Medic ginecolog Elena Ucenic: Sănătatea se întreține și se verifică periodic, nu este un credit nelimitat. Evaluările periodice sunt cea mai frumoasă declarație de respect și grijă față de propria persoană

11 Octombrie 2023 publicat în Sanatate 190 share-uri

Am stat de vorbă cu dna doctor Elena Ucenic, medic primar în obstetrică-ginecologie, despre educația sexuală și planificarea în rândul tinerelor, dar și al femeilor adulte, despre alegerea medicului ginecolog potrivit, despre provocările tinerilor din ziua de astăzi, despre cât de important este să ne informăm corect și să facem controale periodice, chiar și atunci când pare că nu avem nicio problema...

„Sănătatea se întreține și se verifică periodic, nu este un credit nelimitat. Evaluările periodice, chiar și cele care par plictisitoare (adică de ce să fac un control că am fost bine întotdeauna) sunt cea mai frumoasă declarație de respect și grijă față de propria persoană, față de propria feminitate”. Cu ocazia împlinirii a 10 ani de la lansarea campaniei www.planificaneprevazutul.ro, am stat de vorbă cu dna doctor Elena Ucenic, medic primar în obstetrică-ginecologie și reprezentant al campaniei, despre educația sexuală și planificarea pentru tinere și femeile adulte, despre alegerea medicului ginecolog potrivit, despre provocările tinerilor din ziua de astăzi, despre cât de important este să ne informăm corect și să facem controale periodice, chiar și atunci când pare că nu avem nicio problema...

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii

Campania Planifică Neprevăzutul a fost lansată, în 2013, de către Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), cu susținerea Gedeon Richter, ca o inițiativă de informare și educare privind folosirea corectă a contracepției moderne. Platforma online de educație sexuală și contraceptivă PlanificăNeprevăzutul.ro informează și educă publicul larg, în special tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, cu privire la metodele de contracepție modernă, oferind informații utile despre modul de folosire, avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive.

  • Cum îți alegi medicul ginecolog? Ce sfaturi aveți pentru tinerele care poate se gândesc să își facă prima programare la un medic ginecolog?

Medic Elena Ucenic: Cu mare grijă, aș spune pe scurt. Prima experiență în cabinetul medical este oarecum ca prima zi de gradiniță. Nu este obligatoriu să faci lucruri extraordinare, este important să te simți binevenită, respectată, ascultată, înteleasă, să simți ca ai pe cineva alături pe care te poți baza dacă cumva lucrurile nu merg chiar așa bine. Adică e bine ca la prima consultație să mergi înainte de a avea probleme, după apariția menstruației. Evaluarea ginecologică te poate ajuta să întelegi cum este și cum funcționează organismul tau, cum te poți îngriji și proteja atât înainte, cât și după debutul vieții sexuale, câte lucruri poți face pentru a fi mereu sănătoasă și fără probleme. Ajută să ceri recomandari de la persoanele în care ai încredere și să verifici câte ceva despre medicul pe care îl alegi, să ai în minte cum se prezintă, poate să îți faci o idee și din social media.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România
  • De la ce vârstă pot avea acces tinerele la ginecolog fără a fi însoțite de părinți? Pot merge la orice ginecolog sau există doar anumiți medici care primesc tinere de 16-17 ani?

De la 16 ani fetele pot lua singure decizii legate de activitatea lor sexuală. În Europa există un precedent legislativ (Gillick Competence) care permite copilului care întelege explicațiile legate de diagnostic și tratament să aleagă ce tratament să urmeze, fără a fi nevoie de acordul parinților. Astfel, tinerii își pot alege ginecologul după cum doresc, toți au pregaătirea necesară pentru a efectua evaluarea ginecologică indiferent de vârstă pacientei.

  • Dar pentru femeile adulte care poate nu au încă un medic de încredere la care merg periodic? Ce le recomandați?

Dacă citesc aceste rânduri, m-aș bucura să le considere un îndemn pentru a face o primă programare până la sfârșitul săptămânii și să ne scrie cum s-au simtit știind că în sfârșit au rezolvat și acest aspect. Sănătatea se întreține și se verifică periodic, nu este un credit nelimitat. Aceste evaluări periodice care par plictisitoare (adică de ce să fac un control că am fost bine întotdeauna) sunt cea mai frumoasă declarație de respect și grijă față de propria persoană, față de propria feminitate.

Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  
  • Sunt tinerii de azi mai informați decât cei de acum 10 ani? Au ei aceleași tipuri de probleme sau se confruntă cu alte întrebări/dificultăți?

Da, categoric sunt mai informați, dacă vor asta. Însă trebuie ținut cont de faptul că abundența de informatie nu asigura neapărat cunoștinte solide și sigure, de multe ori ceea ce ne atrage ca și prezentare a informației ascunde deficiențe serioase de conținut, de competență. De multe ori le spun acest lucru celor care ne scriu la Intreabă Medicul și repet și aici: excesul de informație nu ține loc de educație. Asta este și motivul pentru care pacientele care ni se adresează au în mare parte aceleași provocări indiferent ca au 16 sau 26, 36 sau 46 de ani.

În plus, evoluția sau mai degrabă involuția calitătii mediului în care traim, sub toate aspectele, reprezintă o provocare suplimentară pentru tânăra generație. Ar merita să deschidem ochii, să îi ajutăm mai mult și să ii criticam mai puțin pentru că noi, adulții de azi, nu am trăit cu provocările lor.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)
  • Cum a schimbat accesul la internet/social media preocupările tinerilor în ceea ce privește viața sexuală, contracepția?

Pe lângă multele provocări legate de siguranța on-line, pot spune că accesul la informație, la resurse de bună calitate, e un mare câștig. Bunăstarea în viața sexuală este parte a stării de sănătate. Educația pentru sănătate fără a lua în discuție un aspect atât de important precum educația sexuală mi se pare greu de imaginat. Ați citit vreodată instructiunile de folosire a unui produs nou pe care l-ați cumpărat? Inchipuiți-vă cum ar fi daca ar trebui sa îl folosiți fără să întelegeți ce funcție au toate butoanele pe care le vedeți? Parcă dacă cineva vă explica în limbajul de fiecare zi cum functionează fiecare buton vă e mult mai simplu sa întelegeți. Cam asta face Planifică Neprevăzutul. Traduce și filtrează cu responsabilitate informațiile astfel că cei care au nevoie de ele să le valorifice. Aveți grijă de voi, in fiecare zi si planificați neprevazutul pentru o viață spectaculos de frumoasă și împlinită!

  • Care este media de vârstă a publicului campaniei Planifică Neprevăzutul?

Am pornit campania Planifică Neprevăzutul în urmă cu 10 ani cu gândul că cei mai interesați să ne citească și să intre în discuție cu noi vor fi tinerii, adolescenții care au nevoie de informații corecte și clare. Și așa este, mare parte dintre cei care ne scriu și care ne urmăresc sunt adolescenți, însă o parte la fel de mare sunt și cei de peste 25-30 de ani și, mai noi, părinții adolescenților care încearcă să își înțeleagă copiii și să fie cât mai deschiși și informați pentru aceștia.

  • Ajutați, prin această campanie, mii de femei și nu numai, să își înțeleagă mai bine corpul, să se informeze în ceea ce privește contracepția și sănătatea reproducerii. Câte întrebări primiți lunar de la urmăritorii/cititorii planificaneprevazutul.ro?

Sunt peste 16.000 de întrebări la care planifică Neprevăzutul a răspuns în ultimii 10 ani. În prezent media lunară este de aproximativ 50, mai mică decât în primii ani de campanie, deoarece conținutul website-ului s-a diversificat și răspunde deja la multe întrebări ale cititorilor. Este important de menționat că toate discuțiile sunt confidențiale.

A răspuns Elena Ucenic, medic primar în obstetrică-ginecologie

Foto fr si main: Natali _ Mis /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri