Deși la nivel global, Japonia nu este nici pe departe unul dintre cei mai mari exportatori de ceai verde, ceaiul verde japonez și-a câștigat un binemeritat loc de frunte în preferințele băutorilor de ceai și este considerat de foarte mulți specialiști ca fiind cel mai aromat și cel mai curat dintre ceaiurile verzi.

Ceaiul a ajuns în Japonia din China dar japonezii au adoptat repede această băutură și au integrat-o atât de bine în cultura lor încât astăzi este greu să ne amintim că matcha, de exemplu, a fost mai întâi un produs chinezesc ce a fost adus în Japonia de către călugării budiști japonezi. În acest articol ne propunem să vă povestim despre alte specialități de ceai verde originare din Japonia dar dacă sunteți curioși, aici puteți citi mai multe despre matcha, regele ceaiurilor verzi, și despre modul în care matcha a pătruns și influențat cultura Japoniei.

Așadar, ce alte specialități de ceai verde produce Japonia și de ce sunt ele speciale? Puteți spune că ceaiul verde este ceai verde căci este produs din frunzele aceleași plante, Camelia Sinensis, însă o astfel de afirmație este o mare nedreptate dacă o relaționăm la ceaiul verde japonez. Ca să înțelegeți mai bine, trebuie să știți că Japonia cultivă planta de ceai în regiuni consacrate, multe dintre ele fiind zone protejate. O consecință a acestui fapt este lipsa pesticidelor din sol, motiv pentru care spuneam mai devreme că ceaiul verde japonez este ”curat”. O altă consecință este calitatea frunzelor de ceai, calitate influențată de condițiile de sol dar și de condițiile climatice ale zonei în care este cultivată planta. În Japonia, există zone faimoase pentru calitatea ceaiului produs, una dintre ele fiind regiunea Uji din prefectura Kyoto. Acesta este și motivul pentru care pe eticheta unui ceai verde sau a unui matcha de calitate este specificată zona de proveniență.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Ceai verde Sencha

Sencha este o specialitate de ceai verde japonez cu proprietăți remarcabile al cărui nume înseamnă ”ceai infuzat”. Denumirea de sencha se referă în mod exclusiv la frunzele de ceai verde rulate sub forma unor ace de brad.

Din punct de vedere al nutrienților din acest ceai, Sencha este al doilea după matcha ca și concentrație, rămânând unul dintre cele mai calitative ceaiuri verzi la nivel mondial. Concentrația de nutrienți din Sencha are legătură nu doar cu calitatea solului și condițiile climatice ci este influențată de modalitatea de cultivare, de recoltare și de procesare a frunzelor de ceai. De exemplu, pentru producerea de Sencha, fermierii din zone ca Kagoshima sau Kyoto, culeg doar primele 3 frunzulițe de pe vârfurile ramurilor, adică frunzele cele mai fragede și mai pline de nutrienți.

Ceai verde Ichibancha

Frunzele plantei de ceai pot fi și sunt recoltate de trei ori pe an și fiecare recoltă este folosită pentru producerea de sencha. Ceaiul sencha din prima recoltă se numește Ichibancha și este special între ceaiurile sencha. În mod normal, pentru ceaiul verde sencha, plantele de ceai nu se umbresc însă în zonele Kyoto și Kagoshima, plantele sunt umbrite pentru până la 13 zile înainte de recoltare. Umbrirea plantelor de ceai duce la o creștere a concentrației de clorofilă și de antioxidanți, în special de L-teanina.

Ca urmare ceaiul verde Ichibancha, adică sencha din prima recoltă, este un ceai cu o culoare verde închis din care, prin infuzare, rezultă o băutură cu un gust umami intens, accentuat de note dulci, delicate. Ichibancha are un aftertaste fructat, astringent.

Ceaiul verde sencha din a doua recoltă se numește Nibancha iar cel din a treia recoltă Sanbancha.

Ichibancha este un ceai cules primăvara devreme - în funcție de zonă: jumătatea lui martie, inceput de aprilie. Nibancha este cules la aproximativ 40 de zile după prima recoltă iar Sanbancha în iunie-iulie. Expunerea îndelungată la soare a ceaiurilor Nibancha și Sanbancha rezultă duce la diferențe notabile între acestea și Ichibancha: gust amărui și o concentrație mai mică de cafeină și l-teanină.

Beneficiile consumului de ceai verde japonez

Pentru ca am menționat L-teanina începem lista noastră de beneficii ale ceaiului Sencha prin a vă povesti ce este și de ce este benefică l-teanina pentru organismul uman. L-teanina este un aminoacid prezent în concentrații foarte mari în matcha și sencha de tip Ichibancha. Acest aminoacid este studiat în mod special în legătură cu acțiunea sa asupra celulelor canceroase. În urma unor studii în vitro făcute pe animale s-a constatat de exemplu, ca tratamentul cu l-teanină și substanțe ca doxorubicina duce la reducerea tumorilor canceroase.

Prezența acestui aminoacid în ceaiurile verzi sencha Ichibancha și, în concentrații mult mai mari în matcha, crează o stare de relaxare și mărește capacitatea de concentrare și învățare.

Sencha este de asemenea o sursă importantă de vitamine și minerale, motiv pentru care este un adjuvant al sistemului imunitar, luptând împotriva radicalilor liberi din organism.

Sencha mai conține și fluor, motiv pentru care acest ceai este benefic pentru cavitatea bucală. Acțiunea combinată a fluorului și a antioxidanților din ceaiurile sencha ajuta la prevenirea apariței cariilor, încetinesc evoluția bolilor parodontale și împiedică dezvoltarea de bacterii în cavitatea bucală.

Dacă v-am făcut curioși, vă spunem și de unde puteți cumpăra aceste ceaiuri. Matcha Bar este un site unde veți găsi nu doar specialitățile de ceai verde japonez menționate anterior și matcha (de grad ceremonial, tradițional sau culinar) ci și delicatese cu matcha.

Deși este specializat pe comercializarea de ceaiuri de calitate premium, site-ul vă mai propune și alte produse de tipul untului vegan (unt de arahide, de exemplu) sau pastei de tahini, pulberi colorate (spirulina albastră pudra, pudră de pink pitaya, pudră de goji), uleiuri de măsline premiate, condimente și altele. Punctul comun al produselor prezente în oferta lor este calitatea: produse ce provin din surse organice certificate, fără adaosuri de aditivi, coloranți artificial sau zahăr.

Sursa foto: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri