27 Iulie 2023 publicat în Sanatate 9 share-uri

Disfonia (răgușeala) se referă la modificări ale vocii legate de intensitate, calitate, înălțime, timbru, vocea putând fi aspră, astenică, suflată, fâsâită. Disfonia poate fi însoțită și de alte simptome: de durere la înghițit, tușe seacă, iritativă, tensiune la nivelul gâtului, nevoie permanentă de a fi curățat gâtul, dificultate în respirație.

dr. Livia Onu, medic primar ORL

Disfonia este, de obicei, primul și cel mai evident simptom al unei afecțiuni laringiene care implică și corzile vocale, dar poate fi și secundar unei afecțiuni al aparatului respirator, sistem nervos, endocrin sau afectare psihică. Modificările vocii pot apărea brusc (de regulă de cauza inflamatorie) sau treptat în timp (afectare sistemică sau tumorală).

Cele mai frecvente cauze ale disfoniei sunt:

- inflamatorii: laringite acute sau cronice. Laringitele acute sunt afecțiuni inflamatorii, cel mai adesea virale, dar pot fi determinate și de o boală de reflux gastroesofagiană, alergii, rinite, rinosinuzite. În contextul infecției cu COVID-19, disfonia nu este un simptom specific, dar poate apărea ca urmare a neuropatiei postvirale, a unui edem al corzilor vocale după tuse persistentă sau secundară unei disfuncții pulmonare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Laringita cronică a fumătorului (laringita pseudomixomatoasă) reprezintă îngroșarea corzilor vocale prin acumulare de lichid la nivelul acestora, vocea devenind groasă, gravă, aspră, inclusiv la femei. Această afecțiune nu este cu potențial malign, dar este un semn că au suferit corzile vocale în urma fumatului și se recomandă oprirea acestuia.

- tumorale (tumori benigne ale corzilor vocale: polipi, noduli sau benigne: neoplasm laringian, pulmonar)

- neurologic: scleroză multiplă, miastenia gravis, B. Parkinson, afectare a nervilor laringieni

- enodcrinologic: hipotiroidism, hipogonadism

- posttraumatic (accidente, postintubație orotraheală)

- funcțional: utilizarea incorectă a mușchilor vocali sau de cauza psihogenă (stres emoțional, tensiune psihică)

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

La copii, tulburările vocii pot fi de cauză inflamatorie, a malformațiilor congenitale sau tulburărilor secundare în urma utilizării greșite a musculaturii laringelui. Cea mai frecventă cauză este însă abuzul vocal care determină apariția nodulilor vocali, polipilor, hemoragiilor sau hematoamelor la nivelul corzilor vocale.

Orice răgușeală care durează mai mult de trei săptămâni trebuie obligatoriu evaluată de un medic ORL-ist. Ea poate fi simptomul unei afecțiuni mai grave decât o simplă răceală. Evaluarea faringo-laringelui se face foarte ușor printr-o metodă bine tolerată de pacient, rapidă, prin fibroscopia nazo-faringo-laringiană care permite vizualizarea corzilor vocale. Uneori, în funcție de patologie, sunt necesare și investigații imagistice (CT, RMN).

Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

Tratamentul diferă în funcție de patologia care a determinat disfonia, constând în tratament medicamentos, chirurgical, recuperare foniatrică.

Foto fr si main: Sohel Parvez Haque /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri