Stiai ca maine, 2 aprilie, este Ziua Internationala a Constientizarii Autismului? Depistat la timp, cu terapie intensiva si corect aplicata, copilul cu autism poate recupera intarzierile in dezvoltare, poate incepe sa vorbeasca si sa comunice cu cei din jur. Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism duce o ampla campanie de informare in strada asupra terapiei in cazul copiilor autisti.
- prezinta probleme de alimentatie, si probleme ale somnului;
- nu doreste / nu poate sa foloseasca cuvinte cu sens de comunicare;
- merge pe varfuri, ori are miscari bizare are mainilor si corpului;

Ce este terapia comportamentala aplicata ABA?

Este un sistem de invatare, un program care isi propune sa modifice comportamentul copilului in mod sistematic si intensiv. Sistemul are obiective clar formulate, impartite in sarcini mici, astfel incat evolutia copilului sa poata fi masurata permanent.

Intarirea comportamentului se face cu recompense, intreg sistemul functionand pe baza acestor intaritori, fie materiali, fie sociali. In terapie copilul va invata ca toate actele lui au anumite consecinte, pozitive sau negative, fapt care va duce la scaderea comportamentelor neadecvate, si cresterea celor pozitive.

Beneficiind de un program de terapie intensiv ABA, copilul poate invata:
-Sa raspunda la nume si sa faca contact vizual;
-Sa raspunda cerintelor celor din jur;
-Sa manance independent; sa foloseasca toaleta independent.
-Sa-i imite pe copii sau pe adulti in actiunile lor;
-Sa vorbeasca sau sa comunice intr-un mod accesibil lui;
-Sa recunoasca si sa numeasca obiectele din jur, persoanele, actiunile, emotiile etc;
-Sa se joace adecvat varstei lui, singur sau cu ceilalti copii;
-Sa scrie si sa citeasca;
-Sa-si exprime adecvat emotiile;
-Sa povesteasca propriile experiente ori pe ale altora;
-Comportamentele agresive, neadecvate si autostimularile vor fi diminuate ca intensitate, ca durata si ca numar.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Leagăn pentru toată copilăria

ABA ajuta copilul sa devina constient de mediul inconjurator si sa raspunda la solicitarile lui, si astfel sa faca parte activ din grupul sau social. Un program de terapie ABA se desfasoara pe termen lung, si poate sa dureze un an, sau 2, sau 4, sau toata viata.

Exista copii care invata foarte usor si se acomodeaza foarte bine terapiei - programul incheindu-se dupa un an sau doi, dar exista si copii la care rezultatele apar greoi, fie pentru ca au tulburari asociate care impiedica invatarea, fie pentru ca forma de autism de care sufera copilul este severa si atunci programul dureaza mai mult si are rezultate mai slabe. Implicat intr-un pogram de terapie intensiv copilul poate ajunge sa faca fata gradinitei si scolii si poate sa devina independent.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri