaza de cateva ori se adauga burta apoi se adauga sare cateva lingurite si se lasa sa fiarba aproximativ trei ore ,timp in care se mai completeaza cu apa din ora in ora.se scot oasele ,legumele si se strecoara zeama de burta.se lasa sa se raceasca 10-15 minute burta si apoi se feliaza subtire ca la taitei
,se paseaza pe cat posibil legumele intr un castron peste care se adauga zeama de burta apoi se strecoara deasupra oalei de ciorba,se opresc 1000 ml de zeama intr un vas care se lasa la racit,peste restul de zeama se repune burta taiata si se asaza din nou la foc mic.
intr un vas se amesteca smantana,galbenusurile de ou,piper,sare ,otet.cand zeama lasata la racit nu mai este fierbinte se adauga peste acest amestec.
tot amestecul rezultat se toarna dintr o bucata peste ciorba aflata pe foc.focul se lasa mic pentru a readuce ciorba la temperatura ridicata dar fara a o da in clocot.
separat se rade un morcov intr o tigaie cu 2 linguri de ulei,se prajeste morcovul circa 3 minute,uleiul rezultat dupa strecurare fiind folosit [pentru a da fata ciorbei impreuna cu 2-3 felii de gogosari murati tocate marunt cubulete.
atentie!!!
nu se pune usturoi in ciorba,numai in farfuria din care mancati puneti mujdei dupa gust.motivul este ca pana a doua zi se va albastri si va da un gust prost ciorbei la reincalzire.
nu otetiti prea tare ciorba,se poate face mai acra in farfurie.motivul este ca in prezenta unei cantitati mari de otet carnea se intareste.
nu faceti rabat de la oase de vita,oua si smantana de calitate,ele sunt cele ce dau savoarea ciorbei.

buna!in familie la noi,cand se da zvon ca s-a gatit o asemenea ciorba....garantat pentru a doua zi nu mai ramane absolut nimic

O singura recomandare am si eu; nu acriti ciorba la fiert cu otet, puteti face asta cu sare de lamaie sau cu zeama de lamaie. Otetul poate altera ciorba deoarece contribue la fermentare.

San foarte surprinsa ca nimeni nu adauga putina faina pentru a obtine o ciorba mai cremoasa...

ASA ESTE RETETELE SUNT FELURITE,DAR E GUSTOS LA RESTAURANT PENTRU CA SE PUN CANTITATI MARI DE LEGUME SI TOT CE TREBUIE ,ARE DE UNDE LASA GUST,ACASA PUNEM CATE PUTIN SI NU ARE DE UNDE LASA GUST BUN,NU STIU DACA STITI ZICALA CU FASOLEA,CA LA CAZAN E M-AI GUSTOASA,ASA E,



ciorba de burta

cel mai mult s-a bucurat burta...
pentru ca a inghitzit alta burta...

va rog,nu mai stresati familia, ciorba de burta o puteti face intr-un cazan,sa ramana si a doua zi, poate, vreunul din membrii familiei intarzie la masa, inzapezit pe undeva...

intre nametii de zapada se va gandi doar la burta dv., pardon, ciorba dv de burta

-daca e convins ca ii ramane si lui un polonic, va lupta sa nu fie inghitit de zapada, ca sa ajunga acasa, teafar.

doamna floryyyy,

cred ca ati facut armata de stiti gustul mancarii de cazan


-cred ca si dv. faceti mancaruri apetisante, fiindca adaugati ingrediente multe, ca la cazan

-am dedus asta, dupa cei 4 de y, adaugati la nume

-sa inteleg ca ati avut amici greci si nu vreti sa-i uitati?

-va propun urmatoarea onomastica flory1y2y3y4

-sa inteleaga si ei ca nu i-ati uitata

sa fiti iubita!

eile u fierb burta iar zeama o arunc,fac o supa din os de vita cu mult zarzavat,morcovi telina patrunjel ceapa piper boabe.dupa ce sunt fierte strecor supa iar zarzavaturile le pasez in robot,le fac un piure pe care il bag impreuna cu burta fiarta si feliata julien in supa.o dreg cu galbenus de ou ,o lingurita de faina si smantana si mujdei de usturoi,e nemaipomenita

Cea mai simpla si buna ramane varianta lui Pastorel, aveam cartea, am ratacit-o si am regasit reteta aici: costachel.blogspot.com/2008/05/ciorba-de-burta.html. Partea cu hreanul ras chiar e grozav

Si eu fac ciorba de burta asemanatoare retetelor voastre dar ...o cam stric la final in sensul ca nu o las sa se raceasca ( sau nu stiu daca trebuie lasata sa se raceasca) si pun smantana amestecata cu ouale si la sfarsit cand incep sa amestec se branzeste din cauza smantanii.....Vi se intampla oare si voua?

buna!....ca sa nu mai zica altzii ca sunt circotas..nu mai vin cu contrazicerea ..decit cu o mica completare......reteta ta se apropie de adevar..dar pentru o ola de 10 litri...trebuie sa fierbem..oase cu maduva..cit mai multe eu 3 kg pun si 3 kg de burta prefiarta....pentru ca burta care se gaseste in comert nu are gust....si ca sa faci acasa o ciorba nu este vb ca nu iti iese...doar ca te costa foarte mult sa o faci...se pun oasele la fiert prima oara...dupa 1 ora adaugatzi si burta impreuna cu le gumele...telina.ceapa...fara morcov ca indulceste...deoarece se face fatza prin calirea morcovului..iar acel ulei devine foarte dulce...morcovul trebuie prajit pina se face maroniu...in 200 ml de ulei floarea soarelui....dupa ce a fiert burta..scoatetzi tot si strecuratzi zeama..apoi o vinturatzi..si o punetzi din nou sa fiarba...se pun c-am 30 de galbenusuri de ou....si 1,600 kg de smintina...ce-l putzin 18 la suta grasime....amestecatzi galbenusurile cu smintina .apoai luatzi zeama cu polonicul din oala dupa foc si amestecatzi in compozitie sa se subtieze ca se brinzeste altfel....se pune usturoi ca fara miroase urit burta..poate la restaurantul dumneavoastra sta cite 4-5 zile ciorba si din acest motiv nu punetzi usturoi..dar va asigur ca are un miros foarte placut cind este rece.facetzi un mujdei de usturoi si il strecuratzi in oala .se adauga gogosar in otet taiatzi jullien sau cubuletze...acum punetzi otet dupa gogosar sa nu va pacalizi ca si ei sunt acrii...oricum se pun c-am 4 jumatatzi..adaugazi sare dupa gust.hrean ras..daca este concentrat punetzi 2 linguritze..la sfirsit veniti cu uleiul de la morcovul prajit ..c-am asta este una din ciorbele de burta..ce este de stiu ca nu trebue pusa multa telina..ca inegreste zeama....si nu punetzi morcov la fiert ca indulceste...sarea adaugatzi la sfirsit..aaa daca din intimplare avetzi 5 oua de gisca putetzi inlocuii 5 de gaina...este o ciorba foarte grasa...dar foarte gustuoasa ..eu nu o maninc dar imi place sa o gatesc..mai ales pe pilostrii undeva la munte ...cu protzap de berbecutz..:)))))..pofta buna!

buna valentina....ca sa nu mai brinzeasca...iti trebuie o smintina grasa ce-l putzin 18 la suta grasime...apoi diluezi cu zeama din oala....pina se subtzieaza...e bine sa fie calda zeama isi ia mai bine gustul..toate cele bune

buna....tin sa spun ca acea ciorba cremoasa se scoate din smantana...cine pune faina...o face pentru a inlocuii smantana...mai pe inteles o lungeste...si nu face bine la stomac...:)

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: