Fiindca mare parte din timpul nostru, mare parte dintre emotiile noastre si viata noastra ni le consumam acum online, ne-am gandit sa dam o mai mare importanta subiectelor care trateaza relatia dintre om si calculator. Recent, sociologul Robert S. Tokunaga a publicat in Jurnalul Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, un studiu ce arta experientele emotionale neplacute pe care le traim pe Facebook.

3.  Cineva viziteaza profilul unui prieten si descopera ca nu este cotat pe acea pozitie la care se astepta, in “Topul prietenilor” (Top Friends list)

Un top al prietenilor ii permite unei persoane sa faca o clasificare a contactelor pe care le are, in functie de importanta acestora. Ce sentiment neplacut este sa descoperi ca te clasezi pe locul 5 sau mai rau, in lista favoritilor cuiva!  Aceasta este doar o alta modalitate prin care sunt augmentate toate sentimentele noastre neplacute generate de competitia pentru atentie.

4.  Atunci cand o persoana afla ca altcineva i-a urmarit/spionat profilul.

Nu ne place sa descoperim ca cineva ne urmareste fiecare miscare pe care o facem pe Facebook, sau pe celelalte retele de socializare, indiferent de motivele pe care le are. Dar trebuie sa admitem, ne facem noi insine rau lasand fara discernamat o sumedenie de informatii despre viata noastra in spatiul online. Nu constientizam ca ne supunem astfel, unor riscuri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

5.  O situatie neplacuta este de asemenea atunci cand persoana asteapta mai mult decat ar fi estimat pentru a primi un raspuns la o postare de-a sa. 
 

Mai pe scurt vorbind este vorba despre atunci cand vrei sa transmiti ceva unei multimi si nimeni nu te asculta...

6.    O alta situatie neplacuta este atunci cand o persoana gaseste comentarii foarte rautatcioase, lasate de alti oameni, pe pagaina sa de profil.

In alti termeni, aceasta se numeste hartuire. Iar hartuirea este una dintre cele mai agresive forme de atac psihologic la adresa cuiva. Iata ca astfel de evenimente neplacute se petrec si pe Facebook. De altfel, este recent cazul unui elev american care si-a pus capat vietii in urma hartuirii la care l-au supus colegii pe Facebook. Site-urile de socializare sunt recunoscute pentru felul in care au schimbat modul de a relationa al oamenilor, insa in acelasi timp au devenit si “arme” de atac.

7.    O alta situatie pe care o releva studiul este atunci cand o persoana gaseste ca altcineva a scris un mesaj despre ea, fara sa o anunte in prealabil - interesant dar sunt create neplaceri chiar si atunci cand acea informatie nu contine conotatii negative.

8.    Este de asemenea neplacut atunci cand descoperi ca desi ai fost acceptat ca prieten, acea persoana iti limiteaza accesul la informatiile si la fotografiile sale.

9.    Este la fel de frustrant sa descoperi ca ai fost sters din lista cuiva de prieteni...

Din nou este vorba despre acea tristete a respingerii.  In cultura noastra, doare enorm respingerea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri