Copiii din familii cu un statut socio-economic ridicat mananca mai multe fructe si legume si petrec mai putin timp in fata televizorului comparativ cu cei din familii cu un statut socio-economic scazut.

Fundatia PRAIS, initiatorul miscarii nationale „Si eu traiesc sanatos! – SETS”, implementeaza in Romania pe o perioada de trei ani, proiectul pan-european EPHE „EPODE pentru Promovarea Egalitatii in ceea ce priveste starea de sanatate”. Activitatile se deruleaza pe un esantion reprezentativ de 180 de familii din comunitatea Otopeni, precum si in alte 6 comunitati similare din Belgia, Franta, Olanda, Portugalia, Grecia si Bulgaria.

EPHE reuneste expertiza unor parteneri institutionali si academici prestigiosi care evalueaza 4 domenii principale de interventie: consumul de apa, varietatea in consumul de fructe si legume, sedentarismul si somnul. In prima faza, s-a realizat studiul de referinta EPHE, o analiza de explorare si identificare a inegalitatilor de comportament si a factorilor determinanti ai acestora, la nivelul categoriilor socio-economice selectate. La sondaj au participat 1.266 de copii si familiile acestora, dintre care peste 170 din comunitatea din Romania.


„Studiul EPHE arata ca statutul socio-economic al parintilor reprezinta un factor determinant care influenteaza obiceiurile de stil de viata, implicit incidenta excesului in greutate si obezitatii la copii. Astfel, copiii din familii cu un statut socio-economic ridicat mananca mai multe fructe si legume si petrec mai putin timp in fata televizorului comparativ cu cei din familii cu un statut socio-economic scazut. In calitate de coordonatori ai executiei proiectului in cele 7 tari, sustinem necesitatea analizei tuturor factorilor de risc care pot sta la baza obezitatii la copii, pentru a fi in masura sa facem preventie.”
a declarat Silvia Bucur, Presedinte Fundatia PRAIS.

Copiii din comunitatea romaneasca se afla pe locul 4 la consumul de fructe dupa cei din comunitatile din Portugalia, Grecia, Bulgaria si Olanda, dar consuma mai multe fructe decat cei din Belgia si Franta (grafic 1*).

Studiul releva ca si nivelul de educatie al parintilor poate fi o cauza a diferentei observate in ceea ce priveste consumul de fructe in randul familiilor cu un statut socio-economic mai ridicat si al celor cu unul scazut. In ceea ce priveste consumul de legume, indiferent de statutul socio-economic al familiei, copiii din comunitatea noastra mananca portia de legume necesara de la 2 pana la 4 ori pe saptamana.

Monitorizarea timpului petrecut in fata ecranului. In Romania, studiul EPHE arata ca un copil petrece circa 22,7 ore pe saptamana in fata unui ecran (calculator sau televizor), in vreme ce in Olanda si Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore. Tara noastra este surclasata doar de Bulgaria, cu 25 de ore (grafic 2**). Timpul petrecut in fata calculatorului este monitorizat egal la nivelul grupurilor socio-economice tinta: 50% dintre parinti controleaza timpul petrecut de copiii lor in fata ecranului.

Foto: Mic dejun familie, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri