Bona perfecta

Tot mai multa lume incearca sa isi angajeze cate o bona si nu de fiecare data parintii reusesc sa gaseasca o persoana care sa se ridice la inaltimea asteptarilor.

Iata cateva intrebari pentru parinti, intrebari la care ar trebui sa chibzuiasca cum trebuie inainte sa raspunda:

1.Stiind ca siguranta copilului tau este nepretuita, care este salariul maxim pe care l-ai da unei bone stiind ca ea este cea care se va ocupa de siguranta copilului tau ? (explica pe ce considerente i-ai da salariul gandit de tine)

2.Pune-te in locul unei bone si explica cum ar trebui sa te comporti tu ca bona...pentru un salariu mizer, ai avea grija de copil, ai face mancare in casa, ai sterge praful, ai face cumparaturi, ai raspunde la telefoanele familiei, ai spala kilogramele de chiloti si haine ale familiei, ai calca munti de haine si lenjerii, ai spala vesela familiei dupa o serata a acestora in compania prietenilor lor de familie (caz in care ar exista tacamuri nespalate prin toata bucataria), ai spala covoarele rezidentei si ai putea zambi toata ziua ? (indiferent de raspuns explica de ce)

3.Inainte sa faci un copil, nu te-ai gandit ca vei avea nevoie de o bona ?

4.Care este diferenta pentru tine intre o bona, o baby sitter, o sluga, o servitoare in casa si o menajera ? (explica ce inseamna fiecare si ce trebuie sa faca fiecare)

5.Daca dupa toate intrebarile astea singurul gand pe care il ai la adresa lor este sa trimiti la origine autorul, inseamna ca nu ai inteles nimic si nici nu ar fi trebuit sa ai un copil, deci in concluzie nu mai cauta o bona si rezolva situatia bonei in familie.

6.Scopul acestui mesaj este pur informativ.

Va multumesc si o seara placuta in continuare
supernanny
Postat pe 1 August 2009 00:22
aha, multumim de informare . sa iti dau si eu o viziune asupra economiei de piata: nu obliga nimeni pe nimeni sa fie bona pe un salariu mizer si sa faca tot ce ai zis tu (chiloti, vase,covoare etc), deci daca cineva chiar accepta un asemenea post inseamna ca nu a reusit sa gaseasca ceva mai bun, si deci ar trebui sa fie multumita ca a gasit macar acest job. (daca nu, sa isi ia bagajele si sa se duca unde i-ar fi ei mai bine). doar e o tara libera , nu? asta e cererea de bone si oferta pt acest post. daca nu s-ar gasi fraieri care sa se angajeze, atunci ar creste si standardele oferite de "angajatori". therefore...who's to blame, man?
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 01:18
salariul pe care i l-as plati? ar fi egal cu salariul unei educatoare plus cel al unei ingrijitoare, impartit la nr de copii dintr-o grupa de gradinita. in orice caz nu ar egala salariul meu (altfel ce rost avea sa o mai angajez pe ea, puteam sa fi stat eu acasa si tot cu zero lei ramaneam) - ce angajator ai vazut tu ca da angajatilor sai toate veniturile sale? fiecare vrea un "profit" (deci cauta un angajator cat mai bogat si vei fi cu atat mai castigat)

tie ce salariu ti s-ar parea echitabil?
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 01:27
PS: o bona "perfecta" ar tb sa caute sa se angajeze la niste parinti tot "prfecti" (ca sa fie o relatie perfecta, nu? ), dar tocmai ce ai zis ca niste parinti perfecti ar sta ei insisi acasa, asa ca eu zic sa te reprofilezi
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 01:30
si pt candidatele la postul de bona, am si eu niste intrebari la care sa se gandeasca:
1.care ar tb sa fie sarcinile lor exacte?
2. ce salariu si ce beneficii suplimentare doresc? (masa luata din frigiderul familiei, cititul de ziare cat timp copilul isi baga andrele in urechi, intrare libera pe mess, etc?)
3. e capabila sa renunte la fumat pt copilul meu?
4.o deranjeaza sa se stie monitorizata (filmata) astfel incat eu insami sa pot verifica siguranta copilului cat e sub suprabegherea ei?
5.ce calificari are (psihologice, pedagogice, de alta natura)
6. de ce a ales postul de bona (ce o motiveaza)
7. de ce a ales familia noastra (cu toate hainele ei murdare, covoarele, vasele, chilotii etc)
8. ce statut are copilul meu in ochii ei
9. ce o impiedica sa incheie un contract scris, unde sa fie stipulat tot ce va avea de facut si ce va avea de castigat, pt ca mai apoi sa nu se mai planga ca e nedreptatita?

10. raspuns pur informativ.. o seara buna tuturor bonelor perfecte!
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 01:37
o bona perfecta, sa spun asha, e mama mea.de trei ani jumate are grija de un copil(5 ani acum) pe care il iubeste ca pe nepotul ei.are salariul mic(vreo 5 mil),dar nu renunta pt ca parintii copilului sunt niste oameni extraordinari,iar pe copil il iubeste,dupa cum am mai spus.se duce dimineata pe la 8,il ia pe copil ,merg prin parc,locuri de joaca,apoi vin acasa la mama,unde mananca, doarme,apoi ies iar la plimbare si la joaca,il inavta multe lucruri ,chiar si sa citeasca. a venit odata la mine si vreo 2 saptamani a vorbit numai de copil...in sfarsit,existe bone mai mult decat bune,trebuie doar sa ai norocul sa le gasesti.intrebarile alea de mai inainte nu au nici o legatura cu a fi bona buna.calificari pedagogice,psihologice??? nu cred in astea. si asta o spun in calitate de pedagog. e nevoie de altceva pt a avea calitati de bona. sunt multe de spus...k,eu sunt mami (nu iullius)...eu nu cred ca as avea incredere in nimeni
iullius
Postat pe 1 August 2009 07:20
nici eu. iar intrebarile erau ca replica la intrebarile expuse de "colega" pt parintii angajatori. adica incerc sa ma dumiresc de ce se plange lumea de bani putini cand nu ii obliga nimeni sa lucreze unde lucreaza...

si ca sa fie mai clar, noi nu avem bona.
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 07:37
@pinicuta

Scumpa, in afara faptului ca nu ai raspuns cum trebuie la intrebarile puse, nu ar trebui sa fii asa de nervoasa si plina de ura, take it easy baby.
supernanny
Postat pe 1 August 2009 12:01
Ideea este urmatoarea:
-in momentul de fata societatea romaneasca NU este pregatita sa aiba bone si este valabila si viceversa, ceea ce stim noi sau ceea ce vedem pe la televizor ca bone, nu sunt de fapt bone.

Romanul nu este pregatit sa aiba bone pentru ca in primul rand nu isi permite financiar (marea majoritate)...a vazut si el prin telenovele cum se procedeaza prin alte tari si probabil gaseste foarte trendy ca sa aiba si el o bona, bone in adevaratul sens al cuvantului existau acum 30-40 de ani (asa numitele guvernante), care erau expresia perfecta a ceea ce trebuie sa fie o bona.
Pentru marea majoritate a romanilor a avea o bona este sinonim cu a avea sluga in casa, ori acest punct de vedere este total eronat.

@pinicuta

In afara faptului ca psihologic vorbind raspunsul tau la postul principal este total haotic si dezorganizat, ceea ce denota ca intr-un fel ideile tale sunt vraiste (no offence) mai esti si extrem de pornita impotriva "bonelor"...scumpa mea, daca bagi toata lumea in aceeasi oala nu ajungi nicaieri, am specificat in primul post ca inainte de a raspunde parintii sa se gandeasca serios la raspuns, deci daca nu ai un raspuns organizat, pe puncte si vii cu idei haotice te rog nu te mai baga in discutie si rezuma-te doar la a urmari firul dialogurilor.
Si ca sa iti raspund la intrebarile puse:

1.In primul rand sarcinile unei bone depind foarte mult de varsta copilasului dar in ansamblu o bona ar trebui sa supravegheze PERMANENT copilasul (asta inseamna ca daca lucreaza 8 ore timp de 8 ore supravegheaza copilul in fiecare secunda), ar trebui sa ii pregateasca papica si sa ii dea sa manance, sa ii faca baita, sa il imbrace, sa il scoata la plimbare prin parcuri si nu pe trotuarele pline de praf si mizerie, sa urmareasca in fiecare secunda evolutia sanatatii copilului asta insemnand sa fie atenta la fiecare bubita sau iritatie sau fiecare simptom al vreunei boli, sa tina in permanenta legatura cu parintii cat timp acestia sunt plecati la munca sau in vacanta si acestea sunt doar cateva dintre atributiile unei bone.

2.Salariul unei bone ar trebui sa fie echivalent cu responsabilitatea pe care jobul il presupune....adica daca tu crezi ca siguranta copilului tau valoreaza exact 6-7-8-10 milioane atunci inseamna ca nu esti pregatita inca sa iti angajezi o BONA (cu litere mari in adevaratul sens al cuvantului), ci probabil ca esti pregatita sa iti angajezi una din zecile sau sutele de asa zis bone de la tot felul de agentii carora numai de copii nu le pasa cat le pasa de profitul companiei...beneficiile se stabilesc de catre bona impreuna cu familia (zile libere, ore suplimentare platite in functie de aranjamentul partilor s.a.m.d.)...daca tu crezi ca pentru o bona a servi un sandwich din frigider e un beneficiu suplimentar te inseli...si in fond si la urma urmei sa fim serioase, doar nu il angajezi pe Gargantua (daca sti cine e)...ceea ce spui tu in postul tau, si anume ca o bona citeste ziarul, intrare pe Messenger s.a.m.d...draga mea, pai aia nu e bona, aia e un surogat de bona (probabil angajata prin agentie) care nu are nici un interes sa aiba grija de copilul tau ci unicul sau scop este salariul de la sfarsit de luna.

3.O bona NU AR TREBUI SA FUMEZE, altfel se descalifica automat pentru postul de bona.

4.Monitorizarea este un lucru foarte normal intr-o societate tehnologizata, este foarte normal ca un parinte aflat la munca sa vrea sa isi priveasca copilul intr-o pauza de masa sau de recreere, bonele care nu accepta asa ceva au sigur ceva de ascuns ori nu se califica pentru meseria asta.

5.Aici tu intrebi ce calificari are (psihologice, pedagogice etc)...pai scumpa mea, ori iti angajezi o bona ori iti angajezi doctor de familie sau profesor pentru meditatii...trebuie sa te hotarasti....este foarte adevarat ca o bona trebuie sa aiba cunostinte in domeniul psihologiei dar aceste aptitudini se aduna de-a lungul experientei sale....eu zic ca cel mai important lucru este Dragostea pe care o revarsa asupra copilului, adica daca bona iubeste copilul ca si cum ar fi al ei, restul ies din discutie.

6.Postul de bona il poate alege pentru ca intr-o societate dementa si mizerabila, singurul lucru cu adevarat frumos sunt copii si inocenta lor.

7.O bona in adevaratul sens ISI ALEGE EA familia de care sa aiba grija si nu familia o alege (trebuie sa existe din start o atractie si o empatie intre ea si familie si intre ea si copilas)...

8.O bona care practica acest job, trebuie sa iubeasca foarte mult copii ori de aici reiese si faptul ca in momentul cand se angajeaza la responsabilitatea de a avea grija de micutul tau automat ea il va privi ca pe propriul ei copil.

9.Nu numai ca nu trebuie sa existe piedici in semnarea unui astfel de acord....el trebuie sa existe obligatoriu, unde asa cum bine ai precizat vor fi expuse intr-un mod organizat absolut toate sarcinile si clauzele care sunt necesare...bona care presteaza fara un astfel de contract, NU este bona ci altceva.

Sper ca si eu sa primesc raspuns din partea ta la intrebarile din primul meu post exact cum ti-am raspuns si eu.
Si nu in ultimul rand iti doresc o zi impecabila in continuare si sa ai grija de copilasul tau asa cum trebuie.

Pupici


supernanny
Postat pe 1 August 2009 13:31
sunt perfect de acord cu tine la cele de mai sus, numai ca asa cum ziceam (amandoua), piata de bone din romania lasa mult de dorit, si f rar vezi bone (sau cum vrei tu sa le numesti) care chiar iubesc copilul la care s-au dus, caci majoritatea lasa copiii sa se tavaleasca prin noroi si sa sa isi scoata ochii cu diverse instrumente, in timp ce ele , la 2 pasi distanta, fumeaza ca un turc, sau se uita la tv, sau isi dau intalnire cu diversi indivizi suspecti. eu asta vad in jurul meu. si apoi tot ele se plang de salarii mici, de munca prea multa etc.

chestia cu diplomele, tocmai asta voiam sa scot in evidenta, ca daca ai diploma de medic, atunci cauta-ti de lucru ca medic nu ca bona (si ca daca ai decis, medic fiind ca si studii, ca vrei sa devii bona in final, inseamnaq ca de fapt nici un spital nu te-a acceptat sau ca ai studiat degeaba ceva ce nu iti place si nu ar trebui sa ceri de la mine salariul de medic).

ca bani.. cea mai scumpa gradinita pe care o stiu costa 12 mil si lasi copilul acolo pana la 6 seara (deci nu vad de ce as da mai mult de 12 mil ca sa stea copilul cu un strain nepriceput , si sa mai fie si singur -fara compania altor copii de varsta lui- )

cat despre "bona alege familia si nu familia pe bona" ...1. daca tot a ales singura familia, atunci sa nu se mai planga ca nu-i convine ceva, si 2.deci familia plateste salriul bonei (mult mai mare de 10 mil) dar nu are nici un cuvant de spus la alegerea individei...hmmm.. ai grija ce-ti doresti sa nu ti se indeplineasca

iar in ceea ce ma priveste pe mine, stai linistita, nu caut bona (asta chiar e ULTIMA solutie la care ar recurge) - si nici slugi , nici guvernante, nici bucatarese nici spalatorese si nici altceva- , si nici nu trebuie sa ma gandesc deloc la intrebarile tale pt ca doar tu ai zis "nu familia alege bona", asa ca la ce bun sa ma mai gandesc? daca vreodata voi avea nevoie de o bona, ma va alege ea pe mine, nu mai trebuie sa o caut eu
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 16:20
indiferent de cat de ciudat vi se pare,copilul alege bona.
iullius
Postat pe 1 August 2009 16:43
nu e ciudat deloc, e f normal ca el sa aiba drept de veto. si copilul face parte din familia la care va lucra bona nu? deci familia alege bona, prin prisma copilului sau. (presupun ca nu aduce nimeni o bona sa i-o prezinte copilului, daca nu ii inspira mai intai lui incredere persoana cu pricina, nu?)
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 16:56
huh ce chestionar virulent ... trebuie specificat ca exista raspunsuri cum "trebuie " si cum " nu trebuie " :) uite eu am o bona pt copilul meu in " adevaratul sens al cuvantului " este cu noi de cand s-a nascut vlad de fapt putin inainte si obligatiile ei sunt urmatoarele : sa il supravegheze constant , sa se joace cu el , sa ii dea sa manance , sa il culce , sa il plimbe , sa ne insoteasca oriunde mergem cu vlad ( incluzand concedii ) si noaptea sa se scoale daca vlad plange sau doreste ceva . Acum asta este " fisa postului " ca sa spun asa , in realitate , niciodata pana in momentul de fata nu l-a culcat pentru seara sau s-a sculat vreodata deoarece am cuplat interfonul pentru dormitorul nostru , iar cum eu sunt aproape tot timpul acasa mai mult ma asista sau daca apare ceva neprevazut este acolo . cerintele mele au fost urmatoarele sa fie tanara ( ea este din provincie si locuieste cu noi ) sa aiba o dispozitie buna in preajma lui vlad ( nu este problema mea daca s-a certat cu prietenul etc. ) sa nu-si ofere sfatul gratuit , si sa pastreze o distanta decenta fata de noi , nu consider ca face parte din familie este pur si simplu un ajutor necesar , dar dispensabil , vlad nu este f atasat de ea ,o tolereaza , bine asta si din cauza ca rar a petrecut timp doar cu ea , ce ii oferim noi in schimb ....un salariu atractiv fara cheltuieli de casa , masa , o zi pe sapt off . plecari dese cu noi , si un mediu lipsit de conflicte . ah , in ce priveste mancarea lui vlad , sotul meu este singurul bucatar in casa :)) iar hainutele lui vlad eu le spal si calc pt ca mi se pare mie ca altcineva nu ar face cu destula atentie totul .
ion_cristina
Postat pe 1 August 2009 17:38
@pinicuta

"...sunt perfect de acord cu tine la cele de mai sus, numai ca asa cum ziceam (amandoua), piata de bone din romania lasa mult de dorit, si foarte rar vezi bone (sau cum vrei tu sa le numesti) care chiar iubesc copilul la care s-au dus, caci majoritatea lasa copiii sa se tavaleasca prin noroi si sa sa isi scoata ochii cu diverse instrumente, in timp ce ele, la 2 pasi distanta, fumeaza ca un turc, sau se uita la tv, sau isi dau intalnire cu diversi indivizi suspecti. eu asta vad in jurul meu. si apoi tot ele se plang de salarii mici, de munca prea multa etc..."

Ai perfecta dreptate in tot ceea ce spui, si intradevar marea majoritate a bonelor chiar asta si fac, adica isi bat joc de responsabilitatea cu care au fost investite.
Dar...pe de alta parte, asta nu inseamna ca nu exista si alt fel de persoane, tocmai din cauza asta ti-am explicat intr-un mesaj anterior ca nu este indicat sa bagi toata lumea in aceeasi oala.

"...chestia cu diplomele, tocmai asta voiam sa scot in evidenta, ca daca ai diploma de medic, atunci cauta-ti de lucru ca medic nu ca bona (si ca daca ai decis, medic fiind ca si studii, ca vrei sa devii bona in final, inseamna ca de fapt nici un spital nu te-a acceptat sau ca ai studiat degeaba ceva ce nu iti place si nu ar trebui sa ceri de la mine salariul de medic)..."

De acord si aici, cu precizarea ca eu nu am vazut pana acum medic care sa vrea sa fie bona..oricum si sistemul medical romanesc este in putrefactie de vreo 20 de ani, impreuna cu cel de invatamant si juridic si administrativ.

"...ca bani.. cea mai scumpa gradinita pe care o stiu costa 12 mil si lasi copilul acolo pana la 6 seara (deci nu vad de ce as da mai mult de 12 mil ca sa stea copilul cu un strain nepriceput , si sa mai fie si singur -fara compania altor copii de varsta lui).."

Am atras atentia prin alt post tot aici pe forum, ca nu ati vrea sa vedeti "realitatea" dintr-o cresa sau gradinita...crede-ma ca daca ai sti, ti-ar veni sa le iei de gat pe educatoare si directoare.

"...cat despre "bona alege familia si nu familia pe bona" ...1. daca tot a ales singura familia, atunci sa nu se mai planga ca nu-i convine ceva, si 2.deci familia plateste salriul bonei (mult mai mare de 10 mil) dar nu are nici un cuvant de spus la alegerea individei...hmmm.. ai grija ce-ti doresti sa nu ti se indeplineasca..."

Situatia era ipotetica, mesajul nu se refera la nimeni anume, nici la mine, nici la altcineva.

Intr-un final ma bucur ca putem comunica si ca ai inteles ca mesajul meu nu este un "atac" la adresa parintilor care platesc prea putini bani si nici un mesaj in sprijinul "bonelor" care muncesc prea mult.

Te pup :)
supernanny
Postat pe 1 August 2009 18:35

@ion_cristina
Felicitari, esti o mamica foarte norocoasa !
supernanny
Postat pe 1 August 2009 18:49
am vazut si ideea ta despre gradinite, dar asa cum exista si gradinite care merita (tu singura ai zis) tot asa exista si unele bone care se implica : sunt oameni si oameni. vorbeam doar la modul general (cum vorbeai si tu despre gradinite).

in plus: 1. daca stii ca doar unele gradinite sunty ok, zi-ne si noua care sunt ele daca poti, ar fi de mare ajutor pt cei care cauta, si
2. daca bona nu e ok, ca nu ne permitem , suntem prea saraci(ca natie), si gradinitele sunt in putrefactie, ce solutii mai avem (evident nu vorbim de existenta bunicilor, ca poate unii n-au): sa ne dam demisia si sa stam acasa unul din parinti (daca ne permite saracia..), sau sa nu mai facem copii deloc si sa disparem ca natie? (daca exista si alte solutii hai sa ;le discutam pe toate, poate chiar cineva va avea nevoie sa apeleze la una din ele)

PS: exista undeva o lista cu toate gradinitele care au program de monitorizare prin internet in timp real? adica sa intru eu pe net sa vad ce face copilul in minutul X)? sau exista nu stiu, o lista afisata pe site-ul SANEPIDULUI sa zicem, cu gradinitele care au fost depistate ca avand probleme de igiena, nereguli vizavi de prepararea hranei etc?
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 19:29
a, si.. la gradinita tot trebuie sa il dai pt a-l pregati moral pt scoala, nu? adica ok, nu-l dai de la 1 an, dar macar la 6 ani ar trebui sa mearga si el sa aiba idee despre ce inseamna un program fix, socializare, concentrarea la lectii, disciplina la clasa etc... sau esti de alta parere?

si 2. exista din cate stiu si gradinite unde merge copilul cu pachetel de acasa in rucsac, deci la aceste gradinite problema mancarurilor infecte ar fi eludata...
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 19:38
daca gasesti o gradinita buna,cel mai bine e sa-l dai cat de mic poti.educatia timpurie (de orice fel) e foarte importanta,iar un copil cred ca se simte mai bine cu alti copii decat cu o persoana mai in varsta. la inceput e greu,plange,nu-i place,dar cu timpul trece peste, isi face prieteni...in privinta gradiniteleor,ce sa zic? nu cred in prostii,cum ca la o gradinita particulara e mai bine.am vazut cum sunt anumite gradinite si la sat si va spun ca am fost impresionata.depinde de educatoare ce si cum se face.intr-adevar, sunt scoli care nu au nu stiu ce dotari,dar un cadru didactic bun va sti mereu cum sa aiba grija de toate. si sa stiti ca e foarte greu sa fii educatoare.am spus ca nu as putea vreodata sa fac meseria asta.chiar le apreciez pe cele care au aceasta meserie, care o fac cu drag si o fac bine
iullius
Postat pe 1 August 2009 20:22
@pinicuta

"...am vazut si ideea ta despre gradinite, dar asa cum exista si gradinite care merita (tu singura ai zis) tot asa exista si unele bone care se implica : sunt oameni si oameni. vorbeam doar la modul general (cum vorbeai si tu despre gradinite)..."

Ce ai vazut tu, nu era IDEEA mea despre gradinite, era o AFIRMATIE bazata pe ceva palpabil...eu AM FOST la majoritatea gradinitelor din Bucuresti si Pipera si STIU precis cum decurg treburile, plus ca am o ruda care este si asistenta intr-o gradinita de Stat si nu ai vrea sa sti ce vede ea zilnic...cum se fura din mancarea copilasilor si le dau ratiile mai mult decat injumatatite, ca sa isi care acasa bucataresele, educatoarele si directoarele mancare sa aiba frigiderele pline, cum in loc sa le dea o banana sau un mar le injumatatesc ca sa acopere furturile, cum misuna gandacii prin bucatarii si cum cazuri intregi de scarlatina sau alte boli ale copilariei sunt ascunse in mod intentionat de catre Directoare numai pentru a nu se declara gradinita in carantina si a se inchide...caz concret la gradinita unde lucreaza ruda mea asistenta care a vazut toate aceste nereguli si a incercat sa faca CEVA in apararea micutilor: cum crezi ca a reactionat directoarea?...dupa ce a zbierat la ea ca "aia e gradinita ei si sa faca ce zice ea ca altfel ramane fara serviciu si asa mai departe", concluzia logica si inteligenta e una singura...gradinitele de Stat sunt feude, nu sunt institutii unde sa iti poti lasa copilul...daca astazi s-ar face un control amanuntit la toate gradinitele de Stat in acelasi timp, ar trebui toate inchise si declarate focare de infectie.

Iti sugerez sa te interesezi ce salarii au Directoarele de la gradinitele de Stat, sa le urmaresti UNDE isi fac absolut toate concediile, sa urmaresti ce masini au si sa iti pui intrebarea logica daca un salariat bugetar isi poate permite toate aceste lucruri...evident ca vina este a parintilor care se complac in starea actuala si care nu sunt interesati sa faca ceva....ei se multumesc atata timp cat onorariul pentru gradinita este mic, de parca asta ar fi cel mai important....oameni buni, treziti-va !

1.Nu vreau sa le fac reclama chiar daca sunt ok, cine este interesat ma poate contacta si pe alte canale in afara celor publice.

2.Solutia ar fi ca toata lumea sa constientizeze drepturile pe care o mama si un copil le au...mamele ar trebui sa isi ceara drepturile in fata Statului si nu sa cerseasca mila acestuia...In Uniunea Europeana (hopa, stai ca parca si noi facem parte din ea) exista atatea drepturi pe care o mama si un copil le au, incat ar putea sta acasa ani intregi pe banii Statului doar ca sa se ocupe de copilas...O NATIUNE CARE NU ISI AJUTA COPII NU ARE DREPTUL SA TRAIASCA, si tocmai din cauza asta prevad pentru urmatorii 20 de ani o rata a analfabetismului si a mortalitatii iesita din standardele si statisticile actuale...deja efectele nesimtirii Statului se pot vedea la orice ora pe strada.

PS.Nu exista o lista cu astfel de gradinite, singura modalitate prin care poti afla ceea ce te intereseaza este sa accesezi website-urile gradinitelor de care esti interesata si sa vezi daca specifica acest lucru pe site...eventual le poti transmite un e-mail si sa intrebi daca au disponibil acest serviciu de monitorizare (din ce stiu eu doar cateva dispun de un sistem de monitorizare iar dintre acestea practic numai vreo 3 sau 4 au un sistem performant si bine pus la punct)....multe specifica ca au sistem de monitorizare dar ca sa vizualizezi in timp real ce face micutul tau trebui sa astepti doua ore pentru 3 frame-uri.

De Sanepid nu am ce sa comentez in afara faptului ca mafia italiana ar trebui sa ia lectii de la ei.

O seara excelenta in continuare
supernanny
Postat pe 1 August 2009 20:57
@iullius

Cum spuneam, din pacate gradinitele "bune" din Bucuresti, le numeri pe degetele de la o mana.
"..nu crezi in prostii, cum ca la o gradinita particulara e mai bine"...de acord cu tine, nu este mai bine, insa gradinitele particulare totusi nu injumatatesc mancarea si totusi comportamentul educatoarelor de aici este net superior celor de la gradinitele de Stat, plus ca clasele sunt mai mici si se pot ocupa mai bine de copilasi...imagineaza-ti o educatoare de la o gradinita de Stat cu o clasa de peste 40 de copii....cum crezi ca poate avea grija de toti micutii ?

-e drept ca micutul trebuie sa socializeze dar acest lucru in poate face si in parc cu bona.

-eu nu am fost niciodata la gradinita, am avut guvernanta si totusi eu zic ca socializez destul de bine.

Te pup
supernanny
Postat pe 1 August 2009 21:09
eu cred ca e mai bine la o gradi particulara:

1. perceptia romanilor este ca daca nu dai direct banul, nu platesti tu (cand de fapt chiar si la gradinitele de stat, tot parintii platesc totul prin impozitele care li se retin), deci la o gradi privata poti avea mai mult "aplomb" in a cere socoteala pt..diverse.

2. la o particluara, prin lege este stabilit un nr max de 12 copii in grupa (spre deosebire de 30 sau cati sunt la stat): evident ai mai mult timp sa te coupi de mai putini copii decat de f multi

3. la stat tre sa te inscrii ..dinainte de a se naste copilul ( ) si tot s-ar putea sa nu prinzi loc
pinicuta
Postat pe 1 August 2009 21:23
1.Romanul in general e ignorant, de aia si suntem in stadiul actual...daca ar citi mai multe inainte sa treaca la actiune ar observa cu usurinta ca exista Legi, Ordonante, Acte Normative etc., care ii confera o multitudine de solutii, solutii pe care tinerele mamici nu le cunosc (vezi scandalul cu banii de indemnizatie)
Si da,parintii platesc totul prin impozite, si chiar impozite la impozite...e o nesimtire crasa din partea guvernantilor dar asta e, romanii i-au "ales".

2.Corect

3.Asta scoate in evidenta mafia gradinitelor care oricum este organizata inca de pe vremea lui Ceasca.
Sunt mult mai importante pixurile Parker si laptopurile senatorilor si ale deputatilor decat "viitorul" Romaniei...tu nu vezi ca nu mai investeste nimeni in copii...uita-te la Suedia, unde daca i-ai dat o palma micutului, chiar si in joaca, esti pasibila de puscarie ani buni, si nu numai asta, ci modul in care Suedia are grija de viitorul ei prin copii...Finlanda la fel, Norvegia la fel si multe alte state din Europa.
supernanny
Postat pe 1 August 2009 21:34
din cate imi amintesc eu, o grupa la gradi nu trebuie sa depaseasca 21 copii.ce e peste e din mila, spaga si alte chestii.oameni sunt de tot felul,prin urmare si educatoare (nu mai vorbesc de directori).stiu, cunosc ,mi-e sila. prima educatie o dam noi,parintii,apoi restul. toate sunt cu "nu se stie", asa ca nu ne ramane decat sa facem noi ce credem ca e mai bine pt copiii nostri. k, am devenit prea serioase si nu ne sta bine...:)))
iullius
Postat pe 1 August 2009 22:25
Eu consider ca viitorul unui copil este extrem de serios, asta daca vrei sa te ocupi de el, daca nu, atunci poti sa il dai la cresa, la gradinita, o sa socializeze, in ultimii ani de scoala generala o sa se apuce de fumat ca dee, doar nu o sa stea pe dinafara in timp ce colegii lui trag cate o tigara (ca sa nu zic mai rau) apoi primii ani de liceu cand o sa colinde prin cluburile si localurile bucurestene, localuri unde se vand pastilele de ecstasy sau alte acareturi ca si bomboanele...ma rog, socializarea are si partile ei proaste.
Aveti habar cati copii de liceu se drogheaza?
Evident ca nici nu il poti tine in lesa ca pe un sfant, dar inainte de toate parintele trebuie sa ia foarte in serios educatia unui copil.
Degeaba un parinte trimite copilul la tot felul de gradinite sofisticate sau licee cu renume apoi facultati de renume mondial, daca in momentul cand vine acasa copilul isi gaseste parintii certandu-se sau ascultand la maxim o manea si rontaind de zor o punga de un kilogram plina cu seminte de floarea soarelui.
Cred ca in primul rand parintii ar trebui sa se autoeduce ei insisi abia apoi sa isi educe copilul asa cum ar trebui, si nu in ultimul rand ....comunicarea.
E foarte important sa comunici cu copilul tau, oricand, la orice ora din zi si din noapte...
supernanny
Postat pe 1 August 2009 22:36
si guvernanta te ajuta sa comunici mai bine cu copilul tau sau sa te intereseze mai mult soarta lui, decat daca era dat la o gradinita? copiii pe care ii stiu eu ca au bone si nu merg la gradi (nu au mers deloc ci au fost dati direct la scoala): 1. sunt inchisi in ei, nu ies afara din casa, nu au prieteni, stau ore in sir in fatza calculatorului, jucand jocuri cu impuscaturi
2.au avut dificultati in a vorbi (au invatat tarziu si greu sa vb)
3.au avut dificultati in a se obisnui cu scoala, cu temele, trebuia sa ii " ajute" parintii sa si le faca, adica sa stea pe capul lor sa le scrie, si eventual sa le si dicteze in caz ca ei nu se descurcau.

desigur, nu poti generaliza, dar cum ai zis si tu, educatia o da in primul rand parintele, prin exemplul sau, prin buna intelegere din casa, prin comunicarea cu copilul. guvernantele, bonele, slugile etc nu au nici o implicare in relatia copil-parinte, sau sot-sotie (decat una negativa eventual in cazul din urma )
pinicuta
Postat pe 2 August 2009 08:32
nu inteleg termenul de "sluga". l-ai mai folosit. chiar si "guvernanta" mi se pare ciudat
iullius
Postat pe 2 August 2009 09:46
@pinicuta

Guvernanta nu te ajuta sa comunici mai bine cu copilul tau, tu ca parinte din start trebuie sa comunici cu copilul tau, rolul unei guvernante este de a avea grija de copil.
Nu poti generaliza acum si sa spui ca toti copii cu guvernanta sunt inchisi in ei, cred ca foarte mult depinde si de personalitatea copiilor, copii care observa foarte bine tot ce se petrece in casa parintilor (sunt excelenti observatori), ori daca acolo nu exista armonie este posibil ca micutul sa devina introvertit.
Da, parintele prin autoeducatie, prin comunicare, prin armonie cu intreaga familie ii da cea mai buna educatie copilului.
supernanny
Postat pe 2 August 2009 11:01
@iullius

"...nu inteleg termenul de "sluga". l-ai mai folosit. chiar si "guvernanta" mi se pare ciudat.."

Sluga adica fata in casa, sau menajera.
Guvernanta adica bona sau baby sitter.
supernanny
Postat pe 2 August 2009 11:02
menajera nu e sluga, caci nu exista firme de slugi si servicii de slugarnicie, facturabile, din cate stiu eu
pinicuta
Postat pe 2 August 2009 12:47
SLUGA, slugi, s.f. I. 1. Persoana angajata pentru a munci in gospodaria sau in mica intreprindere a altuia, fiind retribuita in bani sau in natura.Persoana care sustine sau apara orbeste interesele altuia, in schimbul unor avantaje materiale. 2. Fig. Persoana subordonata alteia si obligata, din cauza conditiilor sociale in care se afla, sa-i execute vointa.


MENAJER, -A, menajeri, -e s.f., adj. 1. S.f. Femeie angajata sa ingrijeasca de gospodaria cuiva. (Rar) Gospodina. 2. Adj. De menaj, privitor la menaj, de uz casnic. Din fr. menagere.

Deci cum ramane ?
supernanny
Postat pe 2 August 2009 12:55

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Mofturos la mancare. 2 De la: chanty 8 Februarie 2010 17:08
voi dati VIGANTOL copilasilor vostri? Care e parerea voastra despre asta 122 De la: anaROBERT 11 Aprilie 2010 16:31
Este prea mica sa invete o limba straina? 14 De la: garbo_380233 3 Octombrie 2013 23:06
Scaun auto sigur 3 De la: beatrice 9 August 2009 19:32
?? 2 De la: Ionela_Si_Adrian_Ciobanu_1 30 Ianuarie 2016 14:56
Setari Cookie-uri