Cum s-a născut idea acestui brand?
„Am lucrat în media și, la un moment dat, eu și o prietenă ne-am gândit să deschidem o afacere în comerț online. Eram foarte posionate de fashion, iar eu, personal, eram fascinată de tot ceea ce înseamnă experiența online pe shopping. Îmi plăcea foarte mult ceea ce se întâmplă pe net-a-porter, apărea Assos, se schimba cumva experiența de consum pe fashion și, totodată, în perioada 2012, Tom Ford lansase celebra sa colecție inspirată din ie. Ei bine, acel tam-tam mediatic m-a inspirat... Astfel, prin noiembrie decembrie 2012 am briefuit agenția de web și am creionat conceptul. Eu și Ioana, prietena mea, ne-am gândit să facem acest concept dedicat artizanilor și să vindem varianta originală. Asta s-a și întâmplat! Am dovedit că ia aceasta modernă poate fi foarte fashion. Este adevărat că eu vedeam ia ca fiind foarte boemă, foarte boho, adresată numai unui anumit target..”
Cum ai descoperit artizanii?
„Inițial am fost la UCECOM, iar de acolo am mers mai departe spre diferite cooperative. Am mers în Țara Hațegului, am mers în Târgoviște, în zona Olteniei și am povestit despre conceptul pe care urma să îl creăm. Evident, pentru acei oameni, la acea vreme, când nu toată lumea era familiarizată cu ceea ce înseamnă shopping online, totul era o nebuloasă. De la fiecare cooperativă pe la care am trecut am luat cam câte zece piese de referință, le-am aflat și povestea care ne amintește că aceste ii s-au lansat prin anii 1970 ca piese ce pot fi adaptate ținutelor moderne. Ia este la acest moment reinterpretată, cu semne păstrate de pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri. Femeile lucrau de acasă pattern-uri predefinite pe care le-au învățat, iar ele le-au “școlit”, la rândul lor, pe fetele mai mici din comunitatea lor. Astfel, se va propaga noua ie. O ie modernă. Vă voi spune că multe dintre modele au simboluri împrumutate și din alte țări, culturile nordice, așa cum este Finlanda, de exemplu. Amintim de curentul hippie, iar curentul acesta a generat în România o modernizare, o inventare a unei bresle de handmade românesc prin influența occidentă. Astfel, cămășile tradiționale din pânză de casă sunt înlocuite cu pânza topită și broderiile diafane.”
Sunt femeile din România preocupate de modă, știu să adapteze ia într-un look modern?
„Vă voi povesti că la un moment dat, am avut o colaborare cu o echipă din Cehia. Una dintre fetele cu care lucram era foarte pasionată de fashion și în același timp era un observator fin la ceea ce vedea în jur. Mi-a spus că ceea ce a frapat-o în București este că toate femeile se îmbracă la fel. E ca și cum ar avea o uniformă.Nu au personalitate, nu au imaginație. La noi, ori trebuie să iau un brand care să mă valideze, ori rămân într-un stadiu de safe mode, culori neutre și combinatii șablon. Oare le este atât de frică să îndrăznească să-și folosească imaginația și să îmbrace hainele ca o manifestare a personalității și identității? Să combine culorile și texturile după propria creativitate și dispoziție?”
Cum te-a afectat pandemia?
“Pandemia a limitat accesul turiștiilor și nu numai în noul showroom BRS. Destinația lui inițială era legată de zona turistică, unde este amplasat. Cu toate acestea, am privit partea bună a lucrurilor și am putut folosi spațiul și ca un experiment pentru a cunoaște real oamenii și clientul BRS. Eram foarte mult în online și înainte de pandemie. Mergeam pe regulile din online, însă aveam nevoie și de experiețta cu clientul în offline. Trebuia să schimb paradigma, mi-am dorit să cunosc și cumpărătorii care vin spre Blouse Roumaine Shop. Cum văd acești cumpărători ia? Cum se îmbracă? Preferă să probeze înainte de achiziție? Îi ajută faptul că au un showroom unde pot vedea produsele înainte? Care sunt reacțiile lor când văd colecțiile artizaniilor și designerilor? Cum o poartă o ie? Ce accesorii caută? Care sunt pretențiile lor când e vorba de experiența într-un boutique? Ce sfaturi cer ? Evident, există și alte insighturi care m-au ajutat să înțeleg și mai bine consumatorul. Concluzia este că fashionul de lux are nevoie și de experiența offline, nu se poate doar online.”
Ce artizani și designeri vom descoperi în Blouse Roumaine Shop?
“Colecția artizanilor este de fapt selecție curatorială cu piese țesute în Război, în cadrul țesătorilor din zona de Dâmbovița și Câmpulung , ii tradiționale cusute manual din Transilvania, avem chiar și câteva piese tocmai din Maramureș, broderiile celebre cusute în Valea Prahovei, dar doar cele mai speciale, ii vintage aduse de la diverși curatori pe care le refacem dacă e cazul. Acum, am adus și coșuri împletite care sunt foarte chic și practice vara. În zona de design românesc : „Claudia Florentina, un designer de bijuterie căruia i se potrivește foarte bine conceptul Blouse Roumaine Shop. Va veni în această primăvară cu o nouă colecție de inspiratie florala. Tot ea are o colecție de cămăși de soare, singleturi și furouri ultra chic pe care le găsiți doar la BlouseRoumaine Shop. O veți descoperi în showroom-ul nostru și pe Laura Vărgălui, o stilistă care face bijuteriii din pietre semi- prețioase, cu efecte terapeutice, plus piese de vestimentație unicat. De asemenea, am descoperit în Sinaia o doamnă care croșetează șaluri minunate care merg perfect combinate cu ținute moderne. Noii veniți în familia BRS sunt un brand luxemburghez de bluze tip ie, numit Florii. Piesele lor au o croială modern. Au readus în modernitate modelele antice de broderie pe care le găsești doar în piese rare vintage. Amintesc și de designer-ul de bijuterie Mihaela Ivana, Porphiras cu porțelan ( Alina Alecu), Marius Stanciu ceramică, tricotaje tot de inspirație folk semnate de Oana Cucu, precum și rochii din Ucraina numite generic Vyshyvanka. Astfel de rochii au broderii pe in și pânză naturală.”
Cum vezi ia în social media în România?
“Mă deranjează foarte mult faptul că ia a devenit un subiect politizat, cu multe momente derizorii Din punct de vedere stilistic și vizual, din ce am văzut pe net, din păcate, ia este folosită de multe dintre femei într-o compoziție foarte kitsch, iar folclorul acela de proastă calitate nu are nicio legătură cu tot ceea ce înseamnă ia românească și moda. Mi-aș dori să fac ceva să o scot din zona aceasta, dar nu am cum... Designul showroom-ului și propunerile stilstice au arătat care e de fapt poziția ei, la fel și platforma care a fost o inovație la acea vreme tocmai prin poziționare și execuțiile corecte și conceptul integrat. Tehnologia și stilul sunt atuurile noastre. Majoritatea, nu toți, dar aprope 90 % din cei care vând această piesă, au compromis-o prin execuțiile de proastă calitate și mesajul semi nationalist folosite. Asta pentru că nu au educație. Social media este un bazar gratuit (aparent) de vânzare și este suficient să faci două poze cu telefonul pe un bust de plastic. Ceea ce e total greșit pe termen lung. Despre efectele pozitive și negative ale social media în această breaslă sunt un subiect care ar acoperi un alt articol. La fel despre proprietatea intelectuală și plagierea flagrantă este deja o situație pe care am depășit-o. Tot ce înseamnă poziționarea și filosofia în zona #craftmanship #heritage #sustainablefashion #slowfashion #ethicalfashion #bohemianchic când e vorba de #romanianblouse sau generic #blouseroumaine au pornit de la BlouseRoumaine-Shop.Com.”
Target-ul Blouse Roumaine Shop?
“Femeia cultă, modernă, boemă, extrem de stilată, cunoscătoare de modă, foarte autentică și asumată, cu personalitate puternică si o feminitate captivantă.. Clientele magazinului din Europa de Vest sunt pasionate de modă, vor sa aibă piesele originale, handamde, statement, care știu să se îmbrace, știu povestea din spatele bluzei, vor piese custom pentru care au răbdare și șase luni să fie realizate, evident, dacă este cazul. În România, femeile cumpără de pe Blouse Roumaine Shop pentru că este un garant al calității și al stilului.”
Ce înseamnă Blouse Roumaine Shop în urbanul de aici, din București?
“Este un boutique-manifest pentru modă și bun gust. Un magazin de referință pentru moda românească adresată atât românilor, cât și celor care ne vizitează țara. Magazinul respectă niște principii de achiziție etică. Luăm ori doar piese cu poveste, ori realizate local de artizani foarte talentați. Texturile sunt naturale, în magazinul acesta nu vor exista piese din poliester.100%. Poartă etic, nu sintetic!
https://www.blouseroumaine-shop.com/ro/misiunea-noastra
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate