21 Septembrie 2023 publicat în Sanatate 25 share-uri

Cavitatea bucală ascunda adevărate opere de artă anatomică, în care fiecare element contribuie la funcționarea armonioasă a sistemului oral. În acest context, frenurile, subțiri țesuturi de origine musculară, au un rol semnificativ în menținerea echilibrului și mobilității. Acestea realizează legătura între buze, limbă și mucoasa gingivală.

Tipurile de fren

Anatomic, avem de-a face cu trei frenuri la nivelul cavității bucale:

  • unul pentru buza superioară,
  • unul pentru buza inferioară
  • unul pentru limbă.

Ideal, aceste frenuri ar trebui să fie plasate pe linia mediană și să ofere mobilitatea necesară pentru a menține sănătatea și funcționalitatea normală a cavității bucale.

Disfuncții cauzate de fren

Cu toate acestea, există situații în care anatomia frenurilor poate genera disfuncții și probleme semnificative. Aceste cazuri afectează atât copiii, în dezvoltarea și erupția dentară, cât și adulții, în inserția gingivală și stabilitatea lucrărilor protetice.

Un fren inserat jos pe creastă sau cu o bază lată de inserție poate cauza dificultăți în alăptare, modificarea direcției de erupție a incisivilor superiori și poate fi un factor contribuitor la formarea diastemei (strungăreței).

Frenul lingual cu inserție lată sau scurtă poate influența negativ poziționarea mandibulei, având un impact semnificativ asupra dezvoltării sagitale. Practic, acesta acționează ca o barieră în calea dezvoltării normale a mandibulei.

Cum se realizează frenectomia cu laser?

În ultimul deceniu, medicii neonatologi identifică astfel de probleme încă de la naștere și recomandă frenectomia ca soluție. Această procedură simplă implică secționarea bazei de inserție a frenului, urmată de exerciții pentru a preveni refixarea acestuia. La clinica noastră, Dent Perfect, efectuăm frenectomia cu ajutorul laserului, o abordare atraumatică, lipsită de anestezie și extrem de rapidă.

În ortodonție, frenectomia poate fi recomandată pentru modificarea axului de inserție al incisivilor centrali sau atunci când este necesară închiderea unei diasteme.

La adulți, un fren cu bază de inserție lată sau cu o inserție joasă poate genera probleme parodontale sau poate afecta stabilitatea lucrărilor protetice mobile. Și în acest caz, procedura de secționare/excizie a frenului este la îndemână, fiind totuși necesară în majoritatea cazurilor. Aceasta este realizată cu ajutorul laserului dentar, fără a necesita anestezie și asigurând o recuperare rapidă. Utilizând laserul, procedura devine atraumatică și precisă. Laserul emite o energie focalizată, care vaporizează țesutul în exces sau anormal, fără a afecta țesuturile sănătoase din jur. Acest nivel de precizie minimizează sângerarea și reduce riscul de infecții postoperatorii.

Un alt avantaj major constă în faptul că frecvent nu este necesară anestezia locală, datorită faptului că senzația de disconfort este mult redusă în comparație cu metoda tradițională. Alegerea între cele două lungimi de undă, laserul diodă de 940nm sau erbium de 2780nm, se face în funcție de specificul fiecărui caz.

Luând în considerare toate aceste aspecte, recomandăm cu tărie evaluarea atentă a situației clinice încă de la naștere sau cel târziu în primii trei ani de viață. În cazul adulților, încurajăm acceptarea acestei proceduri simple și benefice pe termen lung. Frenectomia reprezintă o soluție eficientă și minim invazivă pentru restaurarea armoniei funcționale în cavitățile bucale, aducând beneficii semnificative pentru sănătatea și funcționalitatea orală.

Pentru consultații și tratamente de specialitate de ultimă generație, ne găsiți la adresa noastră din

Strada Dr. Iacob Felix nr.76, Sector 1 București sau ne puteți contacta la (021) 320 60 90 / 0744 335 475.

www.dentperfect.ro

Sursa foto articol: Pepermpron/ shutterstock.com


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri