Odata cu explozia de lumina si verdeata, primavara vine si cu aspecte mai putin placute si deosebit de suparatoare pentru unele persoane: o gama foarte variata de alergii specifice acestui sezon.
In urma interactiunii dintre sistemul imunitar si substantele alergene (polenul), se produc sensibilizari si pentru alte substante. Studiile stiintifice au aratat ca 70% dintre persoanele sensibile la polen sufera si de alergii la diverse alimente. Este cazul celor alergici la fructe cu seminte (mere, pere, rosii) sau samburi (prune, cirese, caise). Consumul acestor fructe asociat cu alergia la polen poate duce la umflarea fetei, arsuri sau mancarimi la nivelul buzelor. Pentru a preveni aceste neplaceri este obligatorie prepararea acestor alimente sau evitarea consumului lor in primele patru luni ale anului.

Surse de polen

Florile nu sunt singurele surse de polenuri. Alte surse sunt: copacii, iarba, buruienile. In Romania, perioadele cu concentratii ridicate de polen in aer sunt din martie pana in septembrie, in functie de zona geografica. Este bine sa cunosti care este perioada cu nivel ridicat de polen din zona in care locuiesti.
Exista aproximati 40 de specii de polen care genereaza alergii respiratorii.

Ca o regula generala, plantele cu inflorescenta bogata si parfum puternic sunt mai putin alergene decat palntele cu flori mici, slab reprezentate, pentru ca acestea nu folosesc insecte pentru polenizare ci isi propaga polenul prin aer, contactul cu organismul fiind astfel greu de evitat. Cele mai importante surse de polen sunt:

* polenul de arin, de alun (februarie–martie);

* polenul de salcie, plop, ulm (martie–aprilie);

* polenul de frasin, mesteacan (aprilie);

* polenul de stejar, fag, pin (mai);

* polenul de tei (iunie).


Diagnosticul

In cazul in care persoana care prezinta o alergie cunoaste substanta la care este sensibila, diagnosticul este usor de pus de catre un alergolog, pe baza descrierii simptomelor. In acest caz medicatia recomandata de medicul specialist si evitarea substantei alergene inlatura simptomele neplacute. Mai dificil este cand trebuie descoperit factorul declansator pentru o alergie careia nu i se cunoaste cauza.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri