21 Februarie 2014 publicat în Social 27 share-uri

De ce nu ii vedem pe primele pagini ale ziarelor si in emisiuni de maxima audienta la TV? Circula pe internet, de mai multa vreme, o lista ampla care prezinta mai multe personalitati ale inteligentei si inventivitatii romanesti, pe care am dori sa o actualizam.
  • Justin Capra

"Eu sunt de aici si trebuie sa demonstrez ce se poate face intr-o tara unde se zice ca nu se poate" - Justin Capra

Justin Capra este un inventator celebru al Romaniei, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii in care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani…

In 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani in care "semidoctii savanti" l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, in 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din Romania si au lansat-o in fabricatia de serie… In 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s-a ridicat de la pamant la… Ambasada SUA din Bucuresti.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata in 1962 de Wendell Moore (specializat deja!), iar inventatorul a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau! Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, "Soleta", care consuma doar 0,5l/100 km si al unei motorete, unica in lume, ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o incarcare).

  • Mihai Rusetel

Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! "Cazul Rusetel", este elocvent pentru geniul romanesc dar si pentru "talentul" cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM in 1980 si a fost brevetat in … ianuarie 2001.

Pana atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar in februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la "Mercedes" ( 2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei… Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe "cazanul Traian Vuia", inventie folosita inca la locomotivele Diesel electrice pentru incalzirea vagoanelor.

Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Poate fi utilizat in domeniul transporturilor terestre si navale, in locul turbinelor din termocentrale si chiar a centralelor termoelectrice.

In lume, mai exista doua brevete in domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitand combustibil solid sau lichid. "Motorul Rusetel" foloseste drept combustibil doar apa si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi imbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310.

Fostul director general al Uzinelor Dacia, ing. Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, incantat: "reusita ar fi un miracol, si cred ca in asemenea caz ar trebui sa se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel".

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare
  • Olimpicii romani

Echipele olimpice de elevi romani participanti la Olimpiadele internationale sunt mereu in top, castigand medalii peste medalii. Consultati aceasta lista impresionanta cu romani olimpici la nivel international. Site-ul Ministerului Educatiei face publica o lista cu 179 de elevi romani medaliati la Olimpiadele Internationale, pe diverse discipline.

 Iti mai recomandam si:

11 Imagini si momente emotionante DIN ROMANIA, care sa te faca sa crezi din nou in oameni!
 

5 SAVANTI ROMANI pe care trebuie neaparat sa ii cunosti!

Carpatia salbatica, CEL MAI FRUMOS DOCUMENTAR despre Romania, cucereste lumea!

Top 10 cele mai frumoase poezii romanesti cantate

 

Articolul are la baza informatiile care au circulat pentru multa vreme pe internet cu titlul "Romani geniali despre care nu vorbeste nimeni"


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri