ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Ciorba de perisoare


500gr. carne tocata
1 ou
100 gr. orez
piper
sare
un pic de vegeta
patrunjel verde tocat
PENTRU CIORBA
1 ceapa mare
2 morcovi
2 ardei grasi
1pastarnac
o bucata de radacina de telina
leustean
patrunjel verde
4 rosii coapte taiate cubulete sau o conserva de rosii maruntite
SE CURATA LEGUMELE,SE TOACA MARUNT,CA PENTRU CIORBE,PENTRU A VA FI MAI USOR DATI RADACINOASELE PRIN RAZATOAREA MICA.PUNETI 4LITRI DE APA IN OALA DE CIORBA SI LEGUMELE SA DEA IN CLOCOT,DUPA 10 MINUTE PUNETI O MANA DE OREZ,APOI PUNETI SI ROSIILE.LASATI SA FIARBA INCA 10 MINUTE APOI DIN CARNEA TOCATA,OUL,O MANA DE OREZ VEGETA PATRUNJEL VERDE TOCAT MARUNT,PIPER FACETI BILUTE POTRIVITE CA MARIME,CARE LE PUNETI IN OALA.ADAUGATI VERDEATA,APOI LASATI SA FIARBA PERISOARELE.ACRITI CU BORS SAU LAMAIE DUPA GUST,IAR INAINTEDE A INCHIDE PUTETI BATE UN OU CU O LINGURA DE SMANTANA PUNETI IN CIORBA SI AMESTECATI UN PIC...SE POATE SERVI CU SMANTANA SI ARDEI IUTE.POFTA BUNA!

Imi pare tare rau!
Reteta e total gresita! Ingredientul numarul 1 al ciorbei de perisoare e un os bun de supa, cu sita.
Se pune osul la fiert in apa rece. Se arunca dupa ce da un clocot.
Se pune iar, tot cu apa rece. Se spumuieste, se fierbe bine, pana ce se obtine o supa concentrata. Se da la o parte supa.
Separat, se pun in putin ulei de gatit legumele taiate. Se calesc nu mai mult de jumatate de minut si se sting cu o cana de apa.
Se fierb, adaugand apa ca sa nu ramana in sec, pana ce sunt aproape fierte. Se da separat in clocot borsul, cu o ceapa crestata in 4 si curatata in el. Se spumuieste. Se adauga peste legumele care fierb.
Se pun in zama rezultata perisoarele. Dupa ce dau 2-3 clocote se adauga supa de la os. Se lasa sa fiarba pana ce perisoarele ies la suprafata. Se pune mult leustean tocat. Se mai da un clocot, se drege cu un ou zdrente si se stinge. Se pune inca o legatura de leustean tocat si se acopera cu capacul. E excelenta la circa o ora de cand s-a stins focul, cu mamaliga rece si cu ardei iute.
Pofta buna! Apropo! Incercati sa tocati carnea mai mare! Ismail din "Toate panzele sus" stia el ce stia "tocam cu satarul, ca la Stambul!"

Asa o fi reteta...dar incearca si reteta mea,o fac de multi ani...e reteta de la bunicul meu.Promit sa incerc reteta ta..sunt curioasa...Reteta mea e simpla...de la tara...si cred eu,gustoasa.Nu sunt atat de buna la explicat insa,te asigur,gatesc foarte bine.Am facut todeauna impresie buna musafirilor cu reteta asta.Dar,omul cat traieste invata si sa nu uitam ca era o vorba la batrani...cate bordee atatea obicee..asa ca...MULTA SANATATE SI POFTA DE VIATA!

Sunt convinsa ca ambele ciorbe sunt delicioase.Sunt multe moduri de a gati ciorba de perisoare.

cred ca prima ciorba de perisoare este pentru persoanele care tin o dieta sau mai bine zis au colesterolul mai mare si trebuie sa manince mai putine calorii si a doua reteta este pentru persoanele gurmande si cele care nu-si numara caloriile. a doua reteta o stiu si eu de peste 30 de ani si este foarte gustoasa ,dar cind medicul mi-a spus :trebuie sa tii regim pt ca valorile colesterolului si trigliceridelor au luat-o razna, incerc sa fac improvizatii gustoase cu aport caloric mic si in consecinta am renuntat la osul care da un gust aparte si supa astefel obtinuta are multe calorii.eu gatesc o ciorba de zarzavat in care la sfirsit pun perisoarele si o dreg cu iaurt(putine calorii) in loc de smintina

si ca ciorba sa fie si mai dietetica ,la perisoare nu adauga orez.

multumesc pt sfat voi incerca sa fac perisoarele fara orez dar nu cred ca va avea gustul acela specific de perisoare.

Eu folosesc carne tocata de pasare sau de vita daca e foarte slaba si pun orez (asiaticii maninca orez de 5000 de ani si tot slabi si fara probleme de colesterol sunt) dar nu pun ou.Nu dreg ciorba nici cu smintina nici cu iaurt si perisoarele le pum intii si pe urma legumele.in felul asta zic eu ca aportul de calorii e redus iar gustul va asigur ca e bun.Merge cu ardei iute si piine prajita ceva grozav.

Poate este mai gustoasa decat reteta precedenta dar cu siguranta este si mai plina de colesterol si mai daunatoare organismului. Reteta precedenta, de ciorba de perisoare, este pentru cei care vor sa treiasca mai sanatos, chiar daca e mai putin gustos. Calirea legumelor pentru ciorbe este cel mai daunator lucru organismului. Cine doreste sa manance sanatos adauga uleiul la final,odata cu verdeata, nu-l lasa sa fiarba.

si eu la fel fac perisoarele fara orez si va spun eu ca va lasa gura apa asa de bune sint ,iar eu o fac cu zeama de varza si este excelenta

nu i adevarat incearca si o sa vezi ca sint delicioase fara orez ,orezul eu il pun numai in ciorba

De la: Mica, la data 2008-08-12 03:48:15Eu folosesc carne tocata de pasare sau de vita daca e foarte slaba si pun orez (asiaticii maninca orez de 5000 de ani si tot slabi si fara probleme de colesterol sunt) dar nu pun ou.Nu dreg ciorba nici cu smintina nici cu iaurt si perisoarele le pum intii si pe urma legumele.in felul asta zic eu ca aportul de calorii e redus iar gustul va asigur ca e bun.Merge cu ardei iute si piine prajita ce
dar cum tin perisosrele la fiert?????????????????va grozav.

Consider ca sunt bune toate retetele, fiecare cu savoarea ei, dar, cu o singura conditie. ...sa le prepare altcineva, nu eu ! :P :)


cred ca sunt bune toate retetele dar va spun sigur ca niciuna nu e ca aceea acrita cu zeama de varza si tarhon
pofta buna indiferent de ce alegeti



Ingrediente ciorba de perisoare:

Perisoare: 500 g carne
2 cepe
1 ou
1 felie paine
2 linguri orez
Ciorba: 2 l apa, 1 l bors
1 morcov, 1 pastarnac, 1/2 telina
rosii (sau suc de rosii)
1 galbenus, 2 linguri smantana
sare, piper, leustean

Modul de preparare a retetei:
Se pune apa la fiert cu o ceapa, morcovul, pastarnacul si telina, taiate marunt. Intre timp se toaca carnea si se prepara perisoarele: carnea tocata se framanta cu felia de paine inmuiata in apa si stoarsa bine, cu orezul, o ceapa taiata marunt, oul, sare si piper, verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt. Se fac perisoare mici si se pun la fiert in ciorba. Dupa 20 -30 minute, cand a fiert orezul (se scoate o perisoara si se gusta, sa fie fiert orezul), se adauga rosiile (sau sucul de rosii), borsul. Se lasa sa mai fiarba 2-3 clocote, se gusta de sare. Se drege cu galbenusul batut cu smantana si se adauga leustean tocat marunt.

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: