16 Mai 2023 publicat în Sanatate 106 share-uri

Fertilitatea reprezintă un subiect delicat pentru multe cupluri care își doresc un copil. Conform statisticilor, cel puțin 1 din 6 cupluri suferă de afecțiuni care duc la infertilitate. Diagnosticul de infertilitate este dat unui cuplu care nu a avut succes în eforturile de a concepe pe parcursul unui an întreg. Infertilitatea feminină reprezintă aproximativ o treime din toate cazurile de infertilitate.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne prezintă 5 cauze medicale care pot conduce la pierderea fertilității.

Tulburări ale ovulației

Pentru a rămâne însărcinată, ovarele trebuie să producă și să elibereze lunar un ovul, iar acest proces este numit ovulație.

„Tulburările ovulației afectează eliberarea ovulului, cum este sindromul ovarului polichistic. Hiperprolactinemia, o afecțiune care se manifestă prin apariția de prea multă prolactină – hormonul care stimulează producția de lapte matern - poate, de asemenea, să interfereze cu ovulația. Fie prea mult hormon tiroidian (hipertiroidismul) sau prea puțin (hipotiroidismul) pot afecta ciclul menstrual sau pot provoca infertilitate”, afirmă dr. Iștoc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii

Anomalii uterine sau cervicale

Anomaliile uterine sau cervicale, inclusiv anomalii cu stenoza colului uterin, polipii uterini sau forma anormală a uterului pot fi o cauză a infertilității. Evaluarea și identificarea leziunilor benigne ale colului uterin se pot face prin mai multe proceduri, de la examinarea fizică, la proceduri imagistice și anume examinarea endovaginală cu ultrasunete sau examinarea prin colposcopie. De asemenea, Testul Babeș-Papanicolau (PAP) este foarte important în depistarea anomaliilor celulare de la nivelul cervixului, precum și în prevenirea cancerului cervical.

Deteriorarea sau blocarea trompei uterine

Deteriorarea sau blocarea trompei uterine este adesea cauzata de inflamația ei (salpingita). Dacă una dintre trompe este înfundată, atunci drumul spermatozoidului către ovocit și respectiv drumul embrionului către uter este blocat. În acest caz vorbim de infertilitate. Poate rezulta în boala inflamatorie pelvină, care este cauzată de obicei de o infecție cu transmitere sexuală, de endometrioză sau de aderente. Înfundarea trompelor este de cele mai multe ori asimptomatică, motiv pentru care multe femei nu-și cunosc situația decât în momentul în care încearcă să rămână însărcinate, însă fără de succes.

Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Caria dentară – ce este și cum se tratează

Aderente pelvine

Aderentele pelvine, benzi de țesut cicatricial care leagă organele după o infecție pelviană, apendicită sau chirurgia abdominală sau pelviană pot scădea considerabil șansele de a procrea.

”Pe lângă toate aceste cauze primare, trebuie să iei în considerare și dacă ai urmat procedeul de chimioterapie și radioterapie, în urma diagnosticării cu un anumit tip de cancer. Alte afecțiuni ca pubertatea întarziata, absența menstruației sau boli autoimune ca lupusul pot afecta fertilitatea unui femei”, adaugă dr. Iștoc.

Insuficiența ovariană primară

Insuficiența ovariană primară (menopauza timpurie) apare când ovarele nu mai funcționează și menstruația se termină înainte de vârsta de 40 de ani. Deși cauza este adesea necunoscută, anumiți factori sunt asociați cu menopauza precoce, inclusiv cu boli ale sistemului imunitar, anumite afecțiuni genetice cum ar fi sindromul Turner sau purtatorii Fragil X, tratamentul cu radiații sau chimioterapie și fumatul.

O absolventă UBB caută pe Reddit presupuse victime ale abuzurilor unui fost profesor Cum să alegi componente pentru baia ta Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Printre factorii de risc care ajută, de asemenea, la apariția infertilității se numară și: vârsta, fumatul, consumul de alcool, obezitatea, anorexia, dezechilibrele hormonale sau sedentarismul.

Un regim de viață sănătos, însoțit de activități adaptate nevoilor și abilităților corpului tău este ceea ce va ajuta corpul tău să lupte împotriva unor probleme de infertilitate. De asemenea, un lucru foarte important este vizita regulată la medic pentru a depista din timp eventualele probleme astfel să se poată recomanda un tratament adecvat.

* Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicina materno-fetală. Competențele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Foto fr si main: Chanintorn.v /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri