telefon mobil la 10 ani?

Fiica mea este in clasa a treia, tocmai a implinit 10 ani. De cateva luni ma innebuneste sa ii cumpar telefon mobil, toate colegele de clasa si prietenele au, numai ea nu. Eu nu sunt de acord, dar, pe de alta parte, ma gandesc ca ar putea fi si o necesitate. Voi ce ma sfatuiti?
garbo_379397
Postat pe 22 Iulie 2013 10:21

Mai amana decizia.Nu-i sanatos si mai ales pt. copiii in crestere.Le afecteaza auzul, vederea si chiar si alte organe sensibile in corp.Nu-i este extrem de necesar atat timp cat tu ca mama iti dai seama si faci o alegere corecta pt.ea si contribui la o crestere si dezvoltare sanatoasa pt. mai tarziu :)
Succes si intelegere!
Numai bine!
Fss_ssu
Postat pe 22 Iulie 2013 10:38
Mie mi se pare normal sa-i cumperi. Pe langa faptul c-o poti monitoriza mai usor(tocmai pentru ca-i copil), comunicati...e o necesitate. Dai mai usor de ea si ea da mai usor de tine. Se poate ivi orice problema. Se poate sa aiba nevoie urgenta de tine sau tu o poti anunta mult mai usor o chestie. Si da, are dreptate. Am fost, acum, cateva luni, cu o prietena, profesoara, intr-o vacanta, cu niste copii de clasa a-3-a si toti aveau mobil, tocmai, in ideea de a tine legatura cu parintii...ca sa nu crezi ca stateau cu nasu-n telefon toata ziulica, ei isi vedeau de joaca, dar este firul de legatura cu cei apropiati.
magdabeauty
Postat pe 22 Iulie 2013 10:41


nu cred magda ca e chiar asa de necesar cum spui tu ! si eu si tu, am crescut si ne-am dezvoltat si fara aceasta jucarie ! ptr. fetita e un moft ! ai vazut ce scrie mama: toate colegele si prietenele au... asa ca i se cuvine sa aiba si ea !!! acuma, nu este poate 100% conceptia ca dauneaza, dar chiar daca e numai 55% si tot nu merita sa poarte ceva asupra ei care sigur undeva dauneaza ! de ce s-o locazlizeze ? ce, nu stie ca e la scoala ? asa cum au trait pana acum, pot si de acum incolo. copii au luat obiceiul asta cu mobilele de la parinti inconstienti . nu esti "obtuz" daca nu ai mobil... esti constient ca nu pui nimic pe tine care sa-ti dauneze !!! sa fim seriosi... ce are nevoie un copil la 10 ani de asa ceva ? ca moft doar pentru a semana cu turma. stii... cand au inceput zvonurile ca dauneaza la creir, a iesit un banc: I. care e dovada ca mobilul dauneaza la creier ? R. dupa continutul discutilor... !!! eu insu-mi am un mobil la care nu conversez de loc. nu ma intereseaza unde e nimeni si nimeni nu trebuie sa stie unde sunt. daca vreau sa stie, ii spun eu ! il purtam in masina doar, am fix acasa... ptr. anumite cazuri. daca merg sa vizitez oe cineva unde adresa nu mi-e clara... atunci ma ajut de el sa ajung. un ex. asta e parerea mea.... ! si de mine mai "rad" unii... si... ? si mobilul meu e unul cu cartele. atata vorbesc, atata platesc... ! jocuri ptr. copii in recreatie ? eu prefer sa fuga prin curte sau sa se joace cu mingea, cainele, sau cu alti copii ! tot parerea mea !
barboneli
Postat pe 22 Iulie 2013 10:58
Eu nu cred ca este atat de necesar, totusi. Poate ca ar trebui sa mai astepti un pic :)
AndreeaConstantin
Postat pe 22 Iulie 2013 11:04
Chiar voiam, barbo, sa specific, dinainte, faptul ca vor veni cu replici, "noi cum am putut trai bine mersi, fara ele...si uite ce reusiti suntem?!" Eu zic ca nu are legatura si ca un telefon mobil, in buzunar, nu anuleza cartea din biblioteca, catelul de scos la plimbare si-o activitate plina de energie si voie buna alaturi de prieteni. Raman la ideea ca-i ceva absolut normal, in zilele de azi. Hm, sa vezi cand am fost la un rsetaurant, la cina, la doua mese distanta erau vreo 2 copii de 3 ani cu tablete proprii si personale, langa parinti

Are 10 ani, acum copiii la 10 ani sunt mult mai maturi decat noi,. la aceeasi varsta. Spun asta, pentru ca stau destul de mult in preajma lor si-i cunosc. Decizia-i apartine. Eu zic ca-i ok.
magdabeauty
Postat pe 22 Iulie 2013 11:29
eu zic ca nu-i ok sa aiba un telefon mobil cu ea la scoala!
daca nu ma insel este si "cam" interzis sa mearga cu telefonul la scoala.... ca altii au, si ca se "afiseaza" ostentativ cu ele, e treaba lor. dar nu cred ca unui copil LA SCOALA ii este necesar telefonul mobil!
intr-o vacanta ar fi ok, intr-o excursie ar fi ok... dar la scoala nu!
motive sunt destule
la scoala are programul ala cu pauze... si in timpul orei nu vad de ce i-ar trebui, in afara faptului ca ar deranja ora... iar in pauze, e de preferat sa-si vada de joaca cu colegii, in cele 10 minute, decat sa se fataie cu telefonul in mana...!
faptul ca noi nu aveam si eu pot avea, e o tema discutabila. insa ideea de baza, zic eu ca ramane - util sau inutil in sensul adevarat al cuvantului!

utilitatea telefonului in monitorizare, este apanajul serviciilor secrete... big brother... spy... etc... insa, pentru un parinte, e doar o chestiune de abureala sau scuza puerila!
(situatie: ii dai copilului tel mobil ca sa stii unde e. presupui ca e in timpul orei, deci nu il poti suna, ca nu vrei sa deranjezi ora, el de fapt este cu colegii, la un chiul... il suni cand e in pauza... nu raspunde... - tu, parinte - esti la serviciu - insisti cu sunatul, tot nu raspunde... trec cele zece minute si ar reintra la ora... mai stai pe jar inca o ora, ca nu ti-a raspuns in pauza anterioara, iti faci fel si fel de ganduri... vine pauza si tot nu raspunde... - dupa ceva vreme iti raspunde dintr-un loc mai retras, sau nu neaparat ... si te minte frumos ca se joaca, ca a avut tel in banca ... etc ... - de fapt unde este controlul? unde este monitorizarea? cine sta in stress? oare nu tot parintele? deci, e o chestiune care nu sta prea bine in picioare! -.- asta a fost un scenariu light... pentru divagatii, fiecare poate derula un "film" pe aceasi tema, mai mult sau mai putin colorat placut... oricum scenariul, poate fi de la forma asta pana la altele extrem de neplacute, sau pana la altele mult mai cuminti... fiecare poate opta pentru orice gen de interpretare si isi poate gasi orice fel de scuze sau motive, pentru a da sau a nu da copilului un telefon) - noroc ca inca mai e necesar sa se faca o scoala de soferi, ca altfel de la 10 ani, fiind asa maturi copiii, ar merge singuri cu masina la scoala! sau i-ar duce prima data pe parinti la serviciu, apoi si-ar vedea de drum si ar merge si ei la scoala.... eventual in drum ar face si cumparaturile...!
heartbit
Postat pe 22 Iulie 2013 11:39
De la: magdabeauty, la data 2013-07-22 11:29:06 Chiar voiam, barbo, sa specific, dinainte, faptul ca vor veni cu replici, "noi cum am putut trai bine mersi, fara ele...si uite ce reusiti suntem?!" Eu zic ca nu are legatura si ca un telefon mobil, in buzunar, nu anuleza cartea din biblioteca, catelul de scos la plimbare si-o activitate plina de energie si voie buna alaturi de prieteni. Raman la ideea ca-i ceva absolut normal, in zilele de azi. Hm, sa vezi cand am fost la un rsetaurant, la cina, la doua mese distanta erau vreo 2 copii de 3 ani cu tablete proprii si personale, langa parinti

Are 10 ani, acum copiii la 10 ani sunt mult mai maturi decat noi,. la aceeasi varsta. Spun asta, pentru ca stau destul de mult in preajma lor si-i cunosc. Decizia-i apartine. Eu zic ca-i ok.


ok magda, sunt mai maturi dar nu si mai rezistenti... ! tot fragili au ramas si de lucrurile nu absolut necesare, trebuie feriti... !!!
barboneli
Postat pe 22 Iulie 2013 12:05
Bit
Axl_R
Postat pe 22 Iulie 2013 12:10
fie-mea are de la 5 ani telefon si gps cu perimetru - gps-ul e pentru linistea mea ca sa stiu ca e acolo unde stiu ca e, iar telefonul ca sa poata lua legatura cu mine in caz de urgenta, sau cu serviciile de emergency/politie/pompieri. Si ca sa pot lua eu legatura cu ea sa o anunt ca nu pot sa ajug cind vine bona sa o ia. Mi se pare o chestie de bun simt sa imi anunt copilul ca intirzii dupa scoala, daca i-am promis ca o duc eu undeva.
Si da, stie unde sa sune. Alte numere n-are pe telefon, nici jocuri, si nu vad de ce "ar defila" cu el ca nu i se pare oricum cool sa vada colegii ca o suna pe ma-sa.
Deci, n-am vazut sa ii dauneze si pentru linistea mea ambele device-uri (gadgeturi nu sint) sint foarte importante.
quasaria
Postat pe 22 Iulie 2013 12:10
cu gps-ul ti-as da dreptate si mi se pare mai mult decat ok si suficient un asemenea device. cu tel, raman la parerea de moft! nu parintele trebuie sa se justifice copilului, ci invers! oricat de inalt ar fi gradul de civilizatie sau tehnologizare al unei tari!
cred ca e deajuns sa discuti la telefon cu bona, si sa-i transmiti ei ce trebuie sa spuna copilului. altfel chestiunea cu emergency...etc... copilul fiind la scoala, sau la alte activitati in preajma unor adulti, responsabilitatea le revine lor, adultilor, ei ar trebui sa se ocupe de ocrotirea copiilor lasati in grija!!!
am spus ar trebui, pentru ca de la stiri se vede destul de clar ca nu sunt in stare adultii sa isi poarte de grija, cu telefonul mobil in mana, dara-mi-te un copil de 5...10 ani ...!
si nu am timp sa cred ca copilul e mai rapid in decizii si mai matur, decat un adult!
heartbit
Postat pe 22 Iulie 2013 12:18


asa e... ! si in plus... daca e sa gandim ratinal, daca cumva copilul mamei se taie la un deget sau mai stiu eu ce, si sa zicem ca la scoala nu are asistenta potrivita... el se poate folosii de unul din zecile de mobile ale unor colegi sau prieteni... ! nu ?
barboneli
Postat pe 22 Iulie 2013 12:26
ma rog, depinde de tipul de relatie cu copilul: eu ma justific, si nu bonei, ci copilului daca i-am promis ceva si nu ma tin de cuvint. Iar in fie-mea am sincer vorbind mai mare incredere decit in bona, daca o sun pe ea personal si imi spune ca e ok, se distreaza, se simte bine, etc.
Problema cu telefonul a pornit de la inceput, cind nu puteam sa comunice si nu intelegea engleza, si eu "mediam" prin telefon cu scoala si cu bona. Acum nu mai e cazul cu engleza, dar continui sa "mediez" cind nu ii convine ceva. Si prefer sa ma sune pe mine in pauze si sa isi manifeste revolta daca i se pare ceva nedrept sau aiurea sau ii spune cineva ceva ce nu ii convine decit sa ia decizii de una singura sau sa stea sa sufere pina apar eu, seara.
Si chiar imi prioritizez copilul. CHiar ies din orice alta discutie daca ma suna. Chiar mi se par importante problemele ei - vorbesc de nspe ori pe zi la telefon cu persoane de care imi pasa de mii de ori mai putin decit de copilul meu. Ar fi culmea ca tocmai cu fie-mea sa nu mentin comunicarea deschisa, ca "e copil". Copil sau adult, dpd me de vedere e persoana cea mai importanta din viata mea. Si eu din a ei, si vreau sa putem comunica la orice ora fara intermediari.
Chestia cu emergency e mai mult educativa - a folosit o singura data telefonul ca "emergency" dar si atunci m-a sunat tot pe mine, cind s-a pierdut de clasa ei in library, in alta zona a orasului. Si da, m-a sunat fie-mea inainte sa constate adultii responsabili ca nu le iese grupa la numaratoare. I-am sunat eu profesoara si i-am zis vei ca ai uitat-o pe fie-mea in library.
quasaria
Postat pe 22 Iulie 2013 12:31

parca nu-i suficient ca au acces la internet, acum, mai cumpara-i si telefon si pe urma sa poarte casti cu sonorul la maxim sa se sparga in figuri la ceilalti copii si sa vina acasa f. obosita, nici mancare nu-i trebuie nici temele nu si le mai face.

Apoi te mai intrebi de ce oboseste fata / baiatul mamii si dai fuguta la doctor sa-ti prescrie o reteta
cu buline de toate culorile in sperata ca puiu s-o pune pe picioare si sta copacel.:(
Nu-i de gluma cu electronicele sunt foarte utile si foarte inteligente dar nu trebuie sa aibe copiii in crestere acces la ele fara un program.:( Mai bine urmareste tu ca mama ce ore practica si influienta asupra starii psihice a copilului.
Tu ca parinte, ar trebui sa lasi la o parte fandoselile si mofturile si sa-i explici copilului anatomia corpului si ce influienta are tf. asupra organismului in timpul cresterii copilului
Nu stramba din nas ca pe vremea copilariei tale nu fol.asa ceva si esti sanatoasa, calita si ai nascut-o si pe ea/el dar ei, vor mai avea aceasi rezistenta fizica si psihica fara sa ia steroizi, droguri, energizante si....etc.?
Numai bine!:(
Fss_ssu
Postat pe 23 Iulie 2013 20:08
copilul e la scoala si are acces la telefon in pauze de cite 10 minute - daca o suna pe ma-sa, ii scade rezistenta fizica. Ca da la manivela.

Alte argumente LOGICE pentru care un copil n-ar trebui sa fie capabil sa comunice cu parintii in cursul zilei?
quasaria
Postat pe 23 Iulie 2013 21:19

Mai, din moment ce este la scoala si tu la servici comunicarea dintre tine si ea la varsta asta nu trebuie sa fie zilnica si din ora in ora, il sufoci. La scoala are cine sa raspunda de copil si copilul trebuie sa fie orecum supus concentrandu-se pe lectii, matarie si nu pe: vaileu! o trecut 2 ore si n-am sunat-o pi mama ma cearta cand ajung acasa si ma si loveste ca ies din cuvantul ei si sparge si farfuriile in bucatarie ca i-am calcat orgoliu.:-P
Daca vrei sa-i vezi reactia cum se face cand "tragi de manivela" cumpara-i masina si stii tu ce urmeaza, n-o sa mai fie nimeni ca ea si o sa vrea si ceilalti copii de la parintii lor pe motiv ca
Cosanzeana ta vine cu masina si-o parcheaza fix in curtea scolii doar asa de fandoseala.
Chiar daca conditiile au evoluat, tu ca parinte trebuie sa initiezi copilul in ritmul tau familiar si sa o determini sa se adapteze la activitatile scolare si sa se concentreze pe ele la varsta asta si poti sa-i
oferi orice dar sa fie corespunzator varstei, activitatilor extrascolare si sanatos pt. el nu toxic.

Intelegi "LOGICA"?

Numa' bine!
Fss_ssu
Postat pe 24 Iulie 2013 00:21
Hai mai , ca chestia asta are si avantaje. Pentru copil , ca avand mobil va scrie mesaje , deci va invata sa scrie corect. Pentru mama , ca fiind tot timpul in legatura (mai ceva decat cordonul ombilical ), copilul va deveni dependent de ce zice mama , deci , va ramane un lipicios si un mamos.Cand va invata bietul copil sa gandeasca singur si sa ia propriile decizii......
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 08:38
ma refeream la argumente logice, nu la bancuri.
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 08:41
Da` unde ai vazut tu bancuri ?
Neata ( seara la tine ).
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 08:57
rotty, daca asa a fost umor involuntar, chiar e nasol. Vorbim din secole diferite.
Eu discut de un telefon mobil in anul de gratie 2013, nu 1990. Iar in anul de gratie 2013 aud ca telefonul mobil este un LUX, mai rau, ca masina e un lux - si ma intreb, calculatoarele sint la fel? Ar trebui sa imi invat plodul ca in 2023 cind s-o angaja ea e foarte desteapta si competitiva daca stie sa foloseasca un pix si o foaie de hartie, ca sa isi faca o cariera? Si calul - sau camila, sau magarul, ca sa se deplaseze?
Si ca daca utilizeaza tehnoloogia "nu gindeste"??
N-am mai folosit un pix de 10 ani. Nici macar sa ma iscalesc. Ultima oara cind mi-am schimbat actele m-am iscalit electronic. Trebuia sa cer un creion, Rotty? Sau sa moi degetul in cerneala? In Germania asa se face?
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 09:26
Nu exagera Q. Toate cele enumerate au devenit o necesitate , dar asta nu inseamna ca trebuie sa devenim dependenti. In ce priveste faptul ca nu ai mai folosit un pix de 10 ani....e chiar nasol.
Zi (seara ) frumoasa.

Sa ma fereasca Dumnezeu sa ajung dependenta de un GPS , uitandu-ma la o harta (din hartie ) ca pisica la termometru....chiar daca sunt in Germania.
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 09:32
e chiar nasol? De ce e nasol? La ce ar fi trebuit sa imi foloseasca, de fapt?
Si ce legatura are maculatura si mizgalitul cu pixul cu gindirea, ca n-am inteles?
N-ar trebui sa devenim dependenti de masini? Bun, sa imi iau un catir atunci? Sa merg pe el zilnic la Sydney?
La ce ar trebui sa vorbesc la job, cind telefoane "fixe" nu mai avem pe birou in secolul asta, si nici nu vad la ce ne-ar trebui? Sau ar trebui sa scriu cu penita business cases si analize financiare, ca sa nu fiu dependenta de laptop?

Tu te auzi ce spui?
Ia recomanda-mi tu detehnologizarea aia la care te referi, ca sa nu mai fim "dependenti", si sa avem totusi o cariera? Ce ar trebui sa ma fac? Gradinar? Iti spun eu ca au si aia niste device-uri super programabile, ca niste tractorase mici si destepte. Deci asta nu merge - altceva?

Iar copiii nu ni-i crestem sa fie competitivi acum - ci sa fie competitivi in 2023. Pina atunci, sint sigura ca unul pe care l-a protejat ma-sa de tehnologie va fi considerat analfabet fata de generatia lui. Ii va fi absolut imposibil sa se descurce.
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 09:41
Heiiii....Baga frana , ca ai trecut in extrema cealalta !!! Ti-am zis sa nu exagerezi...Ti-am zis ca sunt toate o necesitate.
Si...de ce e nasol ? ....Acum 10 ani inca se mai utiliza pixul destul de des...Mai ales in Romania.
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 09:48
de acum 10 ani - cind locuiam si lucram in Romania, la multinationala e adevarat - n-am avut de ce sa il utilizez.

Poate imi explici cu ce am exagerat mai sus?
Care dintre deviceurile malefice ti se pare ca ar fi optional? Care nu ii va trebui unui copil de 7 ani in viitor, de ci n-am de ce sa o invat sa il foloseasca?
Asta admitind ca au laptopuri, ipad, ipod la scoala ala de aussie, americani, japonezi si ce mai are ea in clasa, toti niste complexati. Deci cu porcariile astea care distrug echilibrul copilului si il timpesc iremediabil dupa parerea ta trebuie sa o las, ca le au la scoala, si sint obligatorii. Altceva? Ce sa ii interzic?
A, da... telefonul!
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 09:50
Aha...! Am inteles...
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 09:51
No , ca ai modificat...Nu-i nimic. Eu voiam doar sa zic , ca indicat ar fi ( daca nu chiar necesar ) , sa stim a ajunge intr-un loc si fara GPS , sau sa putem calcula o coloana de cel putin 20 de cifre fara calculator. Parerea mea. Se stie ca un organ sau o parte a corpului care nu mai e utilizata , se atrofiaza. Valabil si pentru creier. Punct.
Rotty
Postat pe 24 Iulie 2013 11:13
si ti se pare ca daca utilizezi programe sofisticate ti se atrofiaza creierul mai mult decit daca te plimbi cu degetul pe harta? Mie, sincer vorbind, hartoagele din 1900 toamna mi se par primitive, enervante si pierdere de timp. Si nu le pot da search :((
In rest, cu cit accezi mai repede si mai facil la informatie (raw data), cu atit se poate prelucra mai rapid - in loc sa buchisesti trei lulele de calcule pe foaie in juma de ora poti genera rezultatele in jumatate de secunda si iti poti utiliza resursele proprii pentru corelari si scenarii pe care doar inteligenta umana le poate face. Nu calcule de baza.
Subapreciezi masinaria complexa care e creierul unui om daca ti se pare ca am fi la competitie cu vreun laptop.
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 11:26
R ;

Nu vă supăraţi! O fost musai.
Axl_R
Postat pe 24 Iulie 2013 11:31
De la: Rotty, la data 2013-07-24 08:38:08 Hai mai , ca chestia asta are si avantaje. Pentru copil , ca avand mobil va scrie mesaje , deci va invata sa scrie corect. Pentru mama , ca fiind tot timpul in legatura (mai ceva decat cordonul ombilical ), copilul va deveni dependent de ce zice mama , deci , va ramane un lipicios si un mamos.Cand va invata bietul copil sa gandeasca singur si sa ia propriile decizii......


Ei, invata daca i se explica ce si cum la varsta potrivita.Da di tata di ce nu devine dependent?Iti zac io!
Findca mamele insele sunt incapatanate si daca afla noutati in tehnologie:- Gicule, vreau si eu cutare si da fuga sa-si cumpere, apoi il analizeaza pe aparat si pe fata si pe dos si cand termina ea de titirit;)) il indeamna pe copil sa-l foloseasca simtindu-se implinita c-o descoperit prima modul de functionare.(adrenalina)
Lasa, stiu eu la ce banc se refera da ii frica sa nu ramana in urma cu experimentele si atrage si "plodu' " dupa ea ca nu cumva sa ajunga gradinareasa sau sa se gandeasca la consecintele ce pot avea asupra copilului.:(
Nu-i bai, o sa ajunga Cosanzeana sa iubeasca virtual mai mult decat real, nu ca n-ar sti sa gandeasca ba din contra, o sa gandeasca prea mult. si o sa faca sex si copii , gandind.

Numai bine! pt. tine!
Fss_ssu
Postat pe 24 Iulie 2013 11:44
pina acu' am discutat riscul de "a nu-si mai folosi" creierul, acu' problema e daca si-l foloseste prea mult... ?!
Inertia, nene... De ce va e atit de greu sa acceptati ca totusi se invirte?
quasaria
Postat pe 24 Iulie 2013 11:56

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Infacol-cel mai bun pentru colici 30-34 ron 1 De la: infacolromania 9 August 2009 08:11
ochii rosii cu mancarime 2 De la: oto_otto 30 August 2009 19:21
intr 5 De la: alinastinga 12 Decembrie 2010 00:06
dureri dupa actul sexual 2 De la: alinakatt 11 August 2009 15:30
masaj, gimnastica la bebici! 2 De la: nico_sabo 5 Iunie 2009 13:08
Setari Cookie-uri