Osteoartrita sau artroza, după cum mai este cunoscută, înregistra doar în 2019 circa 528 de milioane de cazuri, la nivel global, o creștere de 113% față de anul 1990, după cum arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Cel mai răspândit tip de artroză este cea a genunchiului, adică gonartroză, urmat de artroza șoldului, coxartroza, după cum se mai numește.
Statisticile mai arată și că în jur de 73% din persoanele cu artroze au peste 55 de ani și că, în mod curios, 60% sunt femei.
De ce apar artrozele mai des la femei?
Dr. Robert Apostolescu (foto), medic primar ortoped supraspecializat în protezarea articulară a șoldului și a genunchiului, evidențiază că, de-a lungul timpului, mai multe studii au punctat o prevalență mai crescută a artrozelor la femei, în special a celor primare, din câteva motive în mod special:
„Dacă ar fi să luăm coxartroza ca exemplu, se pare că riscul femeilor de a face această boală este mai ridicat, comparativ cu al bărbaților. Explicația ar fi o suprafață articulară mai mică și o îngustare mai pronunțată a spațiului articular la femei, spre deosebire de bărbați. Se poate spune că pierderea cartilajului, la femei, poate fi asociată cu vârsta și cu modificările hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă.”, explică dr. Apostolescu.
Anumite date evidențiază că estrogenul, care scade semnificativ odată cu menopauza, are un efect benefic asupra cartilajului articular, lucru demonstrat de terapia de substituție cu estrogeni în postmenopauză care protejează femeile în vârstă împotriva artrozei șoldului.
Alte posibile cauze ale artrozelor mai răspândite la femei
Corpul femeii este conceput astfel încât să poată da naștere. Articulațiile unei femei sunt ceva mai elastice decât ale bărbaților, ceea ce le predispune la un risc mai mare de leziuni și de apariție a coxartrozei.
Mai mult decât atât, femeile sunt adesea expuse la solicitări fizice și biomecanice specifice, cum ar fi sarcinile repetitive sau purtarea de încălțăminte cu tocuri înalte, ceea ce poate contribui la deteriorarea articulațiilor șoldului. În ceea ce privește alimentația și stilul de viață, greutatea excesivă mai este un factor de risc, de altfel unul controlabil, care are o mare legătură cu apariția și progresia degenerării articulare. Statistic, obezitatea este mai răspândită la femei, astfel încât și riscul de osteoartrite este mai ridicat.
Cum poți preveni artrozele?
Chiar dacă gonartroza și coxartroza nu pot fi prevenite în totalitate și pot sa apară, pe lângă factorii deja menționați, și ca urmare a unor accidente, leziuni articulare, a stresului repetat asupra articulației dat de unele sporturi sau de profesie, deformări osoase și chiar ca urmare a unor boli metabolice, există câteva aspecte la care poți să fii mai atent, astfel încât să îți protejezi sănătatea articulară.
„Prevenția artrozei de șold sau de genunchi este foarte importantă, dar nu mereu reușim să controlăm schimbările din organism și alți factori care ne pot duce la artroză. Pacienții cu coxartroză sau gonartroză deja instalată, într-un stadiu avansat, ar trebui să știe că și pentru ei există speranță, chiar dacă nu s-au descurcat foarte bine la capitolul prevenție. Artroplastia de șold sau de genunchi prin tehnică minim-invazivă, urmată de o scurtă recuperare și câteva modificări în stilul de viață pot salva și articulații deja degradate”, arată dr. Apostolescu.
Următoarele recomandări de prevenție sunt valabile deopotrivă pentru femei și pentru bărbați care încă mai pot preveni apariția semnelor de degradare articulară.
Încearcă să reduci factorii de risc asociați cu locul de muncă
Unele meserii și ocupații prezintă un risc mai crescut de osteoartrite, îndeosebi de genunchi. Adesea vizează lucrătorii din construcții, pompieri, agricultură, pescuit, silvicultură și minerit.
Dacă, de exemplu, stai foarte mult în genunchi, ridici obiecte grele la muncă sau faci alte activități care stresează mai mult articulațiile șoldului și ale genunchiului, dr. Robert Apostolescu te sfătuiește să discuți cu un ortoped și să adopți măsuri preventive.
Fă sporturi ușoare, cu impact redus asupra articulației
Sporturile de contact au un impact mare asupra articulațiilor și, în timp, pot duce la degradarea acestora. Există însă și activități sportive benefice pentru articulații, pentru a nu cădea în extrema unei vieți sedentare. „Recomand tenisul, înotul, mersul pe jos, yoga, ciclicmul, streching-ul - acestea sunt câteva dintre activitățile care îmbunătățesc sănătatea articulară.”, punctează dr. Apostolescu.
Evită kilogramele în exces
Un alt sfat important, în prevenția osteoartritelor, este menținea unei greutăți și a unui indice de masă corporal în limite sănătătoase pentru că, așa cum a fost deja menționat, obezitatea este un factor de risc pentru artrozele genunchiului și șoldului.
Cunoaște-ți valorile glicemiei
Nu în ultimul rând, încearcă să îți menții glicemia sub control, pentru a nu dezvolta diabet. Această afecțiune metabolică poate crește riscul de artroze.
Foto fr si main: Photoroyalty /Shutterstock
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români