3 Decembrie 2014 publicat în Social 8 share-uri

Prea multe femei traiesc cu frica in san la ele acasa. Si prea putine stiu ca au de partea lor ordinul de protectie, singurul instrument legal care le da o sansa. Care, daca este corect si rapid instituit, aseaza o bariera intre victima si agresor. Si care, de multe ori, poate sa impiedice o tragedie.

De ce sustinem ordinul de protectie? Pentru ca ne pasa!

Este vorba despre ordinul de protectie, prea putin cunoscut si de victime si de agresori in egala masura.

Este nevoie de educatie, dar pana cand vom face educatie reala, ar trebui sa vorbim mai mult despre faptul ca violenta asupra femeii nu este o problema de familie, ci a intregii comunitati. Si ca actul de violenta nu este o intamplare ci o infractiune care trebuie pedepsita. Cu cat mai multi agresori afla ca un ordin de protectie acordat sotiei sau partenerei inseamna ca li se va interzice sa se apropie de aceasta sau de copiii lor, ca-si pot pierde casa, ca vor fi nevoiti sa evite locurile in care merge ea de obicei, cu atat cresc sansele ca numarul victimelor lor sa scada. Cu cat mai multi agresori afla ca risca inchisoarea daca incalca acest ordin de protectie, cu atat cresc sansele ca numarul lor sa scada. La fel, femeile victime au nevoie sa stie ca nu sunt singure, ca au dreptul la o viata normala si ca un ordin de protectie ar trebui sa le garanteze ca agresorii lor vor pastra distanta impusa.

50, 100, 200 de metri poate nu inseamna mare lucru, insa pentru victime este garantia protectiei. Sigur, un act nu poate schimba un om peste noapte; faptul ca ai un ordin de protectie nu inseamna ca teama de violenta dispare ca prin farmec. Faptul ca ai ramas in casa – o casa plina de durere, cu usi in continuare inchise- nu inseamna ca ai uitat un capitol si-ai inceput o viata noua. Sau daca partenerul violent merge, obligat, la ore de consiliere psihologica nu inseamna ca se va transforma in sotul visat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tratamente naturiste și suplimente pentru articulații flexibile și fără dureri Școala de dans Arthur Murray Bucharest depășește pragul de 1000 de clienți SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice

Dar macar fiecare are o sansa: aceea de a deschide un capitol nou. Ordinul de protectie nu poate repara tot ce au stricat lipsa educatiei, a grijii fata de tine si fata de ceilalti, lipsa respectului fata de lege. Dar ordinul de protectie este tot ce avem. Noi nu sustinem doar ordinul de protectie. Spunem deschis si ca el are nevoie de imbunatatiri: ca drumul de la agresiune pana la hotararea judecatoreasca ce instituie ordinul trebuie scurtat; ca e nevoie de aplicarea lui in regim de urgenta; ca toate cheltuielile pentru obtinerea lui trebuie decontate victimei, altfel multe dintre acestea nu-si pot permite sa-l ceara. Noi nu cerem doar masuri pentru victime, ci si masuri care se refera la cei care le apara pe acestea, pentru ca ele singure nu au puterea sa o faca: judecatori special desemnati care sa poata judeca pe loc gravitatea si gradul de pericol ale situatiei, politisti pregatiti, procurori decisi sa ceara in numele lor un ordin de protectie, medici motivati sa se implice.

Rețetă de chec alb. Uite ce minunăție poți să faci cu albușurile rămase Lavazza creează o rețetă inedită de coffeetail pentru sezonul cald HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște

De ce sustinem ordinul de protectie? Pentru ca ne pasa! Pentru ca dincolo de autoritati, organizatii non-guvernamentale, voluntari sau experti, tot oameni suntem, iar legile de oameni sunt facute si tot de oameni respectate si aplicate. Cine suntem noi, cei care sustinem implementarea ordinului de protectie in regim de urgenta?

***

O mana de organizatii, grupate in Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, care deruleaza proiectul „Ordinul de protectie – campanie de advocacy si asistenta juridica”, al carui obiectiv este acela de a promova drepturile femeilor si de a proteja femeile victime ale violentei in familie prin urgentarea emiterii ordinului de protectie. Proiectul este implementat de Asociatia Transcena in parteneriat cu Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen A.L.E.G., Asociatia femeilor impotriva violentei Artemis, Asociatia Front, Grupul Roman pentru Apararea Drepturilor Omului GRADO, Institutul Est-European pentru sanatatea reproducerii, Asociatia Anais, Asociatia Centrul de Dezvoltare Curiculara si Studii de Gen Filia, Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Fundatia Sensiblu, Asociatia E Romnja si este finantat de Open Society Foundation.

GUINOT se alătură marilor branduri de frumusețe în El Studio Titulescu Dezvoltarea armonioasă la copii: ce jocuri sunt potrivite? APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ

Campania pentru introducerea ordinului de protectie de urgenta ne aminteste tuturor ca sta in puterea noastra nu doar in aceste 16 zile dedicate, la nivel mondial, eliminarii violentei impotriva femeilor, ci tot timpul, sa ne implicam mai mult in sustinerea acestei cauze.

Foto int. art: Shutterstock.com; violenta domestica, violenta, femeie

Foto homepage: Shutterstock.com; femeie, violenta domestica, ordin de protectie


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri