1 Octombrie 2021 publicat în Sanatate 9 share-uri

Medicul specialist în ginecologie, Raluca Hera, de la Institul de înfrumusețare AVRA, ne destăinuie informațiile unui subiect tabu- rejuvenarea vaginală. “Nu este tabu, ne spune medicul, este doar o lipsă de informare.” Poate că avem nevoie să știm mai multe despre acest procedeu și să nu ezităm să îl simțim pe propria piele. Este nevoie doar de un plan bine stabilit pe măsura posibilităților de timp și de bani!

Ce înseamnă rejuvenare vaginală?

“Rejuvenare vaginală este, de fapt, un termen generic și se referă la remodelare, sau chiar refuncționalizare a întregului sistem genital- se referă la vagin și la toate organele genitale externe- vulvă, labii mari, labii mici, muntele pubian, perineul, regiunea perianală, o arie destul de extinsă care e cuprinsă sub umbrela denumirii de rejuvenare vaginală. Așadar, atunci când ne referim la procedurile pe care le putem face, ne referim la întreaga sferă genitală inferioară. Rolul acesteia nu este numai de a întineri, ci are, de cele mai multe ori, rolul de a restabili niște disfuncționalități, niște probleme sau suferințe care există fie pe plan estetic, fie pe plan funcțional.”

Spectrul de proceduri pentru rejuvenare vaginală este destul de larg

„Da, pot exista proceduri non-chirurgicale, non-invazive, cât și chirurgicale. Putem stabili indicații destul de precise la ora actuală care pot delimita foarte clar sfera non-chirurgicală de sfera chirurgicală. Este important ca pacienta să nu piardă timpul sau banii pe o procedură neinvazivă dacă este un caz de chirurgie. Este foarte important să facem o evaluare extrem de riguroasă pentru a vedea în ce categorie intră pacienta.”

Avem adresabilitate și proceduri pe grupe de vârstă

„Grupa de vârstă poate fi și de 20 sau 30 de ani. Femeile pot veni la noi cu diverse probleme de hiperpigmentare sau laxitate musculară în cadrul unei afecțiuni și doresc o tonifiere prin radio frecvență, sau se confrunte cu o asimetrie (un aspect inestetic al labiilor), doresc o corectură. Voi aminti și de pacientele de 30 sau 40 de ani, mai ales cele care au născut și care vor o restabilire a funcției sau a statusului în care se aflau înainte de a naște (un make over), iar aici vorbim și de planul sexual (rejuvenarea sexuală pură), dar și de planul de vindecare a unei cicatrici, după naștere. Nu trebuie să existe dureri în timpul actului sexual, iar acest lucru îl putem vindeca noi.

După vârsta de 40, sau 50 de ani, ne confruntăm cu probleme ale laxității vaginale și se dorește rejuvenarea vaginală, tonifierea... Apar fenomene de uscăciune vaginală, iar aici avem proceduri non-invazive, așa cum este radiofrecvența prin care putem îmbunătăți foarte mult lubrifierea naturală, fără să mai fie nevoie să mai folosească produse preparate zilnic. La această grupă de vârstă femeile încep să se confrunte cu pierderea masei grase la nivelul labiilor mari, iar partea de vulvă trebuie refăcută. De asemenea, aici vorbim și de incontinența urinară care apare mai ales după nașterea vaginală. Aceste fenomene pot fi ușoare sau medii. La cele ușoare ne adresăm cu proceduri non-invazive (radiofrecvență, laser, injectări PRP- plasmă proprie, acid hialuronic), iar formele mai severe, de regulă, trebuie operate. Din fericire, acestea nu se mai regăsesc atât de des. Probabil că stilul de viață sănătos, sportul, dieta, contribuie la un tonus muscular mai bun.

Este bine de știut că orice procedură non-invazivă trebuie asociată cu un stil de viață sănătos. Altfel, rezultatele nu vor avea beneficii maxime. Dietă, sport, suplimente alimentare și plus, minus hormoni. Este nevoie de terapie combinată.”

Procedurile nu sunt dureroase, se realizează fără anestezie sau, poate, cu o ușoară anestezie locală. Nu au un downtime.

„Majoritatea procedurilor nu au o recuperare impusă, care să necesite abstinență sexuală sau restricții de la activitățile fizice mai mult de 24 de ore. Excepție face tratamentul cu laser, care impune o restricție de aproximativ o săptămână, sau labioplastia care impune o abstinență mai lungă, de șase sau opt săptămâni.”

La AVRA folosim cu predilecție o combinație de radiofrecvență cu ultrasunete care este o procedură non-invazivă, extrem de eficientă, bazată pe efect termic

„Tratamentul Exilis Ultra Femme 360 este printre cele mai bune tratamente! Revoluționar, total neinvaziv, la limita dintre tratament estetic și tratament medical. Are și indicații estetice de rejuvenare preventivă, dar și indicații medicale de refacere atunci când este nevoie. De cele mai multe ori, ne place să asociem acest tratament de radiofrecvență cu tratamentul prin PRP (plasmă proprie), adică să ajutăm cu propriul organism, cu factorii de regenerare pe care îi livrează propriul nostru corp.”

Este nevoie de consult ginecolog în ultimele șase luni, asociat cu ecografie vaginală înainte de procedura de rejuvenare vaginală

„Este nevoie de un astfel de buletin de analize și mai este nevoie de un examen al secreției vaginale (ultimul realizat înainte cu cel puțin șase luni), de un test Papanicolau. Dacă există o inflamație vaginală sau o infecție vaginală activă, pe care, poate, nu o vedem cu ochiul liber, atunci procedurile acestea pot face mai rău decât bine. Ele pot reactiva o inflamație deja existentă. Prin urmare, aceste infecții sau inflamații acute sunt o contraindicație pentru astfel de proceduri, așadar trebuie să tratăm infecția și ulterior să facem procedura.”

Cura inițială este de trei ședințe, iar aceasta se spațiază la interval de două săptămâni. Ulterior, intervine diferențierea după grupe de vârstă și după organism

„Ședințele de întreținere după rejuvenarea vaginală se fac o dată pe an. Teoretic. Dar, pacientele care sunt mai în vârstă, sau au un tonus muscular mai redus, un stil de viață mai puțin sănătos, sunt fumătoare, sau nu se hidratează suficient, vor resimți necesitatea unei ședințe de întreținere mai devreme de 12 luni. Vor reveni la șase luni, sau la nouă luni. Aici se produce diferențierea, un organism mai tânăr, care are și un stil de viață mult mai sănătos va resimți mai târziu necesitatea unei ședințe de întreținere. Dar va trebui făcută o ședință de întreținere anual, după cele trei inițiale.”

Răspuns sexual mult mai bun, după rejuvenare vaginală

„Rejuvenarea vaginală prin radiofrecvență, de la AVRA, are patru aspecte importante: tonifierea vaginală (îngroșarea mucoasei vaginale), lubrifierea naturală este îmbunătățită, ameliorarea sau tratarea incontinenței urinare ușoare sau medie, iar răspunsul sexual este mult mai bun!

Consultațiile după procedurile de radiofrecvență se realizează numai în măsura în care devine scadentă o consultație anuală, sau în măsura în care dorim să vedem dacă anumite probleme s-au corectat. Noi, aici la AVRA, am dezvoltat un chestionar pe care pacienta îl completează după fiecare ședință. Pacienta are un interval de timp în care a observat modificările ședinței de tratament anterioare, vine la a doua ședință și completează răspunsurile de la prima ședință. Astfel, ne dăm seama dacă s-au ameliorat problemele, dacă pacienta are un beneficiu și subiectiv, dar și obiectiv... Cert este că e ideal ca la un interval de șase luni de la ultima ședință să facem o reevaluare, să știm ce anume am obținut cu cele trei ședințe.”

Procedura cu laser este eficientă și nu e nevoie de îngrijiri speciale după această intervenție. E indicat mai ales în simptomele de menopauză, după naștere, sau în incontinențe urinare de grad mediu

„Laserul este mai intens, profunzimea de acțiune este mai crescută, acționează puțin diferit ca principiu. Unul dintre principii este efectul termic, iar al doilea este micro traumatismul (produce niște micro- canale în mucoasa vaginală), microtraumatisme care stimulează producerea de colagen la nivelul vaginului. Astfel, împreună cu efectul termic, creează o refacere a mucoasei vaginale, îngroșarea mucoasei vaginale și refacerea unui nou țesut de colagen. Stimulează practic producția de colagen. E o metodă non-invazivă, nu necesită decât o foarte ușoară anestezie locală, nu apar sângerări, nu e nevoie de proceduri speciale după procedura cu laser. Doar abstineță sexuală timp de o săptămână, pentru că acolo există o inflamație creată de noi care trebuie menajată. Așadar, procedura cu laser are un efect similar radio-frecvenței, dar mai intens. Îl recomandăm în incontinețele urinare de grad mediu, unde radiofrecvența poate că își arată limitele, nu e suficient de puternică. Îl indicăm în simptomele de menopauză, unde avem o uscăciune vaginală extremă, sau în rejuvenarea după naștere, acolo unde există o laxitate foarte mare. Laserul este rezervat cazurilor care necesită o intervenție mult mai accentuată.”

Segmentul de servicii medicale oferite în România are o receptivitate mult mai mare decât în occident. Româncele se îngrijesc mai mult, sunt interesate, poate există un impediment din punct de vedere financiar, dar vor să fie informate și vor să fie frumoase

„Din experiența mea, pentru că mă confrunt cu două lumi medicale diferite, în prezent, consider că în România adresabilitatea este mai bună decât cea din afară. Feedback-ul este pozitiv, este foarte bun! Ele revin pentru că rezultatele la AVRA sunt foarte bune, revin și pentru întreținere mai devreme de 12 luni. Simt nevoia să reîmprospăteze efectele mai devreme.”

Încurajez orice ține de age-managementul genital

„Da, încurajez, indiferent dacă sunt proceduri, dacă sunt suplimente, dacă sunt hormoni... Radiofrecvența este atât de prietenoasă cu pacienții. Este total nedureroasă, o procedură de pauză de prânz, care nu necesită niciun fel de pregătire! O încurajez ca fiind efectuată profilactic, preventiv, să nu așteptăm să avem nevoie de a face proceduri. Astfel de proceduri non-invazive nu recomand să fie amânate. Încurajez femeile să vină să facă o evaluare, să le putem prezenta un plan de tratament personalizat. Un plan pe care să îl respecte și să îl deruleze în etape, în măsura posibilităților de timp și de bani.”


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri