12 Aprilie 2024 publicat în Sanatate 2 share-uri

Alergiile nazale apar ca o reacție exagerată a sistemului nostru imunitar la substanțe precum polenul, praful sau fumul, și cauzează nasul înfundat, strănutul frecvent și senzația de presiune în sinusuri. Multe persoane cred că, odată ce apelează la operații estetice la nas, precum rinoplastia, pot implicit să scape și de alergii. Poate însă chirurgia nasului să ajute gestionarea alergiilor?

Pe scurt, răspunsul ar fi – da, dar într-un mod indirect, nu direct.

Ceea ce ar trebui să știi este că alergiile nazale nu sunt rezultatul unor probleme fizice sau structurale ale nasului. În schimb, există anumite probleme care pot agrava alergiile și pe care chirurgia nasului le poate aborda, după cum arată dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică și specialist în chirurgia estetică, care operează de peste 25 de ani. „Deși nu rezolvă efectiv cauza alergiilor și nu reprezintă un tratament direct pentru acestea, operații precum rinoplastia și rinoseptoplastia pot fi folosite pentru a trata afecțiunile care duc la înrăutățirea simptomele alergiei - deviația de sept, hipertrofia cornetelor și polipii nazali. Acestea nu produc alergia nazală în sine, dar pot agrava simptomele, făcând foarte dificilă respirația pentru pacient”, explică dr. Nițescu.

Vedem, așadar, cum anumite probleme structurale ale nasului pot intensifica simptomele alergiilor, pot împiedica semnificativ respirația, în special când simptomele alergiilor sunt prezente. Septul deviat și alergiile sunt adesea asociate. Deși un sept deviat nu cauzează alergii, poate agrava severitatea simptomelor alergice precum congestia nazală și strănutul. Totodată, cornetele nazale pot să fie inflamate în cazul în care alergiile devin active. Chirurgia de reducere a cornetelor poate fi efectuată ca parte a unei rinoplastii. Prin reducerea dimensiunii cornetelor nazale, vei experimenta mai puțină congestie și vei respira mai ușor chiar și în cazul alergiilor.

Alergiile sezoniere pot determina formarea de mici polipi nazali. Polipii mari pot agrava simptomele alergiilor și pot afecta fluxul de aer. Polipii pot fi rezolvați în timpul rinoplastiei pentru a reduce congestia și a îmbunătăți respirația, oferind ameliorare pentru alergiile tale sezoniere.

Mai mult, una dintre complicații alergilor nazale netratate este sinuzita cronică, o inflamație a sinusurilor paranazale foarte persistentă, care dă simptome deranjante pentru pacient, precum congestie nazală, scurgeri și stare generală de rău. Un astfel de pacient poate beneficia de anumite tipuri de operații de sinuzită, prin care pot fi ameliorate simptomele bolii.

„Rinoplastia, în plus, poate oferi o contribuție semnificativă în atenuarea acestor simptome persistente. De asemenea, în situația în care un pacient necesită intervenție chirurgicală pentru a trata blocajele și congestiile din sinusurile nazale, se poate efectua această procedură concomitent cu rinoplastia sau septoplastia. Această abordare simultană poate oferi o soluție mai completă pentru problemele respiratorii și structurale ale pacientului”, completează dr. Cristian Nițescu.

Cum influențează alergiile rezultatele operațiilor la nas

Alergiile nazale nu influențează direct succesul unei intervenții chirurgicale estetice, cum ar fi rinoplastia. Prin urmare, dacă te gândești să îți remodelezi sau să îți modifici aspectul nasului, alergiile nu reprezintă un obstacol. „E important de subliniat că cei cu alergii nazale ar putea avea o recuperare mai greoaie. După operație, mulți pacienți se confruntă cu congestie. Pentru cei cu alergii, această senzație poate fi mai puternică, ceea ce face recuperarea să fie mai dificilă”, explică Dr. Nițescu.

De aceea, este esențial să urmezi sfaturile post-operatorii, cum ar fi evitarea suflării nasului pentru o anumită perioadă de timp. Această măsură este crucială pentru procesul de vindecare. Totuși, în cazul persoanelor cu alergii nazale, impulsul de a-și sufla nasul poate fi mai intens, ceea ce poate fi incomod și puțin dificil de gestionat în timpul perioadei de recuperare.

Foto fr si main: Dragana Gordic /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri