Solicitam dreptul de a nu fi "straini" si "sclavi" in propria noastra societate la care toata lumea contribuie! Solicitam dreptul copiilor nostri de a trai intr-o societate multietnica care sa nu se confrunte cu acelasi stigmat cu care ne confruntam noi si parintii nostri!"

Problema este intr-adevar incarcata de dualitate. Guvernul Romaniei spune ca a luat in calcul recomadarile Academiei Romane: "In multe tari din spatiul european este utilizat fara nicio restrictie un cuvant avand aceeasi origine, respectiv aceeasi evolutie a semnificatiei cu lexemul romanesc: 'tsiganes' in franceza, 'zingari' in italiana, 'Zigeuner' in germana, 'tzigani' in rusa si polona, 'cigany' in maghiara, 'ciganin' in bulgara si sarba, 'cigano' in portugheza, 'zigenare' in neerlandeza", se arata in adresa Academiei Romane catre Guvern. Pe de alta parte, Ministerul Culturii nu sustine aceasta initiativa legislativa. Ministerul Culturii arata ca nu sustine initiativa deputatului, deoarece "rrom" este "termenul corect stiintific", reprezentand un cuvant vechi al limbii rromani, folosit dintotdeauna pentru desemnarea apartenentei etnice a rromilor.

"In Tarile Romane, inca de la prima atestare a rromilor, din 1385, semnalata tot in documentele unei manastiri, Vodita, termenul 'atigan', care a devenit mai tarziu 'tigan', desemna o stare sociala, aceea de rob, nicidecum etnia", se spune in adresa transmisa Guvernului de catre Ministerul Culturii.

Desigur, nimeni nu si-ar dori ca denumirea etniei sale sa fie aceea de "rob"! Oricata frustare ne-ar fi adus confuzia generala dintre cuvantul "rrom" si cuvantul "roman", cred cu tarie ca nu aceasta este cea mai buna solutie in rezolvarea situatiei.

Si nu fac aceasta afirmatie in mod gratuit. Este vorba despre un mic exercitiu de empatie pana la urma. Nu stiu daca simtiti aceeasi frustrare, asemeni mie, atunci cand va aflati in Italia sau intr-o alta tara si auziti ca "romanii" sunt denumiti "rumeni", iar Romania, "Rumania"! Este revoltator! In Italia, probabil ca se intampla acealsi mecanism reductionist, pe care il incercam noi cu persoanele de etnie rroma.

Italienii, constient sau nu, incearca sa stearga orice urma a legaturii dintre romani si populatia antica romana care traia pe teritoriul Italiei de astazi. Asadar, consider nerespectarea denumirii noastre nationale, un afront la adresa identitatii noastre. Ce-i drept, in decursul istoriei, forma de "rumani" era de asemeni folosita, insa au trecut catvea secole de atunci si mi se pare just ca strainii, mai ales cei a caror limba este de sorginte latina, sa respecte terminologia actuala care aminteste de vechea Roma.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri