Alina Tiocan, Avocat Iordăchescu & Asociații, analizează actele normative care își propun să reglementeze vaccinarea obligatorie și ne oferă un răspuns.

Comunicat de presă

Cu ocazia întâlnirii din data de 25 noiembrie 2021 a Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) s-a aprobat administrarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta între 5 și 11 ani. În ceea ce privește populația de peste 12 ani, menționăm că vaccinul produs de compania farmaceutică Pfizer/ BioNTech era deja aprobat.

Potrivit proiectului înaintat de către Ministerul Sănătății către Secretariatul General al Guvernului României, se propune completarea Hotărârii de Guvern nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România astfel: „13. prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei COVID-19 în România, prin stabilirea de obiective de vaccinare pentru: a) anul 2022 – i. pe categorii de vârstă: - obiectivul de acoperire vaccinală este de 20% pentru copii cu vârsta <12 ani, date fiind studiile existente ce relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Joi, 15 decembrie: ”Arc peste timp” – expoziție de pictură și studiu al luminii Funcționează, până la urmă, terapia de cuplu? Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața

„În acest context, este tot mai des întâlnită întrebarea „Se poate pune problema obligativității vaccinării copiilor?”. Pentru a putea oferi un răspuns, vom analiza actele normative care își propun să reglementeze vaccinarea obligatorie.” afirmă Alina Tiocan, Avocat Iordăchescu & Asociații.

Deși se discută la nivelul Uniunii Europene despre posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii, în prezent, în România vaccinarea este voluntară. De mai bine de 3 ani, se discută despre adoptarea legii vaccinării, proiectul inițial suferind mai multe modificări de-a lungul timpului.

Cu titlu exemplificativ, arătăm că potrivit proiectului de lege nr. 399/2017 adoptat de Senat „vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul național de vaccinare, aprobat prin ordin al ministrului Sănătății, precum şi cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație, este obligatorie.” Amendamentele depuse la Camera Deputaților, care este de altfel și for decizional, arată că „toate vaccinările efectuate adulților și copiilor se fac doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau al reprezentantului legal.” Se impune a menționa că există o nouă propunere legislativă prin care se urmărește introducerea vaccinării obligatorii fie în rândul personalului medical, fie în rândul angajaților din mediul public, fie în rândul tuturor angajaților din mediul public și privat.

Sterilizarea la caini si pisici, recomandată de medicii veterinari O Românie unită pentru educația copiilor noștri Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid

„Chiar dacă există premisele introducerii vaccinării obligatorii directe, în prezent, nu se pune problema obligativității copiilor sau adulților, actul medical realizându-se doar în baza acordului expres și prealabil al pacientului sau reprezentantului legal.” încheie Av. Alina Tiocan.

Foto fr si main: De la Ira Lichi /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri