1 Martie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Bolile cardiovasculare au o prevalență crescută la nivel mondial. Acestea includ o varietate de afecțiuni, dintre care cel mai frecvent întâlnită este ateroscleroza (depunere de grăsimi pe vasele de sânge). Aritmiile, insuficiența cardiacă și infarctul de miocard sunt, de asemenea, afecțiuni cardiace des întâlnite în practica medicală. 

Metodele de diagnosticare ale acestor boli sunt multiple și includ atât teste de laborator, cât și proceduri de diagnostic. Cei mai mulți oameni știu ce este o electrocardiogramă (EKG) sau o ecografie cardiacă, acestea fiind proceduri care se utilizează, deja, de mult timp. Totuși, există și alte metode de investigații mai moderne și mai precise pentru bolile cardiovasculare. Iată care sunt acestea.

Testul de efort EKG

Testul de efort EKG diferă de electrocardiograma clasică prin faptul că se efectuează în condiții de efort fizic și nu în repaus. Această investigație permite evaluarea activității electrice a inimii, dar și a tensiunii arteriale în timpul activităților fizice de intensitate variabilă.

Pacientul este invitat să facă efort fizic pe o bandă de alergat sau pe o bicicletă statică, în timp ce electrozii electrocardiografului sunt atașați de pielea acestuia. Pulsul și tensiunea arterială sunt și ele monitorizate. Efortul fizic este crescut progresiv, pentru a stabili pragul de efort al pacientului, la care apar manifestări specifice (dureri în piept, dureri ale membrelor, oboseală, dificultăți de respirație) și modificări ale activității cardiace.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

Holterul EKG

Holterul EKG este un „mini-EKG” utilizat pentru a explora funcția electrică a inimii. Spre deosebire de EKG-ul clasic, care durează câteva secunde și se face în cabinetul medical, monitorul holter EKG investighează funcția inimii timp de 24 de ore, în afara cabinetului. Practic, după ce firele holterului EKG sunt fixate de pielea pacientului, acesta poate pleca acasă, unde își va desfășura activitățile obișnuite. În tot acest timp, pacientul va nota activitățile efectuate, alături de ora la care s-au efectuat. Următoarea zi, se prezintă la cabinet, pentru citirea rezultatelor.

O astfel de investigație ajută la diagnosticarea bolilor de inimă care nu se manifestă în repaus, în timpul unui EKG obișnuit.

Ecocardiografia transesofagiană

Ecografia cardiacă transesofagiană se realizează cu ajutorul unei sonde ecografice, introdusă în gâtul pacientului. Prin intermediul ultrasunetelor, se obțin imagini de la nivelul inimii. Această metodă de diagnostic este mult mai specifică, pentru că structura inimii se poate explora mai în detaliu prin abord transesofagian.

Campanie umanitară pentru o educatoare din județul Iaşi, mamă a trei copii ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Angiografia și coronarografia

Angiografia se efectuează cu ajutorul angiografului, un aparat care utilizează razele X pentru obținerea imaginilor vaselor de sânge. Metoda este una minim-invazivă și presupune efectuarea unei puncții (înțepături) într-o anumită zonă a corpului (încheietură, inghinal). Apoi, medicul introduce un tub foarte subțire, prin rețeaua de artere, până la zona de interes. În acel tub, se injectează o substanță de contrast iodată care are rolul de a evidenția blocajele din artere pe ecranul angiografului.

Ce este coronarografia? Angiografia coronariană sau coronarografia este un tip de angiografie care explorează arterele coronare, pentru diagnosticarea cardiopatiei ischemice. Blocajele la acest nivel sunt răspunzătoare pentru cele mai multe cazuri de infarct miocardic acut.

Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Tomografia computerizată

Tomografia computerizată utilizează razele X pentru obținerea imaginilor din interiorul organismului. Procedura poate fi efectuată și pentru diagnosticarea bolilor de structură ale inimii și constă în introducerea pacientului în interiorul unui aparat circular, gol pe dinăuntru. Aparatul se va roti în jurul pacientului pentru a prelua imagini din toate unghiurile. Tomografia computerizată poate fi utilizată și pentru explorarea arterelor, prin combinarea procedurii cu angiografia, și poartă numele de examen angio-CT.

Examenul RMN

Rezonanța magnetică este o procedură avansată de obținere a imaginilor structurilor organismului, care utilizează câmpul magnetic și produce zgomote puternice. Pacientul este introdus în interiorul unui aparat tubular, asemănător unui tunel. Ca și în cazul tomografiei computerizate, examenul RMN poate fi combinat cu angiografia, procedură numită examen angio-RMN.

Așadar, bolile cardiovasculare pot fi diagnosticate prin mai multe investigații medicale. După consultul medical, medicul cardiolog îți va recomanda investigațiile potrivite pentru tine.

Foto fr si main: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri