23 Decembrie 2021 publicat în Sanatate 227 share-uri

Frigul este un inamic nemilos. El ne aduce răceli, un alai de viroze și ne gonește și ne ține mai mult în case. Pe lângă acestea, frigul poate să ne afecteze și ochii. Afecțiunile oftalmologice sunt deranjante și ne pot împiedica în desfășurarea activităților zilnice. Vântul augmentează puterea frigului asupra corpului uman, deci se adaugă ca factor de risc pentru sănătatea ochilor. Există șase moduri în care frigul ne poate afecta vederea prin senzația de ochi uscat, lacrimare nejustificată, sensibilitate la lumină, înroșirea ochilor, arsuri și tulburări de vedere. De departe, cea mai gravă afecțiune oculară ce se poate căpăta în timpul iernii implică razele ultraviolete, mai precis reflexia acestora de pe zăpadă poate aduce leziuni globului ocular.

Vocea specialistului - Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total, doctor în științe medicale, asistent universitar la Universitatea “Lucian Blaga” - Facultatea de medicină din Sibiu

Senzația de ”ochi uscat„

Aerul rece din exterior are același efect ca și aerul cald din interior: scad umiditatea de la nivelul ochilor. Cea mai comună senzație este aceea de corp străin în ochi, dar se mai poate resimți ca o arsură sau un fel de disconfort. Pentru a preîntâmpina este necesară o hidratare corectă, să aveți grijă să beți cei doi litri de apă recomandați zilnic, și în plus, puteți adăuga și un supliment alimentar ce conține Omega 3. De asemenea, există picături de ochi tocmai pentru aceste simptome, care trebuie neapărat recomandate de către medicul oftalmolog, în urma unui consult.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vortex polar în Europa. Iarna revine în forță, la mijlocul primăverii, în vestul, centru, sudul și estul continentului

Lacrimi nejustificate.

Multă lume se plânge, la interacțiunea cu vântul puternic, dar și cu frigul de sub zero grade, că lăcrimează din senin. Pentru cei ce prezintă astfel de sensibilitate, cel mai simplu ”remediu” este să folosească ochelarii de soare. Această ”pavăză” ar trebui să fie de ajuns și să vă protejeze eficient. Dacă lăcrimarea persistă, este foarte posibil să indice o alergie și atunci trebuie consultat rapid un specialist oftalmolog.

Fotosensibilitate

Fotosensibilitatea se manifestă atunci când lumina, la o intensitate mai mare, devine deranjantă pentru ochi. Disconfortul acesta poate fi însoțit de un clipit foarte des. De regulă, acest lucru se petrece atunci când lumina este reflectată de zăpadă sau de gheață. Și în acest caz, purtatul ochelarilor de soare este salutar, mai cu seamă, să zicem, la munte, iarna. Recomandăm lentilele ”polarized” sau cele heliomate (mai ales în cazul ochelarilor de vedere).

Înroşirea ochilor

De multe ori, la contactul cu frigul (și mai ales la vânt puternic) ochii se pot înroși. Acest lucru se poate constata, uneori, și în cazul ”ochilor uscați”. Remediul este la îndemâna oricui: o compresă cu apă rece. Și, cum scriam și mai sus, există picături împotriva ochilor roșii, pe care vi le poate prescrie medicul oftalmolog. Dacă înroșirea persistă, atunci este cazul să vă grăbiți la a vizita un oftalmolog.

Arsuri

Soarele ne arde pielea nu numai vara, la mare. Cei obișnuiți cu vacanțele la munte știu deja asta. Și dacă el poate arde pielea, vă puteți imagina ce poate să îi facă ochiului… Atunci când vă gândiţi la arsuri solare, puteţi avea impresia că doar pielea poate avea de suferit. Însă, expunerea îndelungată la soare poate deteriora vederea. Radiațiile UV sunt responsabile de acest atac, deci nu vă expuneți excesiv la lumina soarelui sau la reflexia luminii de către zăpadă și gheață. Nu uitați ochelarii de soare. Dacă simțiți și o jenă oculară, nu ezitați să consultați un oftalmolog.

Tulburări de vedere

Frigul puternic mai poate afecta într-un alt fel ochii. Din cauza acestuia vasele de sânge de la nivel ocular se strâng (constricție) şi pot determina apariţia tulburărilor de vedere, precum vederea înceţoşată, sau vederea unor obiecte ca fiind ”duble”. Astfel de simptome pot apărea mai cu seamă când temperatura scade mult sub zero grade și petrecem prea mult timp la aceste temperaturi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri