12:07, 21 Iulie 2010 publicat în Social

Dupa scandalul sexual in care a fost implicat Vaticanul in urma cu cateva luni, autoritatea clericala a hotarat revizuirea pedepselor pentru preotii pedofili, insa potrivit New York Times, aceast gest nu a facut mai mult decat sa agite spiritele. In binecunoscutul lor protectionism la adresa traditionalismului si patriarhatului bisericesc, oficialii de la Vatican au statuat printre altele ca hirotonisirea femeilor este un pacat similar pedofiliei.

Atitudinea Vaticanului demonstreaza rezistenta liderilor catolici impotriva oricarei sugestii de renuntare la celibatul preotilor sau de a primi si femei in practica bisericeasca, decizii ce ar ajuta la stoparea abuzurilor sexuale, comenteaza New York Times.

In ansamblu, noul document al Vaticanului presupune ca preotii acuzati de pedofilie sa fie judecati prin proceduri judiciare mai rapide si nu prin procese ecleziastice indelungate. De asemenea, acelasi document presupune reguli mai stricte pentru disciplinarea preotilor.

Citeste si:
Nu transfera asupra copiilor tai asteptarile tale
Nu transfera asupra copiilor...

Ceea ce i-a uimit insa pe multi catolici a fost ca, odata cu aceste noi reguli stabilite la Vatican, a fost introdusa pe lista celor mai grave delicte, care includ pedofilia, erezia, apostasia si schisma si hirotonirisirea femeilor.

Ceea ce a iritat cel mai tare, nu este faptul ca femeile nu sunt primite in ordinul religios, pentru ca oricum aceasta este o discutie veche si care nu este luata in serios de catre ierarhia bisericeasca, ci faptul ca hirotonisirea femeilor a fost introdusa pe o lista de delicte grave, alaturi de pedofilie, explica New York Times.

Citeste si:
Jurnalul unei pustoaice insarcinate la 14 ani
Jurnalul unei pustoaice...

“Este revoltator ca au pus abuzul copiilor si hirotonisirea femeilor in acelasi plan, pe o lista a pedepselor mai severe”, a declarat Christian Weisner, purtator de cuvant al miscarii reformiste catolice “We Are Church”. “Asta ne arata noua ca biserica se auto-percepe ca un spatiu dominat de barbati”.

Msgr. Charles J. Scicluna, procuror intern la Vatican, responsabil pentru delictele sexuale, a explicat in termini tehnici decizia Vaticanului: “Abuzul sexual si pornografia sunt pacate grave, sunt incalcari revoltatoare ale legii morale. Incercarea de a hirotonisi femei este un act la fel de grav, dar intra in alt nivel, provoaca o rana prin incercarea de a sfida credinta catolica si ordinea sacra”, a spus acesta.

Cred ca Bridget Mary Meehan, una dintre femeile americane care a fost hirotonisita episcop, in cadrul unei mici miscari catolice din Statele Unite si Europa, explica mai bine decizia Vaticanului, desigur, din punctual ei de vedere: “Cred ca ne vad ca pe cel mai urat cosmar al lor si fac tot ce pot ca sa opreasca asta”.

Bridget Mary Meehan face parte din miscarea “Roman Catholic Womenpriests” ce pretinde ca pana in acest moment au fost hirotonisite 100 de femei, dintre care majoritatea provin din Statele Unite. Americanii au fost de altfel mereu deschizatori de drumuri in privinta a tot ce inseamna nou in ordinea sociala si nu mira ca ei au pareri favorabile accepatrii femeilor in biserica.

Astfel, in ultimii 20 de ani, sondajele de opinie au aratat o sustinere larga in randul catolicilor americani in privinta includerii femeilor in ordinul religios, in ciuda nesustinerii liderilor bisericii, arata New York Times. Ultimul sondaj, efectuat de catre CBS News si care a fost dat publicitatii in luna mai, arata ca 59% dintre americanii caolici sunt in favoarea hirotonisirii femeilor, in timp ce doar 33% se opun.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri