12:03, 22 Martie 2010 publicat în Sanatate

Va asezati pe scaun langa o masa, astfel incat sa va puneti antebratul pe masa si nivelul acestuia sa fie undeva in dreptul inimii. Intindeti bratul si va palpati cu degetele de la cealalta mana fata anterioara a cotului, jumatatea dinspre corp (mana se tine intinsa cu palma in sus) pana cand simtiti pulsul arterei brahiale. Memorati vizual unde ati simtit pulsul, apoi aplicati manseta in jurul bratului, cu 5 centimetri deasupra cotului.

De multe ori diverse afectiuni afecteaza si sistemul cardio-vascular, putand fi infectii, dezechilibre hormonale, semne ale oboselii cronice, de reactie la stres sau chiar semne ale bolilor proprii sistemului cardio-vascular. Din pacate nu toate aceste patologii au manifestari evidente, simptome care sa-l supere pe pacient si sa-l determine sa se prezinte la medic, de aceea una din masuratorile care se iau in mod uzual in cabinetul medicului este tensiunea arteriala, indiferent de motivele pentru care pacientul a ajuns la cabinet.

Ce este de fapt tensiunea arteriala?

Citeste si:
Trainingul autogen Schultz: Ce este și cum ne ajută în pandemie?
Trainingul autogen Schultz:...

Tensiunea arteriala este redata de presiunea sangelui pe peretii arterelor. Aceasta tensiune depinde de mai multi factori:
- De starea de hidratare a organismului (deshidratatii sunt hipotensivi, adica au tensiunea mai mica decat normalul);
- De forta de contractie a inimii;
- De elasticitatea peretilor arteriali (in hipercolesterolemie de exemplu colesterolul se depune in peretii arterelor si acestea isi pierd elasticitatea, devin rigide si produc secundar cresterea tensiunii arteriale, iar daca peretii arterelor se ingroasa de la depunerile de lipide se ingusteaza lumenul vasului si se pot produce ischemii si infarcte in zonele irigate de artera respectiva).


- De gradul de filtrare renala, spre exemplu in insuficienta renala se produce hipertensiune fiindca organismul nu reuseste sa elimine intr-un ritm optim apa din organism.
- De echilibrul unor hormini care activeaza musculatura din peretii arterelor si le contracta, producand cresterea tensiunii etc.
- De gradul de vascozitate a sangelui; acesta depinde atat de hidratare, cum spuneam mai sus, dar si de elementele figurate (celulele) sanguine, spre exemplu sunt boli ca leucemia care cresc vascozitatea sangelui, dar si alte patologii.

Ce reprezinta cele doua valori masurate?

Citeste si:
Sarcina la 20 de ani versus sarcina la 30 de ani
Sarcina la 20 de ani versus...

Se considera ca tensiunea arteriala prezinta un maxim si un minim, masurate in milimetri coloana de mercur (mmHg). Maximul tensiunii arteriale coincide cu momentul incordarii inimii, cand aceasta expulzeaza sangele in artere in timpul sistolei ventriculare (tensiunea sistolica), iar minimul este reprezentat de relaxarea cardiaca, atunci cand sangele patrunde in inima in timpul diastolei (tensiunea diastolica).

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri