26 Februarie 2021 publicat în Sanatate 25 share-uri

Pregătirea dinaintea operației, cea discutată în amănunt cu medicul anestezist, este extrem de complexă și îl ajută pe pacient să scadă cât se poate de mult riscul apariției unor complicații în sala de operații. Medicul primar A.T.I., Ovidiu Cristian Jeder, este cel care le răspunde pacienților la întrebările legate de anestezie

Cel mai adesea doctorul Jeder aude la consultul preanestezic întrebarea "Cât va dura operația?", dar nu de puține ori se vede nevoit să demonteze fel de fel de mituri legate de anestezie.

“Unul dintre miturile legate de anestezie este acesta – “e posibil să nu mă mai trezesc din anestezie”. Scopul consultului preanestezic și al medicinei perioperatorii este tocmai acela de a investiga corect starea de sănătate a pacientul – bolile asociate, stadiul lor, riscurile - tocmai ca să nu avem astfel de surprize. În cazul în care nu apar complicații grave și extrem de rare, nu vor apărea probleme la trezire, fiindcă medicația anestezică va fi aleasă de așa natură încât să nu influențeze post-operator bolile asociate ale pacientului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului Caria dentară – ce este și cum se tratează Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli

Apoi, fie că vorbim despre anestezie generală, fie că vorbim despre anestezie loco-regională, pacientul întreabă dacă îl va durea capul. Durerea de cap poate fi efect advers al anesteziei rahidiene și nu al celei generale. Totuși, în acest tip de anestezie, frecvența cefaleei este de sub 1% și apare la o anumită categorie de pacient: tânăr, fără boli asociate. Dacă respectăm procedurile pe care anestezistul ni le comunică, scade frecvența apariției acesteia.

Există și o temere legată de faptul că anestezia ar putea să nu țină, să nu fie suficientă, și astfel pacientul s-ar putea trezi, în durere. Până nu demult monitorizarea intraanestezică era una clasică în România, dar medicina a avansat foarte mult și suntem în anul în care putem monitoriza cam tot ce se întamplă cu medicația anestezică intraoperator. De la gradul de analgezie oferit, până la gradul de sedare - cât de profundă este sedarea pacientului sau gradul de relaxare musculară necesar realizării intervenției chirugicale. Toate medicamentele anestezice sunt extrem de bine dozate și monitorizate prin tehnicile moderne și atunci noi știm mereu în ce punct al anesteziei ne aflăm cu un pacient. Nu prea se mai întâmplă în ziua de astăzi treziri intraoperatorii”, explică specialistul în anestezie al spitalului Onco Card Brașov.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Foto fr si main: De la Medical-R /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri