8 Iunie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Un stil de viață echilibrat este recomandat tuturor. Dacă însă dorești să previi bolile de inimă și atacul vascular cerebral, este bine să iei măsuri pentru a reduce factorii de risc.

Deși nu poți preveni factorii necontrolabili (vârsta, sexul, genetica), poți lua câteva măsuri pentru a reduce semnificativ probabilitatea de îmbolnăvire de boli cardiovasculare. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.

Ține tensiunea arterială sub control

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc major în bolile de inimă și în atacul vascular cerebral.

Tensiunea arterială variază în funcție de vârstă și activitate, însă valorile normale în repaus sunt mai mici sau egale cu 120/80 mmHg. Este important să îți verifici periodic tensiunea arterială folosind un tensiometru de calitate. Dacă fumezi, ai diabet sau obezitate, există un risc mai mare de hipertensiune arterială.

Menține colesterolul și trigliceridele în limite

Un nivel ridicat al colesterolului duce la îngroșarea arterelor și crește riscul de boli coronariene și de atac de cord. Schimbările în stilul de viață și medicamentele, luate doar la recomandarea medicului, pot reduce nivelul colesterolului și menține sănătatea vaselor de sânge.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Cum poți prelua controlul corpului tău prin alimentație și mișcare

Trigliceridele reprezintă un alt tip de grăsimi prezent în sânge. Un nivel ridicat este asociat unui risc mai mare de atac vascular cerebral și atac de cord, mai ales în cazul femeilor.

Păstrează o greutate sănătoasă

Excesul ponderal sau obezitatea, mai ales în zona abdominală, cresc riscul de boli de inimă. Frecvent, excesul ponderal este asociat cu un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială și diabet.

Cea mai simplă metodă de a vedea dacă ai o greutate sănătoasă este să calculezi indicele de masă corporală (IMC). Acesta se calculează împărțind greutatea exprimată în kilograme la pătratul înălțimii în metri. De exemplu, pentru o greutate de 70 kg și o înălțime de 1,59 m, indicele de masă corporală este de 70/(1,59x1,59), adică 27,68. Un IMC cuprins între 25 și 29,8 înseamnă că ești supraponderal, iar de la 30 în sus vorbim de obezitate.

HOMELUX și chef Jakob Hausmann ne oferă rețeta unei mese festive de Paște Horoscop: Top 3 zodii cu Karmă grea în DRAGOSTE – au de învățat lecțiile dureroase ale iubirii Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

De asemenea, circumferința taliei poate indica un risc crescut de boli de inimă. Astfel, dacă ai o talie mai mare de 88,9 cm (femei) sau 101,6 cm (bărbați), ai o probabilitate mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.

Din fericire, chiar și o scădere ușoară în greutate poate fi benefică. Slăbirea cu doar 3-5% poate ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor și a nivelului zahărului din sânge. O pierdere mai mare în greutate duce la reducerea hipertensiunii arteriale și a nivelului colesterolului.

Adoptă o dietă sănătoasă

Urmarea unei diete sănătoase protejează inima, reduce hipertensiunea arterială și nivelul colesterolului, precum și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. O dietă prietenoasă cu inima ar trebui să includă fructe și legume proaspete, fasole și leguminoase (linte, năut, cartofi), carne slabă, pește, lactate cu un conținut redus de grăsimi, cereale integrale, grăsimi sănătoase din ulei de măsline și avocado.

Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Măsuri de prim ajutor în caz de înec cu bol alimentar

Mai mult, se recomandă reducerea produselor procesate, a produselor cu zahăr și sare, a grăsimilor saturate (prezente în margarină, carne roșie și lactate grase) și a grăsimilor trans, care se găsesc în chipsuri, produse coapte din comerț, fast food.

Introdu activitatea fizică în programul zilnic

Activitatea fizică are multe beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea circulației sanguine și întărirea musculaturii inimii. De asemenea, ajută la reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale și asigură menținerea unei greutăți sănătoase.

Dacă ai un stil de viață sedentar, poți începe ușor cu 30 de minute de plimbare pe zi sau activități pe lângă casă, precum grădinăritul, urcatul scărilor sau plimbatul cățelului. Pentru menținerea sănătății inimii sunt recomandate 150 de minute de activitate moderată pe săptămână.

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Simulare BAC 2023. Elevii claselor a XII-a susțin prima probă la Limba și literatura română

Redu stresul

Stresul este un alt factor direct legat de bolile cardiovasculare și de atacul vascular cerebral. Stresul excesiv poate declanșa un atac de cord. Se pare că situațiile stresante cresc tensiunea arterială și necesarul de oxigen. Drept urmare, poate apărea ischemia, un fenomen prin care nu mai ajunge suficient sânge cu oxigen la țesuturi, sau angina, durerea în piept.

De asemenea, modalitățile nesănătoase pentru reducerea stresului, precum alimentația excesivă, fumatul sau consumul de alcool, fac și ele rău inimii. Încearcă să reduci stresul prin exercițiu fizic, muzică relaxantă sau meditație.

Dormi suficient

Lipsa somnului odihnitor crește riscul de hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și obezitate. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, deci este important să faci din odihnă o prioritate.

O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

O problemă frecventă care poate apărea este apneea în somn. Aceasta cauzează oprirea pentru câteva secunde a respirației și poate crește riscul de boli de inimă. De asemenea, această problemă de sănătate poate afecta calitatea somnului. În cazul în care crezi că ai apnee în somn, este indicat să te adresezi medicului.

Mai mult, atmosfera din dormitor poate afecta somnul. Astfel, este bine să aerisești camera înainte de culcare, să eviți ecranele (TV, telefon, tabletă) cu minimum o oră înainte de culcare și să alegi câteva modalități de relaxare. Poți face o baie caldă în care ai pus câteva picături de ulei esențial, poți bea un ceai cald de tei sau să petreci timpul cu o carte lejeră.

În concluzie, un stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate de a preveni problemele de inimă și atacul vascular cerebral. Un stil de viață sănătos înseamnă să ai o alimentație echilibrată și variată, să faci mișcare și să te odihnești adecvat.

Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata? Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri