Nu doar adulții se confruntă cu cariile dentare, ci chiar și bebelușii! Cum e posibil acest lucru? Deși temporari, dinții din lapte sunt importanți și pot fi afectați de cariile dentare. Caria de biberon afectează copii cu vârsta medie de 3-4 ani și este foarte frecventă.

Bebelușii au nevoie de dinți puternici și sănătoși pentru a mesteca alimentele, pentru a vorbi și pentru a avea un zâmbet frumos. Dinții din lapte (sau foioasele) sunt importanți, deoarece aceștia asigură că cei permanenți vor ieși și se vor dezvolta corect și, mai ales, că vor fi sănătoși. Prin urmare, este esențial să ai grijă de sănătatea orală a bebelușului, pentru a avea dinți sănătoși ca adult.

De ce sunt numite carii de biberon?

Este denumită „carie de biberon”, deoarece se dezvoltă la copiii care beau lapte/ceai îndulcit/sucuri de fructe din biberoane chiar înainte de culcare, fără ca după consumul acestor lichide, aceștia să fie spălați pe dinți. Astfel, copilul adoarme și lichidul din biberon este răspândit în cavitatea bucală, creând un excelent mediu de cultură pentru microorganisme acidogene.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională

„Când vorbim despre dinții de lapte cariați, trebuie să avem în vedere că așa numitele carii de biberon evoluează mult mai rapid, și un mic punct pe dinte se poate transforma rapid într-o carie profundă. Și cel mai important este că din acest moment nu mai este decât un pas până la pierderea dintelui. Așadar, de ce să se ajungă la extracție, când te poți informa despre cum să-ți ajuți copilul?”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar.

Care sunt cauzele care duc la formarea cariei de biberon?

Una dintre cele mai frecvente cauze care provoacă apariția cariei de biberon este expunerea frecventă și prelungită a dinților copilului la băuturile care conțin zahăr. Așa cum am amintit deja, carierea dinților poate apărea atunci când bebelușul adoarme cu un biberon în gură, plin de lichid dulce, sau când mama recurge la această metodă pentru a calma un bebeluș foarte agitat și plângăcios.

Bentițele de păr statement – accesoriul suprem și stilat al acestei primăveri pentru un look ca de regină Danone România și PENNY invită consumatorii să colecteze ambalaje Tetra Pak în toate magazinele retailer-ului din țară 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Foto: De la Natalia Lebedinskaia /Shutterstock

„Ține cont că stratul de smalț care acoperă dintele copilului este foarte subțire. Atunci când caria trece de smalț, aceasta pătrunde în dentină (stratul de sub smalț), apoi ajunge imediat la nerv, unde produce dureri. De asemenea, ceea ce aparent este doar un punct mic și negru pe suprafața dintelui, de fapt poate fi o carie foarte profundă, care încă nu a subminat smalțul și se dezvoltă în profunzime.”, ne informează dr. Nassar.

Pe de altă parte, cariile pot apărea și în zone neaccesibile din punct de vedere vizual, ca de exemplu în spațiile foarte strâmte dintre dinți. Caria de biberon afectează dinții frontali superiori, primii molari superiori, apoi inferiori, caninii inferiori. În schimb, incisivii inferiori rămân frecvent neafectați.

A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Un alt factor foarte frecvent este trecerea bacteriilor care cauzează cariile dentare de la mamă (sau persoana care are grijă de bebeluș) la nou-născut. Acestea trec prin salivă: părinții introduc adesea lingura sau suzeta copilului în gură pentru a o umezi sau curăța, trecând astfel bacteriile către copil.

Cum recunoști caria de biberon. Ce simptome apar?

„De cele mai multe ori, caria debutează în partea superioară, în apropierea gingiei, și arată ca o pigmentație alb-gălbuie a smalțului. Ulterior, se extinde circular pe toate suprafețele dintelui. Pentru că de multe ori aceasta evoluează asimptomatic, din această cauză, părinții nu se prezintă cu copilul la medicul stomatolog, sau se prezintă prea târziu, atunci când copilul acuză deja dureri. În plus, caria evoluează foarte rapid, coroana dintelui afectat aproape că dispare, și dintele capătă un aspect ”, punctează specialistul.

Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

La dinții de lapte simptomele sunt foarte obiective, iar informațiile primite sunt date de copil. De obicei, copiii acuză o sensibilitate la consumul de lichide reci și la dulciuri. În situații mai grave, când copilul prezintă mai multe carii, poate apărea chiar refuzul alimentației. ​


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri