5 Aprilie 2022 publicat în Sanatate 5 share-uri

Vitamina C, sau acidul ascorbic, este un nutrient important care se găsește în multe alimente, cum ar fi portocale, ardei roșu și verde și kiwi. Este disponibil și sub formă de supliment.

Vitamina C are multe funcții importante în organism, inclusiv:

  • Sintetiza colagenului, o proteina importanta;

  • Vindecarea rănilor;

  • Repararea și întreținerea cartilajelor, oaselor și dinților.

Funcționează ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că neutralizează radicalii liberi - molecule instabile care pot deteriora celulele la nivel genetic

Din punct de vedere istoric, vitamina C a fost folosită pentru a preveni sau trata scorbutul, o afecțiune cauzată de deficitul de vitamina C. Astăzi, vitamina C este considerată un „întăritor imunitar” și este adesea luată ca un remediu pentru răceală. Există unele dovezi că administrarea acestuia poate scurta durata și severitatea unei răceli.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Surse de Vitamina C

Multe animale (cum ar fi câini, pisici, cai, vaci, porci, șobolani etc.) își sintetizează propria vitamina C, totuși, oamenii nu pot face asta deoarece ne lipsește enzima gluconolactonă oxidază care este implicată în sinteză.

Absorbția vitaminei C de către organism depinde de cantitățile consumate, deoarece intestinele au o capacitate limitată de a absorbi vitamina C.

Se estimează că aproximativ 70–90% din vitamina C din dietă este absorbită de organism.

Studiile au arătat, totuși, că la adulții altfel sănătoși, suplimentarea cu doze mari de vitamina C nu este dăunătoare, deoarece absorbția scade odată ce țesuturile corpului devin saturate cu vitamina C, orice cantitate în exces va fi excretată prin urină.

Câteva surse de vitamina C:

  1. Ardei roșu – s-ar putea să fții surprins că portocalele nu sunt primele pe listă, dar ardeiul roșu este cea mai bună sursă de vitamina C cu 95 mg per porție;

    Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale
  2. Portocale - portocalele sunt încă unul dintre cele mai bune alimente cu vitamina C, cu o portocală de 70 mg per porție. Sucul de portocale este mai concentrat, deci are mai mult – 93 mg per porție;

  3. Sucul de grapefruit – indiferent dacă iubești sau urăști gustul dulce-amărui, nu se poate nega că sucul de grepfrut conține multă vitamina C la 70 mg per porție. Grapefruiturile în sine au puțin mai puțin, cu 39 mg per porție;

  4. Fructul de kiwi – 1 kiwi mediu conține 64 mg de vitamina C, care oferă o mulțime pentru nevoile dumneavoastră zilnice;

  5. Broccoli – doar o mică porție de broccoli conține 51 mg de vitamina C;

  6. Căpșuni – o porție de căpșuni are 49 mg de vitamina C;

  7. Cartofi - unul dintre cele mai puțin probabile alimente bogate în vitamina C, există aproximativ 17 mg într-un cartof copt mediu;

  8. Roșie – o roșie de mărime medie conține și 17 mg de vitamina C.

Beneficii Vitamina C

1. În mijlocul sezonului de răceală și gripă, s-ar putea să începeți să luați pastile cu vitamina C în încercarea de a evita bolile respiratorii. Dar, vitamina C nu pare să prevină răceala. Cu toate acestea, nutrientul poate ajuta unii oameni să-și reducă simptomele.

2. Vitamina C aduce beneficii și sănătății pielii dumneavoastră: colagenul pe care vitamina C îl ajută să se formeze este o componentă majoră a țesuturilor dumneavoastră.

Nivelurile scăzute de colagen pot provoca dureri articulare, slăbirea mușchilor, osteoartrita sau probleme gastrointestinale din cauza subțierii mucoasei tractului digestiv.

3. Vitamina C ajută la repararea rănilor datorită rolului său important în sinteza colagenului. De asemenea, poate ajuta la creșterea fotoprotecției la lumina UV a pielii atunci când este combinată cu vitamina E (deși nu este un înlocuitor pentru protecție solară!).

4. Unele cercetări arată că vitamina C este legată de beneficii pentru inima dumneavoastră, inclusiv de protecție împotriva colesterolului crescut și a tensiunii arteriale crescute.

5. Pentru că joacă un rol crucial în producerea proteinei structurale de colagen, vitamina C este un nutrient important pentru oasele tale.

Lipsa de vitamina C

Deficiența de vitamina C, care duce la o afecțiune numită scorbut, este rară în țările dezvoltate, dar poate apărea la cei cu diete proaste.

Semnele de deficiență pot apărea într-o lună de la un aport constant scăzut al acestei vitamine. Simptomele scorbutului includ oboseală, umflarea gingiilor și pierderea dinților.

Unii oameni pot avea nevoie de mai multă vitamina C decât alții. Datorită nivelurilor lor mai mari de stres oxidativ, fumătorii au nevoie de 35 de miligrame mai multă vitamina C pe zi decât nefumătorii (iar cei expuși la fumatul pasiv ar trebui să se asigure că îndeplinesc necesarul zilnic recomandat pentru vitamina C).

Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi malabsorbția intestinală severă sau cașexie, pot prezenta un risc mai mare de carență a vitaminei C.

Cei care au o varietate limitată de alimente (cum ar fi unele persoane în vârstă și, ocazional, copiii) pot, de asemenea, să nu obțină suficientă vitamina C.

un articol de doctor Vlad Belghiru


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri