ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Placinta dobrogeana


Ajutati-ma cu o reteta de "placinta dobrogeana", imi place gustul ei, as vrea sa o pot prepara si eu, deoarece m-am saturat sa tot caut sa cumpar de la patiserii.Va multumesc


Cornelia, te referi la placinta cu brinza sarata, asa cum se face in Dobrogea?

iata una din retetele gasite de mine...

Se prepara un aluat mai tare din 500 g faina, doua pahare cu apa calduta si o lingurita cu sare. Se framanta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora. Se imparte aluatul in sase parti egale, se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura si se asaza una langa alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca la rece. Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua (sucitorul) una din bucatile de aluat, pana se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o foaie la fel, se asaza peste prima, se intind impreuna putin cu merdeneaua ca sa se uneasca, apoi, prin rotire in aer de catea ori, se intinde pana se subtiaza. Cand foaia s-a subtiat, se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii, facandu-se un pachet de marimea fundului tavii si se lasa la o parte. Se intinde o a doua foaie la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se pune deasupra prima foaie. Se asaza peste aceasta umplutura de branza (200 g telemea de oaie rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi. Se intinde o a doua foaie din ultimele bucati de aluat. Se asaza pe planseta. Se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracand astfel toata suprafata placintei. Se asaza placinta in tava unsa cu untura si se unge si deasupra. Se coace la foc bun. Se serveste fierbinte, cu iaurt alaturi.

Am si eu o reteta de placinta dobrogeana cu foi de placinta din comert. Se face un amestec de branza de vaci cu branza telemea si un ou ( cca. 600 gr. branza). Se iau cate 3 foi de placita, se unge fiecare cu ulei si se pun una peste alta. Se intinde la mijloc o parte de branza si se rulaza. In acest fel se fac in total 3 suluri ce se pun intr-o tava. Deasupra se toarna o compozitie facuta din 300 ml.lapte si 3 oua. Se introduce la cuptor pana se rumeneste frumos.Se taie si se seveste calda.

Sint atit de bucuroasa de retele voastre numai ca atunci cind pui apa si sare si untura nu prea merege e joaca de copii fara experienta sau daca vrei lasi un gust bun da o reteta de la capat la coada nu doar asa?

Ingrediente:
Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, 1/2 lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt

Umplutura: 500-600 g branza de vaci bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 100-150 g smantana, 40 g gris, razatura de la o lamaie si sare dupa gust

Mod de preparare: Umplutura se pregateste astfel: branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale, zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se mai sareaza umplutura.

Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul, sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede, deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.

Servirea: Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20 minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la masa, astfel se racesc.


Bine Pik, astept sa se raceasca.

multumesc pentru retete, gata cu produsele de patiserie, mie imi ies acuma mult mai buune.

multumesc pentru retete, gata cu produsele de patiserie, mie imi ies acuma mult mai buune.

hai ca vaz ca tanti leia s-a specializat.. da' asa. de-amoru' artei...

placinta dobrogeana cea mai buna e aia cu carne, desigur... de fapt e o placinta turceasca, cunoscuta in balcani sub numele de burek... o bomba alimentara, printre altele, plina de grasimi...

la aluat nu va mai dau reteta, ca cine mai face azi aluat pentru foietaj de placinta?... il luati de-a gata de la supermarket... la umplutura:

carne de vita tocata (pt culore etnica, se poate amesteca 2/3 carne de vita cu 1/3 carne de oaie)
ceapa tocata
arome - boia dulce (s-au iute, cine poate), chimen pisat, in principal, da' puteti s-adaugati si nucsoara
sare, piper
cine vrea poate adauga in umplutura si seminte de pin...

preparare:

ceapa tocata se caleste in ulei pana devine aurie.. se aduga carnea tocata, aromele, sare si piper, si se scade in tigaie amestecand pana cand se evapora zeama, fara insa a se usca carnea... se ia de pe foc si se lasa la racit...

se intinde o foaie de aluat pe masa de lucru, se unge cu unt topit, se aduga o parte din umplutura... se aseaza alta foaie, iar unt topit, iar umplutura... ultima se aseaza o foaie de aluat, se unge si aia cu unt si se da la cuptor, 200 grade, cam 20-30 de minute...

merge la fix cu iaurt de oaie... hai, potol gretzos va urez...


da ma zambil... cu toate astea nu se compara foaia de placinta pregatita de turci cu ce adin comert.... si ce mai braga,...

bre cum iti zice.. ca nu sunt tare la cifre... la stambul vazui o placintarie unde-n vitrina erau doua turcoaice batrane care invarteau la aluaturi si le coceau pe niste cuptoare speciale, cu jar de mangal... da' crez ca aia dinauntru tot foaie d-asta din comert mancau, ca nici turcu' nu-i prost...

apropos, daca vreti gratare turcesti cu lipie la mama ei, incercati la memos... n-arata cine-stie-ce, da-i plin de turci autentici... patronu are birou' chiar langa usa de la intrare, cat am mancat eu acolo un muezin le zicea dintr-o caseta s-ala-nvartea la matanii, tragand din tigare... atmosfera, nene...

amalia-mylife.blogspot.com/2009/06/aluat-foietaj.html
e cea mai buna reteta de foietaj,pt ca nu contine multa grasime
poate fi umpluta cu orice:branza dulce ,mere ,ciuperci.carne tocata.
merita incercata...totdeauna fac 3 portii si le umplu diversificat pt.aperitive.

bre,

e cam grea,bre...
ne mai apuca si vreo criza de ceva,ajunge salvarea.. neam.

alterate, pai daca-i scosesi grasimea, ce draci de foietaj mai e ala?.. de bolnavi?...

bai nenica, sunt unele chestii care trebe s-aiba grasimica, ceva, acolo, c-altfel nu stii ce mananci.. a inebunit lumea cu eliminarea grasimilor, bio, draci, laci... si p-orma va plangeti ca mancarea n-are gust...

iaso,nu e deloc grea
prima data am transpirat,dar a meritat.
foile sunt super si poti folosi unt in loc de margarina.
nu se compara cu cele din comert.
eu le prepar cu o zi inainte.
merita efortul,dar mai e o problema....trebuie consumate cu grija.
calorii multe,dar mai am si vecini.

alt..

mami,

stie baba,si moi face...da io ii zic:placinta cu carne.
si da...e belea pt talie..


hai sa va zic una tare, ieri umblam pe la mine prin zona cu trebi, si hai sa fac o comanda de pizza, ca-i plin de pizzerii p-acilea... intru la jerry's si ce crezi?... pizza cu sarmale.. da, nene, sa cad pe jos...

De la: zambil, la data 2010-02-08 15:04:09alterate, pai daca-i scosesi grasimea, ce draci de foietaj mai e ala?.. de bolnavi?...

bai nenica, sunt unele chestii care trebe s-aiba grasimica, ceva, acolo, c-altfel nu stii ce mananci.. a inebunit lumea cu eliminarea grasimilor, bio, draci, laci... si p-orma va plangeti ca mancarea n-are gust...
zambilutule,am specificat:nu contine multa grasime ca cele de la patiserie,care sunt imbibate cu multa margarina.....eu una prefer sa fac pacate cu una de casa.altii prefera sa le cumpere,alegerea le apartine.

iaso,si cea cu ciuperci e bestiala
ca sa nu mai zic de strudelul cu mere
bate placinta cu mere a celor de la MC

dap..

si eu comand la jerry's pizza,45de roni bucata...cu tot cu bacsis,au scos de craciun dracia cu sarmale...
ii stricam pe toti...

da mai zambil eu iti spuneam de placinta, sarailie,facute de turcii din dobrogea, nu de cei din instambul (pai acolo este mama lor).cand eram copil, aveam colege care aduceau de sarbatorile lor la scoala sarailie, baclavale,...erau un deliciu...., iar in magazine se gasea braga, braga....

oricum am da-o..grasime trebuie in toate cele,nu aluneca pe gat altfel,sunt inecacioase....

bre, care n-ati facut zacusca anu' trecut, sa va dau o reteta sa va ia grasu'...

ingrediente:
vreo trei vinete d-alea lungi, taiate felii cam d-un deget, cu tot cu coaje..
vreo dou-trei cozi vanjoase de telina
vreo patru-cinci catei grasi de usturoi
masline verzi fara samburi, taiate bucati mici
doua cutii de rosii taiate...
vreo doua-trei linguri de otet aromatic, d-ala negru
busuioc uscat maruntit
sare, piper negru macinat...

feliile de vinete se dau cu sare, se sterg de apa dupa ce-au tras de la sare si se frig pe grataru' incins, fara ulei, pe ambele fetze... se dau deoparte...

telina tocata cubulete se stinge-n ulei incins, la foc mic, pana se mai inmoaie... cand s-a.nmuiat, se adauga usturoiu taiat felii subtiri si se-nabuse si ala, da' fara sa se arda...
cand s-a-nmuiat si usturoiu' se-adauga maslinele, se baga cutiile alea de rosii, sare, piper, busuioc si se trantesc si vinetele in sos... se-adauga otetu' aromatic, se-amesteca usor si se lasa la foc mic, sa scada zeama si sa se duca taria otetului...

se mananca reci, cu lipie proaspata...

eeee...ne ia cu lipotemii d-alea...
m-a luat cu ameteala..

stai asa, mami, ca poate ne baga si-alterarte vreo retzeta d-aia cu capsuni, ceva.. ca dupa poza asa o vad eu, ca-i moarta dupa capsuni...

iar e ora aia cu glicemia, la superlativ ?? of-of!

mami,

baga si o fripturica acolo,ca io degeaba mananc legume,daca nu am carnita..plang...

De la: Dor_marunt, la data 2010-02-06 08:28:39Bine Pik, astept sa se raceasca.


mai, da ii gata?? s'o raciit??

dap... s-a racit...

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: