Cum sa eviti entorsa de genunchi cand practici schi. Recomandarile Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica

Iata ce recomanda Societatea Franceza de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie referitor la preventia si pregatirea fizica pentru schi. Cititi si acest ghid de prim ajutor in caz de accidentare!

Comunicat de presa

S-a dat startul noului sezon de schi! De data aceasta, iarna i-a luat prin surprindere chiar si pe iubitorii sporturilor de iarna, care deja se pot bucura de partiile acoperite cu un strat generos de zapada. Medicii le recomanda sa nu uite, totusi, ca schiul este o activitate sportiva cu risc ridicat. In fiecare an, accidentele sunt nelipsite de pe partii. Iar peste 90% dintre accidentele la schi se intampla persoanelor cu experienta in practicarea acestui sport, insa fara antrenament fizic, potrivit Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie (SOFCOT). Iata ce recomanda aceasta societate stiintifica referitor la preventia si pregatirea fizica pentru schi, precum si un ghid de prim ajutor in caz de accidentare.

Preventie si pregatire fizica

Schiul poate fi practicat doar intr-o singura perioada a anului, iar multi dintre amatorii acestui sport se aventureaza pe partii nepregatiti din punct de vedere fizic. Consecintele? De la simple contuzii, intinderi sau febra musculara pana la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.

Accidentele la schi nu sunt numai rezultatul cazaturilor inevitabile, ci si al suprasolicitarii muschilor si ligamentelor. Pentru a nu se ajunge aici si a profita in deplina siguranta de beneficiile sporturilor de iarna, puneti in practica urmatoarele recomandari ale Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie:

Recomandarile Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie:

- incepeti un program de pregatire fizica destinat antrenarii muschilor si articulatiilor (eventual sub indrumarea unui kinetoterapeut) cu 2 luni inaintea sezonului de schi;


- intotdeauna, inainte de a va pune claparii si schiurile in picioare, efectuati cateva exercitii de incalzire/stretching;


- adaptati practicarea schiului la posibilitatile voastre fizice si nu va avantati pe partii care va depasesc priceperea sportiva;


- constientizati ricurile la care va expuneti la fiecare coborare de pe panta;


- utilizati un echipament de schi adecvat si aveti grija ca legaturile schiului sa fie corect reglate.

Principalele leziuni si cauzele lor

Genunchii sunt cei mai expusi riscurilor in timpul practicarii schiului. De altfel, potrivit SOFCOT, peste 30% dintre accidentele de pe partiile de schi sunt entorse de genunchi. Statisticile arata ca femeile sunt de trei ori mai expuse decat barbatii la entorse de genunchi, mai ales la cele soldate cu ruptura ligamentului incrucisat anterior. De ce? Medicii ortopezi afirma ca femeile au ligamentele mai elastice decat barbatii, ca urmare a nivelului ridicat de estrogeni (hormoni feminini). Totodata, la femei pot aparea mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai putin dezvoltat decat al barbatilor.

Foto int: Traumatism genunchi, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri