23 Aprilie 2020 publicat în Social 1 share-uri

In condițiile in care 99% dintre copiii din întreaga lume sunt supuși unor forme de limitare a libertății de mișcare din cauza pandemiei, iar 60% dintre copii trăiesc în țări în care s-au impus măsuri de izolare totală sau parțială, iată care este declarația Directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore:

Impactul socio-economic al COVID-19 va fi resimțit cel mai puternic de copiii cei mai vulnerabili din lume. Mulți dintre aceștia deja trăiesc în sărăcie, iar consecințele măsurilor de combaterea a COVID-19 pot să adâncească lipsurile cu care se confruntă. În timp ce milioane de părinți se luptă pentru a-și păstra sursele de trai și de venit, guvernele trebuie să amplifice măsurile de protecție socială – să asigure plase de siguranță socială și prestații în bani, să protejeze locurile de muncă, să colaboreze cu angajatorii în sprijinul părinților care muncesc și să promoveze prioritar politici ce asigură familiilor serviciile care salvează vieți: sănătate, alimentație și educație.

Din situații anterioare de urgență sanitară știm că, atunci când școlile sunt închise, serviciile sociale sunt întrerupte și libertatea de mișcare este restricționată, copiii sunt expuși unor riscuri accentuate de exploatare, violență și abuz. De exemplu, închiderea școlilor în timpul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, în perioada 2014 – 2016, a avut ca efect creșterea fără precedent a numărului de cazuri în care copiii au fost supuși exploatării prin muncă, neglijării sau abuzului sexual, dar și a numărului de sarcini în rândul adolescentelor. De cele mai multe ori, actele de violență împotriva copiilor au loc chiar în familie. În majoritatea țărilor, mai mult de 2 din 3 copii sunt supuși pedepselor violente aplicate de cei care îi îngrijesc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Campania de beneficii se extinde pentru membrii Clubului CCC Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Ce se întâmplă oare când acești copii nu pot părăsi domiciliul și nu mai au contact cu profesorii, prietenii sau serviciile de protecție? Și, în timp ce milioane de copii își găsesc calea de comunicare cu lumea prin tehnologiile digitale, cum putem să îi protejăm de riscurile și potențialele consecințe negative ale interacțiunilor online? Este esențial să existe o mișcare socială pentru eliminarea violenței și abuzurilor împotriva copiilor, după modelul mișcării de eliminare a violenței împotriva femeilor. Cu cât începe mai curând o astfel de mișcare, cu atât vom avea o lume mai bună.

În timp ce reacționăm la pandemia provocată de COVID-19, nu trebuie să uităm de copiii care trăiesc deja în situații de criză umanitară. Se preconiza oricum că 2020 va fi un an în care mai multe persoane decât oricând vor avea nevoie de ajutor umanitar, iar vulnerabilitățile copiilor din țările afectate de crize vor persista. Acum vedem că actuala pandemie accentuează aceste vulnerabilități, expunând copiii unor pericole provenite din două surse. Secretarul General al ONU a lansat un Plan global privind răspunsul umanitar în contextul COVID-19. Depinde de comunitatea internațională să își unească eforturile în sprijinul celor mai vulnerabili copii, cei despărțiți de familie și de cămin, promovându-le drepturile și protejându-i de răspândirea virusului.

7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

În cele din urmă, ocrotirea copiilor în mijlocul acestei crize înseamnă să asigurăm disponibilitatea și accesibilitatea unor produse și materiale care salvează vieți, așa cum sunt medicamentele, vaccinurile, materialele de igienă și materialele educaționale. Actuala pandemie de COVID-19 pune presiune pe sistemul global de producție și de logistică. Ținând cont de principiile distribuției echitabile, noi conlucrăm cu mediul de afaceri pentru a asigura producția și achiziția bunurilor esențiale. Dorim să sprijinim țările, în special cele ale căror sisteme de sănătate sunt suprasolicitate, să aibă acces egal la materialele necesare combaterii COVID-19. De asemenea, trebuie să avem grijă ca restricțiile de deplasare, interzicerea exporturilor și presiunile la care sunt supuse capacitățile de producție să nu ne împiedice să procurăm și să transportăm bunuri absolut necesare intervențiilor noastre umanitare și programelor de sănătate, educație, apă și salubritate pe care le implementăm.

În prezent, în timpul restricțiilor impuse de pandemie, ne interesează sănătatea noastră și a celor dragi, dar nu trebuie să uităm de milioanele de copii care riscă să devină victimele ascunse ale acestei pandemii. Noi, acum, suntem responsabili pentru viitorul acestor copiii și pentru felul în care va arăta lumea lor.

Pentru informații suplimentare despre COVID-19 și îndrumări privind protejarea copiilor și familiilor, vizitați: www.unicef.org/romania/ro/coronavirus

Foto fr si main: By Komsan Loonprom /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri