23 Februarie 2024 publicat în Sanatate 62 share-uri

Molarul de minte sau dintele cu numărul 8 în numerotarea folosită în fișa dentară este ultimul dinte care se dezvoltă în cavitatea bucală. Acesta poate fi identificat radiologic încă de la o vârstă fragedă, dar eruptia sa prezintă o mare diversitate.

de dr. Mina Camelia Vasiliu

Importanța Molarilor de Minte:

Molarii de minte au o importanță limitată în masticație. Însă, dacă aceștia sunt sănătoși și funcționali, nu este obligatoriu să fie scoși. Situația ideală este atunci când toți cei patru molari de minte (dreapta, stânga, sus, jos) au suficient spațiu și o direcție potrivită pentru a erupe fără a afecta ceilalți dinți sau structurile învecinate. Astfel, ei formează cu restul dinților unități masticatorii.

Sunt situații în care oasele maxilarului și mandibulei nu sunt suficient de dezvoltate sau sunt mici în comparație cu dimensiunea tuturor dinților, iar molarilor de minte le lipsește spațiul necesar pentru a erupe în mod corespunzător pe arcadă. Această situație poate duce la erupții ectopice, adică în poziții neobișnuite, care pot avea consecințe nedorite.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Erupțiile ectopice pot provoca modificări ale poziției dinților deja existenți pe arcadă, traumatisme ale mucoasei bucale sau a limbii, iar în unele cazuri pot apărea abcese sau pericoronarite. Pericoronarita reprezintă inflamația cronică a mucoasei care acoperă suprafața molarului de minte, însoțită de formarea unei colecții de puroi. Mucoasa poate deveni mai densă și mai dificil de trecut pentru molarul de minte sau direcția de erupție poate fi atipică, ceea ce poate crea spații retentive dificil de igienizat, favorizând astfel inflamația.

Este esențial și recomandat ca după ce toți ceilalți dinți au erupt sau după terminarea erupției molarilor de 12 ani să se efectueze o radiografie panoramică pentru a evalua situația molarilor de minte. Această evaluare permite aprecierea dacă dimensiunile oaselor maxilarului și mandibulei și axul de erupție a molarilor de minte permit erupția și alinierea lor pe arcadă fără apariția efectelor secundare asupra mucoaselor, dinților vecini sau antagoniștilor.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Simptome ale erupției molarilor de minte

  • Inflamație și durere gingivală.
  • Dificultate în a deschide gura.
  • Dureri de cap.
  • Modificări de gust.
  • Respirație urât mirositoare.
  • Dureri severe la atingere.
  • Febră.
  • Edem facial.
  • Probleme de masticație.

Când trebuie scoși molarii de minte:

  • Creșterea în poziții anormale: Dacă molarul de minte crește într-o poziție anormală, medicul poate recomanda extracția pentru a preveni probleme ulterioare precum migrarea dintilor, carii sau dureri.
  • Înghesuie ceilalți dinți: Erupția molarilor de minte poate determina o înghesuire a dinților adiacenți, ceea ce poate duce la recomandarea extracției pentru prevenirea complicațiilor.
  • Infecții: Molarul de minte poate fi cauza unor infecții repetate, care se tratează greu și incomplet. Extracția poate preveni complicațiile.
  • Risc crescut de carii: Măselele de minte se cariază mai des din cauza locului nefavorabil în care sunt situate în cavitatea bucală, fiind dificil să beneficieze de o curățare adecvată.
  • Motiv ortodontic: Dacă molarul de minte împiedică buna desfășurare a tratamentului ortodontic, se recomandă extracția lui.

Cum se realizează extracția molarilor de minte

Extracția molarilor de minte poate fi un proces necesar pentru mulți pacienți, dar este important să înțelegem cum se desfășoară acest procedeu și ce recomandări trebuie să urmăm pentru a ne asigura de succesul și siguranța acestuia.

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Programarea și desfășurarea extracției

Atunci când există recomandarea pentru extracție, se sugerează ca procedura să fie realizată în serii, începând cu molarul de minte de pe partea dreaptă, apoi pe cea stângă, sau chiar unul câte unul, cu o distanță cât mai mică între ele. Ideal ar fi ca aceste extracții să fie programate la o săptămână distanță una de cealaltă.

Situațiile excepționale și precauții

În cazuri excepționale, când poziția molarilor de minte este foarte aproape de alte structuri anatomice, cum ar fi nervul mandibular sau când erupția este însoțită de apariția chisturilor, se recomandă efectuarea unui computer tomograf și realizarea extracției într-un spital de specialitate, sub monitorizare. Aceste situații pot prezenta riscul de afectare a nervului alveolar inferior, cu parestezie a țesuturilor vecine sau chiar fractură a mandibulei. În cazul molarilor maxilari, poate exista și riscul fracturii tuberozității maxilare.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Evaluarea preliminară și consultarea specialistului

Recomandarea inițială este să se efectueze o evaluare a poziției molarilor de minte cu ajutorul unei radiografii panoramice. Dacă există particularități care ar putea genera complicatii, este important să se consulte medicul specialist de chirurgie dento-maxilară sau buco-facială. Este important de menționat că aceste situații sunt excepționale și majoritatea extracțiilor de molar de minte decurg fără complicații, mai ales atunci când pacientul depășește barierele psihologice ale procedurii.

Dacă te afli în situația în care trebuie să extragi molarul de minte, discută cu medicul tău dentist despre toate aspectele procedurii și urmează recomandările pentru a avea o experiență cât mai confortabilă și sigură posibil.

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

* Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475.

www.dentperfect.ro

Foto fr si main: DeymosHR /Shutterstock


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri