Moșii de Vară: Tradiții și obiceiuri străvechi de Sâmbăta Morților pentru liniștea sufletelor celor plecați și sănătatea celor rămași. Ce se împarte în această zi și ce obiceiuri să respecți!  

8 Iunie 2022 publicat în Spiritualitate 152 share-uri

Descoperiți câteva dintre cele mai cunoscute obiceiuri și tradiții legate de Sâmbăta Morților sau ziua Moșilor de Vară, ziua care precede marea sărbătoare a Rusaliilor sau Pogorârea Duhului Sfânt.

Sâmbătă, 11 iunie 2022, chiar în ajun de Rusalii, calendarul creștin ortodox consemnează Sâmbăta Morților, zi cunoscută în credința populară drept Moșii de vară. Este sâmbăta ce precede marea duminică a Rusaliilor (Cincizecimea), duminica a 8-a după Paști, zi în care este celebrată Pogorârea Sfântului Duh. În această zi, în toate bisericile ortodoxe din țară preoții oficiază slujba Sfintei Liturghii, dar și pomenirea celor din moși și strămoși care nu mai sunt printre noi, pe cei “adormiți”, ale căror suflete s-au dus într-o altă lume.

Conform tradiției moștenită din buni, în această zi se cinstește memoria celor plecați în lumea celor veșnice, se aprind în biserici și în cimitire lumânări pentru sufletul lor, se sfințesc colive (ce simbolizează trupurile celor plecați), iar numele acestora sunt pomenite în cadrul slujbelor speciale de pomenire. De asemenea, tradiția spune că este bine ca în această zi să se împartă celor nevoiași sau străinilor bucate alese în vase sau strachini de lut sau de porțelan noi și decorate cu flori și crenguțe cu cireșe, dar și căni cu lapte, apă sau vin și colaci proaspeți. Vasele tradiționale, din lut, decorate cu motive florale, sunt cele mai recomandate.

Foto: Mircea Moira /Shutterstock

Chiar dacă felurile de mâncare care se oferă de pomană pot fi diverse, se spune că este bine ca măcar un fel de mâncare să fie cald și aburind pentru ca mirosul mâncării să ajungă și pe lumea cealaltă și cei dragi și plecați să simtă că nu sunt uitați, iar mirosul mâncării să le amintească de acasă. Nu întâmplător, în anumite zone din Muntenia, mâncarea caldă gătită care se împarte mai este cunoscută și sub numele de “aburel” sau “aburi”.

În anumite părți ale țării, cei rămași în viață împart mâncărurile preferate ale celor plecați, iar printre deserturile împărțite cel mai frecvent se numără orezul cu lapte sau grișul cu lapte. Acestea se împart în mod tradițional servite pe frunze de nuc, nu în strachini sau farfurii. Băuturile date de pomană au rolul de a potoli setea și dorul celor plecați, iar lutul din care sunt fabricate vasele amintește de elementul “pământ” ce sugerează efemeritatea ființei umane. Din pământ am venit, în pământ ne vom întoarce în timp ce sufletele se vor înalța la cer.

Înainte de Moșii de vară, mormintele celor pentru care se fac pomenirile sunt și ele curățate și primenite (deseori acestea se împodobesc cu flori de tei și frunze de nuc) pentru a întâmpina sărbătoarea așa cum se cuvine și pentru ca preotul să sfințească și mormintele. Ramurile cu frunze de nuc și crengutele cu flori de tei sunt duse la biserică de Sâmbăta morților spre a primi binecuvântarea preoților, iar după terminarea slujbei credincioșii le iau acasă și le așază în dreptul icoanelor, la streașine sau în ferestre pentru ca locuința respectivă să fie protejată de Dumnezeu și de îngerii săi de tot răul, de duhuri rele, necazuri și boală.

Foto: berni0004 /Shutterstock

Mai mult, în anumite sate, se mai păstrează și obiceiul de a arunca o crenguță cu flori de tei sfințită înspre curte, chiar de pe pragul casei, pentru ca acea casă să fie ferită de pericolul trăsnetului și al fulgerului, de foc, apă și de furtuni puternice. La fel, pentru ca grădina să dea rod bogat în vara aceea se împart și fire de ceapă verde și usturoi.

Există chiar o superstiție legată de această zi, în popor circulând credința că în această zi toții morții se trezesc din somnul cel de moarte și se strâng în Valea cu Dor unde fiecare dintre ei își primește bucatele date ca pomană de rudele lor până în ziua Rusaliilor, urmând ca ulterior să se întoarcă în mormintele lor. Dacă vreunul dintre ei nu găsește nicio ofrandă sau strachină cu bucate împărțită în numele său, atunci acesta strânge trist în brațe țărâna de pe mormântul său sau crengile cu florile de tei și se retrage cu ele în mormânt, având convingerea că cei dragi l-au omis anul acesta.

În zonele rurale, în cazul în care se scoate apă proaspătă din fântână în ziua Moșilor de vară, se spune că este bine să lași un bănuț de metal lângă aceasta pentru sufletul celor plecați sau drept o formă de ofrandă pentru apa luată.

O altă superstiție ne spune că am face bine să evităm munca în gospodărie și locuința în această zi pentru a avea spor în casă și a fi feriți de amorțeala mâinilor. Nu este recomandat nici să tricotăm sau să toarcem în ziua Moșilor de Iarnă ori altfel riscăm ca pâinicile și colacii dați de pomană să nu fie “primiți”, căci se “întorc” și riscă sa nu ajungă la cei pentru care se face pomană,

Mai mult, se spune că cei care cinstesc această zi cum se cuvine vor avea sufletul tânăr și bucuros și vor îmbătrâni mai greu decât cei care nu respectă această zi a morților.

De asemenea, în popor se spune că nu este bine să dormi afară în această zi, să mergi în miez de noapte la răspântii sau la fântâni căci se crede că spiritele morților umblă pe pământ din Joia Mare până în această zi și este bine să nu le tulburi și mai mult pe cele care nu și-au găsit liniștea, ferindu-te de ele. Pe acestea, spune tradiția, le ajută pomenirile care se fac în biserici și rugăciunile curate și din suflet ale celor dragi.

Totodată, în Sâmbăta Moșilor de vară se evită aruncarea laturilor și nici nu se spală rufele căci se crede că le arunci de fapt în gura morților și riști să îi superi. Nici nu se mătură casa sau curtea pentru a nu arunca praf în ochii morților ce pot sta prin diverse zone ale casei până în ziua de Rusalii când, după săvârșirea Sfintei Liturghii, sufletele lor se înalță din nou la cer, iar morții se întorc în mormintele lor.

Totodată, vremea în ziua Moșilor de vară ne poate da anumite indicii în legătură cu recoltele din acel an. Astfel, dacă plouă în ziua Moșilor de Vara se spune că recoltele vor fi bogate și pomii roditori. Bătrânii înțelepți ai satelor spun că în noaptea de sâmbătă (Sâmbăta morților) înspre duminică (Rusaliile) înfloresc ferigile, iar sâmburii încep să crească în interiorul fructelor.

Foto fr si main: Cristina.A /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri