21 Octombrie 2015 publicat în Social 77 share-uri

Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor (Reteaua VIF) va organiza sambata, pe 24 octombrie, de la ora 14, Marsul 'Impreuna pentru siguranta femeilor'.

Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor (Reteaua VIF) va organiza sambata, pe 24 octombrie, de la ora 14, Marsul ”Impreuna pentru siguranta femeilor”.

Marsul face parte dintr-o campanie de condamnare a violentelor cu care se confrunta femeile din Romania, realizat prin proiectul "Dezvoltarea si consolidarea retelei pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor" finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania cu suma de 74.489 EURO. Acestei campanii publice i s-au alaturat personalitati din societatea civila, lumea politica si din randul ambasadorilor.

Marsul se va desfasura pe ruta Piata Victoriei – bulevardul Magheru – Piata Universitatii.
DE CE ORGANIZAM ACEST MARS? – Pentru ca am ajuns sa privim violenta ca pe ceva firesc sau cel mult ca o problema privata in care nu trebuie sa intervenim.

– Pentru ca alegem sa inchidem ochii, iar violenta impotriva femeilor continua pentru ca nu condamnam comportamentul agresorilor atunci cand suntem martori, nu punem presiune asupra lor sa se opreasca, nu le spunem ca ceea ce fac este gresit.
– Pentru ca fiecare zi suntem martori la diferite forme de agresiune asupra femeilor, agresiuni care nu sunt sanctionate nici de comunitate, nici de statul roman.
– Pentru ca ordinul de protectie continua sa ramana un instrument legal care nu ofera siguranta reala victimelor violentei, desi a fost introdus in anul 2012.
– Pentru ca 1 din 3 femei a trecut cel putin odata in viata printr-o forma de violenta (FRA, 2014)!
CE NE DORIM PRIN ACEST MARS?

Vrem sa condamnam comportamentul agresiv al acelor barbati care considera ca au dreptul sa ameninte si sa-si loveasca partenera sau fosta partenera de viata, sa violeze atunci cand nu primesc consimtamantul pentru actul sexual, sa adreseze obscenitati pe strada si in mijloacele de transport in comun sau sa hartuiasca sexual eleve, studente sau colege de munca.

Vrem sa atragem atentia asupra obstacolelor cu care se confrunta diferite grupuri de femei, care pot trai forme specifice de violenta, la intersectia dintre gen si alte identitati: femei cu venituri mici, cu sau fara loc de munca, cu dizabilitati, femei rome, imigrante, LBT, lucratoare sexuale. Stim si ca multe femei cu venituri medii sau mari, educate, care nu fac parte din grupurile vulnerabile, se confrunta cu

o presiune sociala sa ascunda actele de agresiune comise asupra lor de barbati, pentru a nu fi, pe nedrept, judecate de cei din jur.

CE CEREM AUTORITATILOR?

• Sa existe un ordin de protectie de urgenta Politia, IML, unitatile medicale, parchetul si instantele de judecata sa trateze cu maxima diligenta si celeritate cazurile de violenta reclamate de femei.
• Sa existe personal specializat pentru astfel de situatii, care sa tina cont de riscul de re-traumatizare a victimei.
• Sa se aloce fonduri publice, de la bugetul Statului si de la bugetele locale, pentru servicii de consiliere psihologica, asistenta juridica si adaposturi.
• Sa se infiinteze centre specializate pentru victimele violului
• Sa existe colaborare intre institutii ori de cate ori este tratat un caz de agresiune in familie, viol, agresiune sexuala, hartuire sexuala, exploatare sexuala.
• Sa fie sanctionate canalele media care incalca dreptul victimelor la protejarea identitatii, precum si cele care promoveaza emisiuni sau articole in care incita la comiterea de acte de violenta asupra femeilor.
• Sa fie introduse in curricula scolara si predate elevilor notiuni referitoare la violenta de gen.
Asteptam sa se alature marsului cat mai multe persoane pentru a transmite un mesaj de condamnare a tuturor formelor de violenta impotriva femeilor!

Pentru a sustine Campania, cei interesati pot transmite un mesaj video, foto sau scris, prin care sa condamne violenta impotriva femeilor. Mesajul poate fi postat cu hashtag-ul #STOPVIF sau pe pagina Facebook a Marsului – Impreuna pentru siguranta femeilor!

Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi! Fiecare actiune de condamnare a violentei impotriva femeilor ne aduce mai aproape de o lume in care femeile traiesc in siguranta.

Actiunea are loc in cadrul proiectului “Dezvoltarea si consolidarea Retelei pentru Prevenirea si Combaterea Violentei impotriva Femeilor”, finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Continutul acestui event nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri