12:01, 31 Ianuarie 2014 publicat în Cultura 393 share-uri

Pentru ca este important sa cunoastem personalitati ce au marcat istoria stiintifica a lumii! Pentru ca despre acesti oameni se vorbeste mult prea putin, cu toate ca numele si munca lor ar trebui sa stea la baza formarii oricarui copil, dar si la baza sistemului de valori al oricarui adult. Vrem sa va vorbim astazi despre: George Emil Palade, Nicolae Constantin Paulescu, Ana Aslan, Henri Coanda si Emil Racovita.

1. George Emil Palade, laureat al premiului Nobel

George Emil Palade (n. 19 noiembrie 1912, Iasi – d. 8 octombrie 2008) a fost un medic si om de stiinta american de origine romana, specialist in domeniul biologiei celulare, laureat in 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie si medicina!

Iata cum se auto-descrie Palade pe pagina oficiala a premiului Nobel- NobelPrize.org:

Citeste si:
Zilele Horticulturii Bucurestene si Hortus FlorShow Romania – tot...
 Zilele Horticulturii...

"M-am nascut in Noiembrie 1912 in Iasi, vechea capitala a Moldovei, provincia de est a Romaniei. Educatia mea a inceput in acel oras si a continuat cu un bacalureat la liceul Al. Hasdeu din Buzau. Tatal meu, Emil Palade a fost profesor de filosofie, iar mama mea Constanta Cantemir-Palade, era invatatoare. Mediul din familia mea explica de ce, foarte devreme in viata mea am capatat un respect pentru carti, savanti si educatie".

Pagina Wikipedia ne ajuta sa aflam mai multe despre George Emil Palade. Este foarte important sa avem deschiderea spre a sti mai mult despre personalitati remarcabile:

Citeste si:
Farmec relansează Apele Micelare Gerovital cu ambalaje moderne, în...
Farmec relansează Apele...

In 1986 i-a fost conferita in Statele Unite National Medal of Science („Medalia Nationala pentru Stiinta”) in biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) in domeniul unei serii esentiale de structuri supracomplexe, cu inalta organizare, prezente in toate celulele vii”.

  • Cel mai important element al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. A pus in evidenta particule intracitoplasmatice bogate in ARN, la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Impreuna cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulara”), una dintre cele mai importante publicatii stiintifice din domeniul biologiei celulare.

In 1961 G. E. Palade a fost ales membru al Academiei de Stiinte a SUA. In 1973 a parasit Institutul Rockefeller, transferandu-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).

In 1974 dr. Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve for discoveries concerning the functional organization of the cell that were seminal events in the development of modern cell biology (in traducere: „pentru descoperiri privind organizarea functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea biologiei celulare moderne”), cu referire la cercetarile sale medicale efectuate la Institutul Rockefeller pentru Cercetari Medicale).

George Palade a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. In 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei romano-americane de arte si stiinte (ARA) la Universitatea din California.

La 12 martie 1986, presedintele Statelor Unite Ronald Reagan i-a conferit Medalia Nationala pentru Stiinta pentru „descoperirea fundamentala” a unei serii esentiale de structuri complexe cu inalta organizare prezente in toate celulele biologice.

In 2007, presedintele Traian Basescu l-a decorat cu Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de Colan.
George Emil Palade a murit in Statele Unite la varsta de 96 de ani.

Informatii via Wikipedia.com

Foto: http://www.nobelprize.org


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri