Corectarea poziției dinților și alinierea armonioasă a acestora trebuie avute în vedere din timp. Dacă ai remarcat un aspect necorespunzător, apelează urgent la medicul ortodont. Cu cât se va interveni mai repede în îndreptarea danturii, cu atât se vor evita complicațiile și investițiile financiare costisitoare.

Apelează la un aparat dentar atunci când este necesar și nu amâna această decizie, gândindu-te la reacția colegilor sau a celor din jur. Acest dispozitiv medical poate deveni cel mai bun prieten al tău, redându-ți zâmbetul perfect.

Când să soliciți montarea acestui dispozitiv ortodontic?

În mod uzual, acest aparat este asociat adesea cu sintagma "dinți strâmbi". Însă cazurile care recomandă purtarea unui dispozitiv ortodontic sunt mult mai variate. Așadar, dacă te regăsești în una din următoarele situații, programează o consultație și cere părerea medicului specialist, pentru a beneficia de cel mai potrivit aparat dentar pentru tine.

  • Ți-ai pierdut dinții „de lapte” prea devreme, iar dinții definitivi au erupt prea târziu;
  • Dinții sunt înghesuiți sau au crescut într-un unghi diferit față de cel normal;
  • Auzi un sunet în zona articulației când mesteci sau dinții „calcă” strâmb;
  • Îți muști obrazul sau atingi bolta palatină în mod constant;
  • Întâmpini dificultăți la masticație din cauza dinților;
  • Aspectul estetic trebuie îmbunătățit.

Ce aparat dentar te poate scăpa de stresul dinților rebeli?

Evoluția tehnică se regăsește și în domeniul ortodonției. Materialele elaborate și metodele de montare a dispozitivelor sunt acum la un alt nivel. Practic, există variante de tratament pentru oricine dorește să își alinieze perfect dantura. Poți opta pentru un aparat fix sau mobil, cu bracketuri metalice, din safir sau ceramice, vizibile sau invizibile. În încercarea producătorilor de a transforma aceste dispozivite în articole prietenoase, gama aparatelor dentare a devenit deosebit de ofertantă și atrăgătoare.

Aparatul fix este cel mai folosit datorită rezultatelor excelente în alinierea dinților. Acesta reușește să poziționeze corect dantura, cu o acuratețe mai mare decât cea a unui aparat mobil. De asemenea, aparatele vizibile, cu bracketurile amplasate pe fața vizibilă a dinților, sunt folosite în majoritatea cazurilor. Modelele invizibile de aparat dentar, cu bracketurile lipite pe fața interioară a dinților, sunt folosite foarte rar, în special de către adulții care țin foarte mult la estetica zâmbetului lor în cursul tratamentului.

Cât timp va trebui să porți aparatul ortodontic?

Cu siguranță îți dorești ca această experiență să dureze cât mai puțin, însă perioada de tratament depinde de mulți factori. Dacă problema cu care te confrunți este una complexă și ai trecut deja de o anumită vârstă, perioada de purtare ar putea dura și până la 2-3 ani. În majoritatea cazurilor, tratamentul de acest tip depășește un an. Dacă ai un copil și ai observat că dințișorii trebuie corectați, nu uita că perioada ideală pentru montarea unui aparat este între vârstele de 10 și 14 ani.

Pe toată durata tratamentului este important să vii la fiecare control, pentru reglarea periodică a aparatului. Va trebui sa vizitezi lunar medicul ortodont, pentru a schimba presiunea pe fiecare bracket, în funcție de progresul observat.

Dispozitivul ortodontic se poate purta indiferent de vârstă. Dacă aliniamentul dinților tăi nu este corespunzător și te confrunți cu diverse probleme la masticație, programează-te pentru o consultație și optează pentru modelul de aparat dentar potrivit ție.

Sursa foto: unsplash.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri