Liviu Antonesei - editorialist: 'Cand o mare parte a barbatilor de la noi, isi vor spala singuri sosetele, feminismul va inregistra o mare victorie, iar comunitatea va face un urias pas inainte'.

„Oricat ar parea de ciudat, nu barbatii sunt vinovati pentru toata povestea asta, ci chiar femeile, mamele, mamele de baieti. Ei nu se nasc chiar atat de prefecti, sunt insa abitir ajutati sa devina, sunt niste produse culturale, nu naturale. E suficient sa ma uit cincisprezece minute la o mama cu „botul ei de aur" ca sa stiu cate femei o vor injura cand botul se va face ditamai lingoul! Si, atunci, ce asteptam de la barbatul romanesc? Constiinta civica, atitudine politica? Pai lui nu-i ajunge toata viata sa creasca! Cand o mare parte a barbatilor de la noi, isi vor spala singuri sosetele, feminismul va inregistra o mare victorie, iar comunitatea va face un urias pas inainte!

Nu cred insa ca trebuie sa judecam aceasta situatie in termeni de vina pe care ar trebui sa si-o asume un gen sau altul. Mai degraba trebuie sa constientizam ca nu avem un rol superficial in aceasta lume. Modul cum ne desfasuram cele mai simple activitati, cele mai banale interactiuni are repercusiuni asupra intregii comunitati. Se vor schimba lucruri atunci cand vom invata sa privim in jurul nostru cu un ochi critic, asa cum a facut-o Liviu Antonesei de exemplu, rasturnand sabloane ale masculinitatii romanesti.

Noi, la randul nostru ca femei, prietene, mame, surori, iubite putem sa rasturnam sabloane gresite prin modul cum ne crestem copiii sau comunicam cu cei apropiati... Feminismul va inregistra o mare victorie si comunitatea va face un pas inainte, atunci cand femeile, la randul lor, vor renunta sa mai joace rolul de "eroine" in viata barbatilor si copiilor lor, respectand fara urma de indoiala, o ideologie veche, oferindu-se cu totul si uitand de ele... Si da, abia astept ziua cand barbatii isi vor spala singuri sosetele, fara ca gestul sa fie incarcat de vreo urma de tragism, ci doar de... firesc!

I.S.

Foto front, main si int. art: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri